Loading...

Korsikas byer byder på noget for enhver smag

Byer på Korsika

Se alle vores yndlings-byer på Korsika og hvad du ikke må gå glip af samt få et overblik over alle vores skræddersyede rejser til korsika.

BALAGNE kaldes det nordvestlige område på Korsika. Her har vi ophold i de to større byer Ile Rousse og Calvi samt i den mindre kystby Algajola. Hvis man ikke vil køre bil, er det muligt at bestille en transfer fra lufthavnen til vores forskellige ophold i Balagne, da dette område er det nemmeste på Korsika at komme rundt i uden bil.

Der er mange muligheder for spændende ferieoplevelser i Balagne. Tag på vandretur, cykeltur eller en tur på hesteryg eller scooter i bjergene i baglandet mellem olivenlunde, vinstokke og små hyggelige landsbyer. I baglandet kan du gå på opdagelse ad muldyrs-stierne, der før i tiden forbandt de små bjergbyer, gennem frugtplantager og olivenlunde op til middelalderbyerne Pigna og San Antonino. Her kan du besøge forskellige kunsthåndværkere, der bl.a. fremstiller og sælger Balagnes traditionelle stentøj. Desuden sælges hjemmelavede specialiteter så som olivenolie, honning og tørrede skinker, der alle smager og dufter af områdets frodige makibevoksning. Man kan også tage på sejltur bl.a. til det enestående naturreservat La Scandola og til Girolata-bugten mod syd. Har man bil, bør man ikke snyde sig selv for en tur til Bonifatu-skoven eller længere ind i baglandet, hvor man kan prøve kræfter med nogle af de højeste bjerge på Korsika.

ILE ROUSSE – eller Isula Rossa, som den hedder på korsikansk efter de røde klipper, der omgiver byen - blev grundlagt af frihedshelten Pascal Paoli i 1758. Byens ca. 3.500 indbyggere og beboerne i hele det store opland benytter flittigt de mange spændende butikker og skaber en meget autentisk stemning. Midt i den hyggelige by findes det store torv, Place Paoli med sine skyggefulde platantræer og palmer, hvor mændene spille boule, og livet går sin gang på de charmerende caféer og restauranter. Om formiddagen handles der med friske råvarer og korsikanske specialiteter på det overdækkede marked ved torvet. I sidegaderne rykker restauranterne bordene uden for i de lune sommeraftenener og lokker med korsikansk og fransk mad. Ile Rousse er en populær ferieby og med god grund. Midt i byen nær torvepladsen finder man den skønneste, børnevenlige sandstrand. Der er også fine muligheder for at snorkle og dykke enten på egen hånd eller med en af dykkerskolerne, f.eks. ved klippehalvøen La Pietra. 

ILE Rousse

CALVI er med sine ca. 5000 indbyggere den største af byerne på den korsikanske nordvestkyst i regionen La Balagne. Om sommeren er der liv og glade dage omkring den hyggelige havn og i de smalle gågader med de mange små butikker. På havnepromenaden ligger caféer og restauranter som perler på en snor med udsigt til byens vartegn, det imponerende citadel fra 1100-tallet, der gennem århundreder har tjent som byens fæstningsværk. Fra Calvi strækker sig mod nord den fineste sandstrand, der er ca. 6 km lang og blandt de mest børnevenlige på Korsika. For dem der vil snorkle eller dykke, har Calvi meget at byde på bl.a. omkring citadellet og ved Revellata-halvøen. For de meget erfarne dykkere findes ud for byen en af Middelhavets mest interessante undervands-attraktioner: Vraget af et amerikansk bombefly fra 2. verdenskrig. Der findes flere dykkerskoler i Calvi. Calvi kan også byde på spændende kulturelle oplevelser, og byen er kendt for sine festivaler med musik, teater og kunst.

 Calvi Havn

ALGAJOLA er en lille, hyggelig badeby, med få hoteller, der er bygget op omkring et gammelt fæstningsværk. Her er flere gode restauranter, et lille supermarked, en bager og nogle få butikker placeret rundt om i de små hyggelige gader og ved byens lille torv. Algajola er en bademæssig perle med en helt utroligt smuk beliggenhed. Mod vest når bjergene helt ud til havet og øst for byen strækker strandene sig med klart og lækkert vand. Den brede sandbugt er mere end en kilometer lang, så her er god plads til alle. Den fine sandstrand har en brat overgang til havet, hvilket gør Algajola yndet af windsurfere og på visse dage er det også muligt at prøve kræfter med bølgesurfing. Til gengæld betyder den bratte overgang, at stranden er mindre egnet for de mindste børn. Byens citadel er bygget på et klippefremspring, som udgør det perfekte brohoved for sjove snorkeloplevelser i det klare vand. Langs de spændende klippeformationer kan du se blæksprutter, fiskestimer og en evigt foranderlig undervandsfauna. På stranden finder du et fint lille dykkercenter ligesom du kan leje havkajakkker og windsurfer udstyr.

