Slap af og lær noget til søs. I tilbringer dagen på det åbne hav og krydser Melville Bugt. Det er en stor bugt, der grænser op til den isede Lauge Koch Kyst, hvor iskapperne møder havet. Bugten er kendt af de lokale som Qimusseriarsuaq, der betyder “det store hundeslædested”. Bugten fik nyt navn af britiske opdagelsesrejsende efter adelsmanden Robert Dundas, der var anden vicomte af Melville i midten af det 19. århundrede.
Nyd dagen, mens I sejler over 70 grader Nord. Slap af på skibet, vær med til dyreobservationer fra dækket sammen med ekspeditionsteamet, og lær mere om Arktis med foredrag om emner som natur, geologi og mytologi.
Fra nu af udforsker I så langt mod nord, som I kan, herunder områderne ved Thule og Kane Bassin.
“Længst mod nord” har været en magnet for polarforskere, siden Nordpolen blev kendt for rejsende til Arktis. I årtier var det abstrakte breddegradskoncept målet for mange nordgående ekspeditioner. Rekorden for at nå de højeste breddegrader blev sat andre steder, indtil kaptajn Nares sejlede forbi Thule og banede vejen til Nordpolen.
Opdagelsesrejsende som Elisha Kane, Adolphus Greely, Robert Peary og Frederick Cook rejste også den vej og sikrede sig et navn i polarhistorien og på kortet over Arktis. I løbet af den næste uge sejler vi i deres kølvand.
Hvis havisen og vejret tillader det, udforsker I det nordvestlige Grønlands Thule-område, krydser Smith Sund ind i Kane Bassin og sejler mod Nares Stræde mellem Grønland og Ellesmere Island. Hvor langt nordpå, I kommer, afhænger helt af isforholdene.
I ser den rå skønhed i det højarktiske langt væk fra den beboede del af verden. Med et ekstremt klima året rundt, skiftende havisforhold og dårligt kortlagte farvande er der garanti for, at I møder udfordrende sejladsforhold, der kun kan klares af moderne ekspeditionsskibe som M/S Fridtjof Nansen.
På vej nordpå er målet at besøge lokalsamfund, tage på naturlandgange i ekspeditionsbådene, sejle gennem isede kanaler, og med lidt held får I Arktis’ giganter at se – blandt andre hvalrosser, spækhuggere, narhvaler, hvidhvaler og måske endda isbjørne.
Dag 15-16. Krydsning af Baffinbugten
I sejler retur sydpå, og de eventyrlige oplevelser mod nord er slut. Dagene til søs er perfekte til at slappe af på skibet, snakke med medrejsende i Expedition Lounge & Bar, overvære foredrag og nyde en afslappet frokost. Hvis man endnu ikke har prøvet boblebadene, er muligheden der nu. Der er noget magisk ved at bade i varmt vand, mens I sejler forbi isbjergene.
På dækket spejder ekspeditionsteamet efter dyr, og foredragsholdere fortsætter med at afsløre nye og spændende oplysninger om Grønland, Arktis og andre emner, der er relateret til rejsen. Man kan deltage i alle borgervidenskabsprojekterne ombord. De er engagerende og sjove, og man bidrager med noget nyttigt til global forskning.
Dag 17-19. Vestgrønlands landskaber og samfund
Grønlands centrale vestkyst er et område med kontraster og hjemsted for nogle af landets længste fjorde og overstrøet med bosættelser – blandt andet Grønlands næststørste by. Men landets størrelse gør kyststrækningen til et sparsomt befolket område, hvor store afstande er normen, og følelsen af afsondrethed og isolation er blot en del af hverdagen.
På rejsen sydpå besøger I samfund, hvor traditionerne stadig lever – blandt andet i Sisimiut, der ligger 40 kilometer nord for den arktiske polarcirkel. Den moderne by har udviklet sig sammen med meget gamle levn, der er ældre end 4.000 år. Hvis man vil lære noget mere om den gamle saqqaq-kultur, skal man besøge byens spændende museum. Hvis man leder efter en speciel souvenir, så køb et tørklæde, en hue eller vanter, der er lavet af qiviut, der er moskusoksens inderste uld, der siges at være ti gange varmere end fåreuld.
Dag 20. Ekspeditionen slutter i Nuuk
Når I ankommer til Nuuk, siger I farvel til M/S Fridtjof Nansen, hendes besætning, ekspeditionsteamet og de nye venner blandt de medrejsende. Grønlands livlige hovedstad er en metropol sammenlignet med landets andre byer, I har besøgt i løbet af de seneste par uger. Hvis man har tid inden flyrejsen hjem, er Nuuk et fascinerende vindue til det moderne Grønland.
Fra Nuuk flyver I tilbage til København med et væld af fantastiske minder, der uden tvivl vil vare ved.
Dag 21. København
Den eventyrlige oplevelse slutter i København, hvor der er endnu en mulighed for at udforske byen.
Måske har I fået en ny indsigt i, hvordan historien om det lille Danmark og det store Grønland er forbundet. Hvis der er tid til det, kan man udforske de dele af byen, man ikke nåede før turen. København har nogle fine strande, der ikke ligger så langt væk fra lufthavnen, hvis I har lyst til et dyp, inden turen går hjemad.