Cykelferie ved Rhinen

Aktive ferier ved Rhinen

Fra udspringet i Schweiz til udmundingen i Nordsøen byder Ruby Rejser på et stort udvalg af ferier til området langs Rhinen. Uanset om du vil kridte vandreskoene eller vil benytte to hjul, bringer vi dig helt tæt på flodens herligheder.

Vin, natur og historie – Rhinen har det hele

Ved Europas tredjelængste flod Rhinen finder du alt, hvad hjertet begærer til en aktiv ferie. Du kan tage på vandreferier, cykelferier og cykelkrydstogter i den storslåede natur, mens du bevæger dig gennem flere tusind års historier og smager på vine i verdensklasse. Lige fra Bodensøen i Alperne til Rotterdam tæt ved udmundingen i Holland tilbyder vi dig ferier, som du næppe bliver skuffet over.

På sin over 1.200 km lange vej fra udspringet i de schweiziske alper bevæger Rhinen sig videre gennem Østrig, Liechtenstein, Frankrig, Tyskland og Holland. Undervejs løber en lang række bifloder til, som fx Mosel og Neckar. Den største naturlige udfordring på floden er de 15.000 år gamle vandfald Rheinfall ved Scahffhausen i Schweiz. Her i Europas største vandfald bruser der om sommeren ca. 600.000 liter vand ned over det 23 meter høje og 150 meter brede fald. Vandfaldene kan du blandt andet besøge på vores rejser til Bodensøen, der kun ligger ca. 25 km væk.

Rhinen har været en vigtig færdselsåre i årtusinder. Langs dens bredder støder du på en perlerække af imponerende borge, slotte og fæstninger, som stammer fra middelaldertiden, hvor områderne omkring Rhinen var præget af krige. Særligt under Trediveårskrigen fra 1618-1648 blev mange af disse bygningsværker brændt ned, inden de senere blev genopbygget.

Fra betagende udsigter til Alperne ved Bodensøen over vinmarkernes dominans på de stejle skråninger langs floden i Frankrig og Tyskland til deltaet ved Rotterdam kan du opleve Rhinen lige præcis, som du selv vil. Her er alle muligheder åbne, og herunder kan du se vores udvalg af rejser til den mægtige flod, som du også kan læse meget mere om længere nede.

5 grunde til at besøge Rhinen

 • Du kommer helt tæt på et af de vigtigste områder i Europas historie lige fra Romerriget til Anden Verdenskrig.
 • Nyd livet i et af de mange vinområder, hvor du får serveret noget af det bedste hvidvin, verden har at byde på.
 • Naturen giver dig fantastiske oplevelser, når du følger Rhinens løb i dalene mellem de mange skråninger.
 • Uanset om du vælger at gå eller cykle langs floden, eller om du vælger at sejle på den, vil du få en enestående ferie.
 • Du kan frit vælge, om du helst vil opleve middelhavsstemningen ved Bodensøen, vinmarkerne i Alsace eller Anden Verdenskrigs-historie i Holland.
Læs mere
per side

3 Items

Frankrig og Tyskland | Cykelferie på egen hånd | Sværhedsgrad 2

Med start og slut i Strasbourg oplever du på denne cykelferie Schwarzwalds grønklædte skråninger, den frugtbare Rhinslette og de pittoreske vinbyer. Glæd dig til et skønt mix af fransk og tysk.


 • Individuel afrejsedag
 • transport_icon/images/t/r/transport_ikon_-_egen_transport_2.png
  Egen transport
 • 7 nætter
Forespørg
Tyskland, Østrig og schweiz | Cykelferie på egen hånd | Sværhedsgrad 1-2

Tag med på en naturskøn cykelferie gennem tre forskellige lande rundt om Bodensøen. Kultur, natur, badning med udsigt til alpetinder og en næsten sydlandsk atmosfære venter dig.