Algajola

KORSIKAS JERNBANE har sin endestation/begyndelse i Calvi. Hop på det gamle tog  og få en oplevelse udover det sædvanlige, mens toget snegler sig langs kysten og op  gennem bjergene med mange stop undervejs bl.a. ved dejlige strande og i badebyen  Algajola (15 km.) og i den hyggelige naboby Ile Rousse (25 km). Man kan også vælge at  tage toget til Korsikas gamle hovedstad, Corté. Turen ind til Corté er en meget smuk tur,  hvor man kører igennem dale og skove, som ikke kan opleves fra en bil.

 

PORTO - her finder man den flotteste, mest dramatiske og kontrastfyldte natur som befinder sig på Korsikas vestkyst. Midt kysten ligger PORTO med det store fredede naturreservat, Scandola, mod nord og de røde forvitrede klipper, les Calanches, mod syd. Byens hyggelige, lille havn emmer af en helt speciel stemning, og man finder både fine butikker og lækre restauranter med storslåede udsigter.

Byen ligger på den stejle og imponerende kyststrækning, hvor Portoflodens munding giver plads til en bred strand med flade sten. Langs kysten omkring Porto er der flere små, charmerende sandstrande at opdage og udforske til fods, i bil eller i lejet gummibåd. Vandhunde og barnlige sjæle kan også boltre sig i de naturlige 'pools', der er dannet ved Portoflodens breder.

Ønsker man en aktiv ferie, er  mulighederne gode i Porto. Adskillige  lokale bureauer  tilbyder ture i de omkringliggende bjerge, uanset om man  vil klatre, vandre, på  mountainbike eller  prøve canyoing, hvor man i våddragt og  redningsvest bliver ført  gennem  flodernes strømfald. Porto er det helt  perfekte udgangspunkt for den, der har  hang til store naturoplevelser. Inde i  landet møder man de store  kastanieskove,  fredfyldte bjergbyer som  Ota og Evisa samt Korsikas højeste  bjerg, Monte Cinto. Byen  er ligeledes et  fremragende udgangspunkt, hvis man ønsker at tage på vandretur på egen hånd. På byens turistkontor kan man købe en god vandreguide over området til  billige penge.

Der er flere dykkerskoler i Porto, og det er både muligt at være helt ny i faget eller have lyst til de store udfordringer. Der er med andre ord plads til alle niveauer. Byen huser endvidere et spændende Akvarium, hvor det er muligt at se på de flotte fisk og skaldyr i mere rolige omgivelser – eller måske har man lyst til at genopleve nogle af de flotte væsener, som man selv har set på en dykkertur.

Det er desuden muligt at tage med turbåde til Scandola eller ud til de fine strande og spændende grotter i området.  

Porto

 

PROPRIANO er med sine 3.200 indbyggere en livlig by med både færgehavn og marina. Byen ligger i den smukke Valincobugt på Korsikas sydvestkyst - omtrent midt imellem Ajaccio og Bonifacio. Propriano er præget af en behagelig dynamik og foretagsomhed, og de lækre restauranter og hyggelige butikker ligger som perler på en snor i de små gader og på havnefronten. 


Den bedste strand, Plage du Phare, finder man lige på den anden side af havnen. Her er sandet blødt og hvidt, og stranden strækker sig så langt øjet rækker. Der er også glimrende muligheder for både at snorkle og dykke i selve Propriano og den nærmeste omegn. Kører man nordpå langs kysten, møder man den hyggelige afslappede landsby Porto Pollo (17 km.), hvor der også er rig mulighed for at dykke. 

Propriano er et godt udgangspunkt for at udforske den sydvestlige del af Korsika. Kører  man 13 km. mod syd, kommer man op til Sartène, der karakteriseres som den mest  korsikanske by af alle. Sartènes hyggelige centrum er Place Pocta de la Libération, der er  omkranset af restauranter og caféer. Det er her folk mødes og man mærker livet i byen.  Byen er præget af snævre gader og mange trapper. Fortsætter man helt ned til sydspidsen  kommer man til Bonifacio (67 km.), der er delt i to. Den gamle fæstningsbydel med de  smalle hyggelige gader og den store kirkegård, der ligger højt på de specielle hvide  kalkklipper samt den nyere bydel ved marinaen, der summer af liv fra fortovscaféerne. 

