Dag 1 - Reykjavík
Den eventyrlige rejse begynder i Reykjavík.
Skønne Reykjavík er en afslappet by, der er fuld af kunst, kultur og historie og er værd at bruge tid på at lære at kende. Gå en lang tur ad Laugavegur med dens butikker og udendørs boder eller se med ærefrygt på den imponerende Hallgrimskirkja og besøg Reykjavíks fascinerende kunstmuseum.
Hvis der er tid, anbefaler vi at bestille et program inden krydstogtet med for at opleve nogle af Islands naturseværdigheder.
Dag 2-3 - Danmarksstrædet
I sejler til Grønland over Danmarkstrædet. Det er ruten, som Erik den Røde tog. Han regnes for at være den første europæer, der bosatte sig her. Nogle gange får vi øje på hvaler undervejs, så hold godt øje.
I løbet af den to-dages sejlads er der masser af tid til at lære skibet og alle dets faciliteter at kende. Samtidig fortæller ekspeditionsteamet om, hvordan man respektfuldt besøger de skrøbelige naturområder og de oprindelige arktiske samfund. Der er også tid til at bestille udflugter og måske lære et par grønlandske gloser.
Men først og fremmest er der tid til at lære skibet at kende og til at nyde det. I nyder nogle lækre måltider i skibets restauranter, lytter til fantastiske foredrag og slapper helt af på det komfortable skib. Når I kommer tættere på Grønland, der også hedder Kalaallit Nunaat, begynder forventningen og spændingen at vokse … den eventyrlige rejse er ved at begynde!
Dag 4-7 - Ekspeditionsdage i Sydgrønland
I de næste fire dage går I i fuld ekspeditionsmode, når I udforsker en labyrint af fjorde, kanaler og øer i den spektakulære og vilde region. Lokale vejr- og isforhold bestemmer, hvor og hvornår I går i land, men kaptajnen og ekspeditionsteamet er vant til forholdene og kender de bedste steder at tage hen.
På landgange, udflugter og under aktiviteterne er målet at besøge ruiner fra nordboerne, sejle ind i majestætiske fjorde, hvor smukt skulpturerede isbjerge glimter i solen, og besøge lokalsamfund i maleriske byer. Måske går I i land ved den farverige og fredelige bosættelse Qaqortoq med dens smukke sø, besøger Erik den Rødes gård ved Brattahlíð og stirrer med forundring på de smukke sydlige fjordes spektakulære bjerglandskaber.
Sydgrønlands bjergkæde rager op over de grønne enge og fjorde. Landskabet er skulptureret af isen og vejret i løbet af flere milliarder år. Nordboerne bosatte sig her for over tusind år siden, men de barske leveforhold fik dem til sidst til at rejse efter kun fire århundreder. I den enorme og stort set ubeboede vildmark kan man opleve en form for ro, der sjældent findes i den moderne verden. Slap helt af, nyd naturen, og lær alt om, hvad der gør regionen så speciel.
Dag 8-10 - På ekspedition i Sydvestgrønland
Kyststrækningen mellem Sydgrønlands fjordsystemer og Nuuk bliver ikke vildere. De få bosættelser er spredt over lange strækninger. Selv om klimaet er mildt efter arktiske standarder, er landskabet barsk, segmenteret af høje bjergkæder, der er halvt dækket af is og skåret igennem af dybe, turkisblå fjorde. Med få indre passager har det været udfordrende at rejse her siden oldtiden. Det er det stadig. Moder Jord er i kontrol, hvilket betyder, at det er den perfekte legeplads for moderne opdagelsesrejsende.
På vej nordpå og altid med respekt for de lokale forhold får I kendskab til landskaberne i Mellembygden, som det kaldes - nordboernes mellemste bosættelse. I spejder også efter den spøgelsesagtige mineby Ivittuut, hvor man udvandt det historisk vigtige mineral kryolit, men hvor de eneste indbyggere nu er de sky moskusokser. I sejler ind i store fjorde, der gennem årtusinder er blevet skåret ud af massive isbræer, der strømmer ned fra iskappen.
Dyrelivet trives i den isolerede region. Tag med ekspeditionsteamet på dyrelivsobservationer enten fra skibet eller på land, og hold kamera og kikkert klar, når havfugle, ynglekolonier og hvaler kommer i sigte. Hvis I er heldige, spotter I måske en af de få flokke af moskusokser, der lever på Grønlands vestkyst.
Dag 11-12 - Ned i dybet af Nuuk Fjord
Gør klar til at udforske et storslået fjordsystem. Fjordene, der omgiver Nuuk, er lokalt kendt som Nuup Kangerlua, og de strækker sig ud som et parallelt netværk af indbyrdes forbundne vandveje. De overgås af halvøen Kangiussaq Nunaa og iskappen, der er mest bemærkelsesværdige i Nuuk Isfjord.
Her fandtes den nordvestlige bosættelse, som er det nordligste område, der blev koloniseret i middelalderen. Det var sandsynligvis i Nuup Kangerlua, at vikingernes efterkommere for første gang mødte Thule-folket.
Gamle oldnordiske ruiner efter nordboerne og små inuit-bygder ligger spredt langs fjordene. Nogle bygder er forladte, for eksempel den maleriske Qoornoq, mens andre som Kapisillit og dens 88 indbyggere blomstrer. Den korte afstand til Nuuk er med til at skjule, at samfundene langs Nuup Kangerlua indtil for ganske nylig var lige så isolerede som alle Grønlands andre samfund.
Hvis vejr- og isforholdene tillader det, udforsker I fjordsystemet og nyder de evigt skiftende bjerglandskaber de næste to dage. I forsøger også at nå frem til de isede hovedstrømme ved Nuup Kangerlua og besøger en af de inuitiske landsbyer - og er som altid på udkig efter vandreruter, issejladser og dyreliv.
Dag 13 - Nuuk - afslutningen på ekspeditionen
Når I ankommer til Nuuk, siger I farvel til M/S Fridtjof Nansen, hendes besætning, ekspeditionsteamet og de medrejsende. Grønlands livlige hovedstad er en metropol sammenlignet med landets andre byer, I har besøgt i løbet af de seneste par uger. Hvis man har tid inden flyrejsen hjem, er Nuuk et fascinerende vindue til det moderne Grønland.
Fra Nuuk flyver I tilbage til København og en overnatning med et væld af fantastiske minder, der uden tvivl vil vare ved.
Dag 14 - Tilbage til København
Den eventyrlige oplevelse slutter i København, hvor der er endnu en mulighed for at udforske byen.
Man har muligvis fået et nyt indblik i, hvordan historien bag lille Danmark og kæmpestore Grønland er forbundet. Hvis der er tid til det, kan man udforske de dele af byen, man ikke nåede før turen.