 • Individuel afrejsedag
 • transport_icon/images/t/r/transport_ikon_-_egen_transport_2.png
  Egen transport
 • 7 nætter
Forespørg
Frankrig | Cykelferie på egen hånd | Sværhedsgrad 2

Denne afslappede cykelferie tager dig gennem smukke landskaber på vinruten "Route de Vins" med de mest idylliske farverige landsbyer i Alsace og med tid til at stoppe op og smage på den ædle vin.


 • Individuel afrejsedag
 • transport_icon/images/t/r/transport_ikon_-_egen_transport_2.png
  Egen transport
 • 7 nætter
Forespørg

Vores rejseformer ved Rhinen

Cykelferie

Når du tager på cykelferie med Ruby Rejser, har du mulighed for at leje cykel gennem os. Cykelferier langs Rhinen giver dig optimale betingelser for både at opleve floden og samtidig stikke på ture væk fra floden, hvis du finder noget, der interesserer dig. Generelt er terrænet på vores cykelferier ved Rhinen overkommeligt med ganske få stigninger, dog vil du i Alsace kunne møde lidt flere bakker.

Vandreferie

Generelt vil du vandre på skråningerne langs floden, og det kan godt være udfordrende. Vores ture er på sværhedsgrad 3, hvilket du kan læse mere om her. Vandreferierne giver dig mulighed for at nyde Rhinen i et adstadigt tempo.

Cykelkrydstogt

Vores cykelkrydstogter på Rhinen er den ultimative kombination. Her kan du nyde den rolige sejlads på floden, og samtidig har du cyklen til rådighed, når du skal på tur i områderne omkring Rhinen. Vi tilbyder krydstogter på en lang række strækninger, som dækker området fra Rotterdam til Mannheim. Cykelturene er generelt i fladt terræn med meget få bakker.

By ved Rhinen Bindingsværkshus ved Rhinen Køln ved Rhinen

 
10 interessante byer ved Rhinen

Basel

Lige der hvor Rhinen ændrer sit løb fra vestlig til nordlig retning, finder du den eneste godshavn i Schweiz. Basel ligger der, hvor grænserne mellem Schweiz, Tyskland og Frankrig mødes og har en lang historie bag sig, der strækker sig tilbage til det femte århundrede f.Kr. I byen finder man blandt andet det første offentligt tilgængelige kunstmuseum i verden.

Colmar

Som centrum for en stor del af vinproduktionen i Alsace ligger Colmar ganske vist 20 km inde i landet fra Rhinen, men er en utrolig oplevelse i fransk/tysk-historie. Den er også kendt som billedhuggeren Bartholdis fødeby. Han var manden, der skabte Frihedsgudinden. Colmar er en charmerende gammel by, som har et utal af bindingsværkshuse og så mange små kanaler, at den omtales som ”Det lille Venedig”.

Strasbourg

Strasbourg er måske bedst kendt som det sted, hvor Europaparlamentet en uge hver måned flytter ned, men byen er absolut et besøg værd. Her finder du små hyggelige vinstuer langs kanalerne og den smukke domkirke Notre Dame de Strasbourg. Med sit 142 meter høje tårn kan den ses fra det meste af byen. Og når du kommer tættere på, opdager du, at tårnet egentlig skulle have haft en tvilling, ligesom navnesøsteren i Paris, men det er aldrig blevet til noget.

Køln

Den største by langs Rhinen med mere end 1 mio. indbyggere. Her finder du den fantastiske katedral Kölner Dom, som var et af ofrene for de omfattende ødelæggelser, som de allieredes bombeangreb forårsagede under Anden Verdenskrig. Du kan også besøge et af Europas ældste universiteter, Universität zu Köln, som har over 40.000 studerende. Kølns historie strækker sig tilbage til romertiden, og du kan blandt andet stadig se over 3 km af byens antikke bymur. Fra Køln kan du fx tage på cykelkrydstogt, og du bestemmer selv, om du vil tage turen nordpå mod Rotterdam, eller om den heller skal gå sydpå til Mainz.