Kører man nordpå fra Propriano, ankommer man ad snørklede veje til frilandsmuséet Filitosa, hvor man finder de ældgamle, 2-4 meter høje bautasten, der er formede som krigere med sværd og dolke. Det er stadig den dag i dag et mysterium, hvem der i sin tid har skabt bautastenene.

Den store GR20-rute går igennem Alta Rocca-området, der ligger godt en times kørsel fra Propriano, og i forbindelse med denne rute opstår der som regel mange afstikkere og nye ruter – præcist som det sker i dette område. De imponerende Bavella-bjerge ligger et par timer væk fra kysten - og byder på alt hvad hjertet kan begære af smuk natur. Et sandt mekka for vandrere.

 

PORTO-VECCHIO (ca. 10.000 indb.) er en gammel havneby, som navnet også antyder. Den ligger på Korsikas sydøstkyst i bunden af Porto-Vecchio Bugten og er den tredjestørste by på Korsika. Byen er opdelt i en gammel og en ny bydel. Den gamle bydel er delvist omgivet af en tyk fæstningsmur fra 1500-tallet, hvor fem tårne stadig er bevaret. Inden for muren er der masser af hyggelige krogede gader og gyder med små butikker, barer og restauranter. På byens torv foran kirken mærker man virkelig byens puls. Her kan man nyde sin morgenmad på en af de små caféer, og senere på dagen er det et oplagt sted at tage sig en café au lait eller en lokal kastanjeøl, mens man betragter byens liv.

Indbyggerne har ry for at være de mest lokalpatriotiske af alle korsikanere. Man fornemmer dog også det italienske præg - især ved marinaen, der er centrum i den nye bydel. Omkring marinaen holder det internationale jetset til om sommeren og bidrager til, at byen også kaldes ”Korsikas St. Tropez”. Her er liv og glade dage især fra midten af juli og hele august, hvor indbyggertallet mangedobles. Tager man blot få kilometer ud af byen, kan man dog nemt finde steder, hvor man bare er sig selv. 

Porto-Vecchio er omgivet af spetakulære og meget børnevenlige sandstrande - nogle  af Korsikas bedste: Plage de Ciprianu, Plage de Palombaggia, St. Giulia og den helt cirkelrunde bugt Rondinara syd for byen for blot at nævne nogle få. Sandet er fint og kridhvidt og vandet turkisblåt. Mellem Porto-Vecchio og Bonifacio på Korsikas  sydspids finder man et af Korsikas bedste snorkle- og dykkeområder.

Det skønne bjergområde Alta Rocca med de dybe kløfter, vandfald og floder ligger  nær Porto-Vecchio. Her er der fine muligheder for bl.a. at vandre, klatre, bade og  ride. Her kan man også besøge typiske, korsikanske landsbyer og nyde en god  frokost med lokale specialiteter. 

En udflugt til Bonifacio er et absolut ”must” (27 km mod syd). Den smukke og stemningsfulde middelalderby fascinerer de fleste med sine gamle huse, der ligger helt ud til kanten af en høj, hvid kalkstensklippe. Den gamle bydel er en labyrint af smalle gader og historiske bygninger. Bonifacio er et godt udgangspunkt for en sejltur rundt om Korsikas sydspids til de nærliggende grotter eller til naturreservatet på Iles de Lavezzi.

Porto vecchio

 

SOLENZARA er en lille by (ca. 1200 indb.) der ligger på Korsikas frodige østkyst omkring en gammel havn med en hyggelig marina. Her er der en livlig kystbystemning, for byen er et vigtigt turistcentrum med små butikker, caféer, barer og restauranter – og endda en udendørs biograf. 
Et af trækplastrene i Solenzara er de fantastiske bademuligheder. Flotte, lange sandstrande strækker sig både nord og syd for byen – og man er kun en køretur væk fra de kridhvide, og mere børnevenlige bounty-strande mod syd ved Porto-Vecchio. Ved Solenzara bliver det klare badevand relativt hurtigt dybt. 

Der er gode snorkle-/dykkemuligheder og mulighed for mange former for vandsport. I  udkanten af byen ligger en "adventure park" for både store og små med tovbaner i alle  niveauer og hængebroer mellem trætoppene. Her arrangeres også bl.a. canyoning i  bjergene. 
Bavella-massivet er med sine spidse bjergtinder den mest spektakulære del af området  (33 km mod vest). Fra bjergpasset Col de Bavella er udsigten uovertruffen og der er  fantastiske vandreture i området. Der er også mange floder, hvor man kan bade i nogle  af de mange naturlige pools.

Ud over bjergene bør man se Bonifacio og gøre en dagstur ud af det. Den todelte by med den hyggelige gamle bydel på toppen og den nye ved marinaen. Mulighed for at tage et lille tog ned fra marinaen op til den gamle bydel, hvis man ikke vælger at køre op og parkere bag byen på toppen.

Solenzara

 

BASTIA er Korsikas næststørste by og hovedby for Korsikas nordlige departement. Byen er bygget op omkring citadellet, der blev bygget under Genova-styret i 1300-tallet. Bastia består af den gamle bydel omkring citadellet og den gamle havn, hvor der er en afslappet stemning modsat den centrale plads, St. Nicolas og handelsgaderne Boulevard Paoli og Rue César-Campinchi. Her er der hektisk stemning i sær i sommermånederne, hvor der er mange turister, der ankommer direkte med båd eller fly. Der er en del barokke kirker i Bastia og bydelene Terra Vecchia og Terra Nova er også et besøg værd. I Terra Vecchia finder man en masse faldefærdige huse, der er levn fra anden verdenskrig og Terra Nova er mere moderne, da denne er blevet bygget på ny efter krigen.

Nord for Bastia begynder Cap Corse, der er Korsikas pegefinger, der trodsigt peger mod Frankrig om ikke at blande sig for meget i de korsikanske affærer. Du har gode muligheder for at udforske denne nordlige halvø, til fods, på cykel eller i bil alt efter hvad du ønsker. Kører du nordpå langs østkysten, bliver det mere og mere øde, da det er naturen, der træder i højsæde med imponerende klippekyster, det blå Middelhav og makiens dufte. Du kan f. eks. tage en af de blinde bjergveje, der fører op til charmerende småbyer, hvor tiden står stille. Længst mod nord løber den uvejsomme højderyg mellem øst- og vestkysten brat i havet. Her finder du fine strande og betagende udsigter. Tager du en af de få serpentinerveje over højderyggen, møder du vestkystens dramatiske natur. Stejle klinter ned mod hvide, brune eller sorte strande. Sten, sand, klipper og skummende hav. Et enestående syn når du nærmer dig byer, der strategisk klæber sig til klipperne eller putter sig i læ for havet. Længere mod syd ligger Patrimonio i et blidere område, der giver næring til nogle af Korsikas bedste vine. Her kan du køre over bjerget til Bastia, mens du nyder den flotte udsigt over vinmarker og bjerge, samt benytte muligheden for at stoppe ved en af vingårdene, smage på vinen og evt. købe lidt med hjem.

Bastia

 

CORTÉ - det er Korsikas fjerde største by, er korsikanernes hovedstad i sjælen. Det var her at den nationale helt Pascal Paoli havde tænkt at nationens hovedstad skulle være, og hvor han i 1765 grundlagde Korsikas eneste universitet, der i 1981 blev genåbnet. Corté er også kendetegnet af det lille citadel, der ligger øverst på en klippe med en fantastisk udsigt. I forlængelse af citadellet ligger Musée de la Corse med Korsikas historie i højsæde. Nedenfor citadellet er en masse små snoede gader med hyggelige caféer og butikker med specialiteter og den store plads midt i byen prydes (selvfølgelig) af en statue af nationalhelten Pascal Paoli.

Nordøst for Corté ligger Kastanjeskovene (LA CASTAGNICCIA). De mange kastanjetræer blev plantet i 1400-tallet for at udvinde mel fra kastanjerne og træerne blev rygraden i den korsikanske økonomi. De blev brugt til brænde, byggemateriale, pollen til honning og ikke mindst mel, der var en vigtig bestandel i madlavningen. Indtil begyndelsen af 1900-tallet  var Castagniccia Korsikas tættest befolkede område og landsbyerne var forbundet af en labyrint af æselstier, hvor mange stadig er i brug som vandrestier. I dag er La Castagniccia regionen øens fattigste og lavest befolkede. Men kastanjen bruges stadig i bl.a. øl (la Pietra), kiks og desserter. Og der produceres mineralvand af høj kvalitet, Eau d'Orezza.

Området præges af grøn frodighed i den ellers barske korsikanske natur. Vejene er smalle og snørklede, der fører til mange små hyggelige skjulte landsbyer. Landsbyen, Morosaglia, markerer den vestlige indgang til Kastanjeskovene. Denne er nationalhelten Pascal Paolis fødeby og det er muligt at besøge hans barndomshjem, der idag er museum. Godt inde i Castagniccia finder man Piedicroce en af de større landsbyer og lige uden for denne ruinerne af Orezza-klosteret. Det var et strategisk samlingpunkt under korsikanernes frihedskamp i 1700-tallet, men blev sprængt i luften under tyskernes tilbagetog under 2.verdenskrig, så der nu kun er ruinerne tilbage.