Bonn

Ligesom Køln er Bonn grundlagt som en romersk by, og i moderne tid har den spillet en vigtig rolle som Vesttysklands hovedstad fra 1949 til genforeningen i 1990. Byen fortsatte som regeringssæde frem til 1999, hvor Berlin også overtog den tjans. Det er ikke kun på den politiske front, at du mærker historiens vingesus i Bonn. Den kendte komponist Ludwig Van Beethoven er født og opvokset i byen, og du kan besøge et museum dedikeret til Beethoven i det hjem, hvor han blev født.

Worms

Her besøger du et af de ældste bispedømmer fra middelalderen. Allerede i år 614 var byen et romersk-katolsk bispedømme, og Karl den Store byggede et af sine mange paladser i byen. Det var også i Worms, at den katolske forsamling, der erklærede Martin Luther for en kætter, blev holdt i 1521. Du kan besøge et af de fremmeste eksempler på romansk byggestil ved at lægge vejen forbi Skt. Peter-katedralen. I en anden af byens kirker, Liebfrauenkirche, møder du navnelæggeren til den kendte søde hvidvin Liebfraumilch.

Mannheim

I Mannheim kan du få brug for firkantede øjne. Byen bliver også kaldt Firkanternes By, opkaldt efter det gittermønster, som byens gader er lagt ud efter. Her støder en af Rhinens største bifloder Neckar til Rhinens løb. De to floder optræder eksempelvis prominent i navnet på byens håndboldhold Rhein-Neckar Löwen. Mannheim var i den anden halvdel af 1800-tallet en særdeles vigtig havneby på Rhinen, da man indtil 1892 ikke kunne sejle længere op ad floden. Særligt med jernbanen til Basel fra 1855 blev byen et vigtigt punkt for omladning af gods.

Koblenz

I Koblenz løber en anden af Rhinens største bifloder Mosel sammen med Rhinen ved landtangen Deutsches Eck, hvor en 37 meter rytterstatue af Kejser Wilhelm 1. står. Højt over sammenløbet finder du borgen Ehrenbreitstein, som du kan tage op til med en svævebane. Her får du nogle fantastiske udsigter over begge floder. Koblenz udgør det nordligste punkt i den 65 km lange del af Rhindalen, der optræder på UNESCOs verdensarvsliste.

Arnhem

Byen var et strategisk vigtigt sted under de allieredes fremrykning efter D-dag under Anden Verdenskrig. Når du passerer Rhinen via broen i byen, går du på den tredje udgave af broen. Den første udgave blev ødelagt af hollænderne, da tyskerne invaderede landet i 1940. Tyskerne genopbyggede broen, som var en del af de allieredes Operation Market Garden, der skulle sikre kontrollen over strategisk vigtige broer over de største floder. Broen i Arnhem blev operationens undergang, da det ikke lykkedes faldskærmstropperne at holde broen indtil de britiske forstærkninger nåede frem. Slaget om broen regnes som tyskernes sidste sejr på vestfronten. Siden blev broen ødelagt under amerikanske luftangreb.

Rotterdam

Her i Europas største havneby kan du ikke undgå at blive fascineret af den store aktivitet på vandet. De store containerskibe gør klar til at sejle ud på verdenshavene, mens mindre flodskibe lastes til at sejle op ad Rhinen. I Rotterdam finder du også nogle af de eneste skyskrabere i Holland. De blev bygget, efter at det nazistiske luftvåben Luftwaffe udbombede byen i maj 1940. Et angreb der førte til Hollands overgivelse.

  

5 sjove fakta om Rhinen

 1. I 2010 kunne den tyske avis Süddeutsche Zeitung berette, at Rhinen var kortere end man hidtil havde antaget. Det skyldtes, at der på et skilt ved Rhinens udspring ved Tomasee stod, at den var 1.320 km lang, et tal der blev gengivet i lærebøger og andre officielle kilder. Selv om den nøjagtige længde varierer, opdagede forskeren Bruno Kramer fra universitetet i Køln, at Rhinen nærmere var 1.230 km lang. Det fik avisen til at spekulere i, at der var blevet lavet en slåfejl, da skiltet blev opført, og som længe blev videreført ukritisk.
 2. Langs Rhinen findes der et særligt afstandsmål, Rhinen-km. Disse regnes fra Rhinenbroen i Konstanz ved Bodensøen til udløbet vest for Hoek van Holland ved Rhinen-km 1.036,20. Men da disse markeringer blev opført første gang i 1939, er der siden sket nogle ændringer, så 1 Rhinen-km er ikke nødvendigvis 1 km lang. Ved Stein am Rhein er afstanden mellem Rhinen-km 22 og 23 fx i dag 400 meter kortere end i 1939.
 3. Den 18. maj 1966 fik indbyggerne i den store havneby Duisburg sig noget af en overraskelse, da de spejdede ud over Rhinens vande. Her dukkede en hvidhval nemlig op til overfladen for at trække luft. Noget af et syn flere hundrede kilometer fra Nordsøen. Herfra forsatte hvalen til den vesttyske hovedstad Bonn, ca. 90 km længere oppe ad floden, hvor den vendte om og svømmede tilbage til havet. Turen op til Bonn tog fire uger, mens turen tilbage kun tog to døgn. Hvalen er siden blevet tilskrevet en vigtig rolle i at sætte gang i både tyske og europæiske miljøbevægelser.
 4. Tyskeren Klaus Perchstein har rekorden for den hurtigste svømmetur gennem hele Rhinens længde. I 1969 tog det ham 30 dage at svømme fra udspringet i Schweiz til Nordsøen.
 5. Ved byen Andernach kan du opleve verdens højeste koldtvandsgejser. Med udbrud på op til 60 meters højde er det et spektakulært syn. Mens det ved varme gejsere er damp, der får dem til at springe op, er det kuldioxid, der er drivkraften bag koldtvandsgejsere.

 
3 berømte vinområder ved Rhinen

Rheingau

Med stor sandsynlighed er Rheingau fødested for rieslingdruen, som i dag dyrkes overalt i de tyske og franske vinområder langs Rhinen og dens bifloder. Området er til gengæld med sikkerhed stedet, hvor Spätlese-vinene blev opdaget tilbage i 1775. Det skete, da man først fik tilladelse til at begynde høsten 14 dage senere end normalt. På den tid gik der ædelråd i druerne, og det betød at den ellers syrlige rieslingdrue forvandledes til sød drue med en større sukkerkoncentration.

Alsace

Den franske Alsaceregion er verdensberømt for sine hvidvine, der laves på de seks druer riesling, sylvaner, pinot gris, pinot blanc, muscat d’Alsace og gewurztraminer. Du finder kort sagt hvidvine for en hver smag i Alsace. Hvis du hellere vil drikke rosé- eller rødvin, byder området på vine fremstillet af pinot noir-druen.

Mosel

Langs bifloden Mosel finder du et stort vinområde med mange små hyggelige vinbyer, hvis historier strækker sig langt tilbage i tiden. Oplev fx byen Traben-Trarbach, som på baggrund af sin status som protestantisk enklave i det katolskdominerede område oplevede en fantastisk fremgang frem til Første Verdenskrig, hvor byen var verdens næststørste eksportør af vin, kun overgået af Bordeaux.

 

Spørgsmål til vores ferier ved Rhinen?

Hvis du har spørgsmål af den ene eller anden art til vores ferier langs Rhinen, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os. Det gælder også, hvis du har særlige behov til din ferie, så undersøger vi, om vi kan imødekomme disse krav.

Hvis du ønsker et alternativ til Rhinen, tilbyder vi et væld af andre cykelferier,  vandreferier og cykelkrydstogter. Hvis du ikke ønsker at transportere dig så langt fra Danmark, kan du kigge nærmere på vores cykelferie rundt på den tyske ferieø Rügen, eller en tur langs Østersøen fra Lübeck til Stralsund. Du finder også et stort udvalg af ture i andre dele af Tyskland, ligesom vi også tilbyder et hav af muligheder i både Schweiz, Frankrig og Østrig