Dag 1. Ankomst og ombordstigning
Efter ankomst til Reykjavik går vi ombord på MS Maud, der er et af Hurtigrutens mindre skibe og bygget til ekspeditioner. Efter indkvartering i din kahyt er der møde med ekspeditionsteamet, velkomstmiddag og afsejling.
Dag 2-3. I vikingernes fodspor over Danmarkstrædet
Vi gør som Erik den Røde og sejler over Danmarkstrædet til Grønland. Det er tid til afslapning og udforskning af skibets stilfulde faciliteter.
Ekspeditionsteamet forklarer protokollen for, hvordan man respektfuldt besøger dyrehabitater og lokalsamfund. I videnskabscentret kan man lære mere om Grønlands geologi og deltage i et af vores borgervidenskabsprogrammer.
Hvis man føler sig aktiv, kan man gå i motionslokalet, eller måske har man bare lyst til at nyde et lækkert måltid i en af skibets tre restauranter.
Dag 4-6. Sydgrønland
I løbet af de næste tre dage udforsker vi Sydgrønland. Vi er kommet til et sted med dramatiske bjerge, krystalblå isbjerge og grønne, kuperede marker. Oplev områdets historie gennem ruiner fra vikingetiden og dyk ned i kulturen ved at tilbringe tid med grønlændere. Måske deltager vi endda i en traditionel, grønlandsk sammenkomst, en kaffemik, hos en lokal familie.
Med et ekspeditionsteam, der vælger de bedste steder at gå i land, er vi i sikre hænder. Måske oplever vi inuit-genstande blandt Qaqortoqs farverige huse eller spejder efter dyreliv fra en båd i Kvanefjorden. Vi ser måske ruinerne af Hvalsey-kirken, der er på UNESCOs verdensarvsliste og er et sted for den sidste dokumenterede begivenhed, der fandt sted under den nordiske bosættelse af Grønland.
Man kan være forvisset om, at uanset hvilke steder, man besøger i Sydgrønland, bliver man belønnet med spændende aktiviteter på nogle af verdens mest fjerntliggende og smukkeste steder.
Inkluderet: Besøg i Qaqortoq
Dag 7-8. Den arktiske Polarcirkel under midnatssolen
Mens vi sejler nordpå, bemærker man, at dagene bliver længere og længere. Når vi krydser Den arktiske Polarcirkel, sejler vi under midnatssolens skær, hvilket betyder dagslys døgnet rundt. Lyset er fantastisk til sommeraktiviteter, og det er også fantastisk til fotografering. Hav kameraet klar til at tage billeder af de funklende isbjerge og isbræer, der er badet i et gyldent skær.
I løbet af de to dage besøger vi Sisimiut, der er Grønlands næststørste by. Der er fantastiske vandrestier, og man kan finde gamle Saqqaq-kunstgenstande på museet. Hvis man leder efter en særlig souvenir, kan man købe et tørklæde, en hue eller et par luffer, der er lavet af qiviut. Stoffet er lavet af uld fra moskusokser og siges at være ti gange varmere end fåreuld. Et andet sted, vi måske får at se, er Maniitsoq, der halvt i spøg er kendt som “Grønlands Venedig” på grund af de naturlige kanaler. Fra de omgivende bjerge kan man opleve en fantastisk udsigt, og man kan måske få øje på flokke af pukkelhvaler fra bredden.
Inkluderet: Besøg i Sisimiut
Dag 9-12. Nordgrønland og Diskobugten
Vi fortsætter nordpå og udforsker dele af Nordgrønland herunder Diskobugten og øen Disko, som lige ud for fastlandets vestkyst. Øen er et paradis for hvalrosser, hvaler og sæler, og takkede basaltbjerge afslører en vulkansk oprindelse.
På sydkyst går vi måske i land ved Qeqertarsuaq, hvor der er mulighed for at vandre til den nærliggende isbræ, Lyngmarksbræen. En anden mulig destination er byen Uummannaq, der er vores rejses nordligste punkt. Her kan man besøge “julemandens sommerresidens“. Græstørvshuset blev bygget til Nissebanden i Grønland og genkendes nok af alle, der har set den elskede julekalender.
Vi sejler måske også i Vaigatsund. Afhængigt af vejret besøger vi Camp Frieda, hvor vi vandrer over tundraen, kommer tæt på en isbræ og lære noget om, hvordan den bevæger sig. Hvis det er muligt, benytter vi ekspeditionsbådene til landgange eller kajakker til tilkøbsture mellem isbjergene.
Vi ser Ilulissat-isfjorden, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Fjorden topper listen over ting, man bør se og lave i Grønland. Nyd isfjordens betagende natur og se den gamle inuit-bosættelse Sermermiut.
Inkluderet: Ilulissat - Vandretur til Isfjorden
Dag 13. Den forførende Evighedsfjord
Skibet har nu kurs sydpå. Vi nyder en udforskerdag i den magiske og uberørte Evighedsfjord i nærheden af Maniitsoq. Vi beslutter på dagen, hvilke spændende, eventyrlige oplevelser vi søger efter.
Evighedsfjorden fodres af en iskappe, der kælver store isbjerge i det 700 meter dybe vand. Fjorden er omgivet af tågeklædte bjerge med smukke, hvide højdedrag, der er præget af krystalblå ishuler.
Her regerer naturen. De eneste bosættelser i dette område er de små fiskerlandsbyer, der klynger sig til bredderne. Som altid holder vi udkig efter arktisk flora og dyreliv – blandt andet hvaler og havfugle.
Dag 14. Nuuk – Grønlands hovedstad
Efter de seneste dages udforskning af fjerntliggende og idylliske landskaber, kommer vi til Grønlands farverige hovedstad, Nuuk. Byen, som har et indbyggertal på blot 18.000, byder på en slående blanding af gamle og nye bygninger. Sammenlign de gamle bygninger – Hans Egedes hus og Vor Frelser Kirke – med den grønlandske parlamentsbygnings yderst moderne arkitektur - så er kontrasterne til at tage at føle på!
Besøg også Nationalmuseet for at se seks qilakitsoq-mummier, der giver fascinerende indsigt i livet her for 500 år siden. Tag med os på en tilkøbsvandretur rundt på Lille Malene-bjerget og udforsk den uberørte, skønne natur rundt om Nuuk.
Dag 15-17. Sydgrønland
Mens vi fortsætter ned til Sydgrønland, er der masser at se undervejs. Hvis vi går i land ved Ivittuut, får vi en spøgelsesby at se. Engang var byen Grønlands sidste vikingebosættelse, men i dag ligger byen i ruiner og minder kun lidt om den mineby, den engang var. Nu er de eneste indbyggere moskusokser. Nyd en guidet vandretur, der er inkluderet i rejsens pris, mellem områdets forladte bygninger og lær noget om den vigtige rolle, byen spillede under Anden Verdenskrig.
Et andet muligt landgangssted er en lille landbrugsbosættelse på kanten af Tunulliarfik-fjorden. Igaliku, der har 60 indbyggere, er en rolig bygd, som kendetegnes af sandstenshuse og marker med græssende får, som vi muligvis besøger på en tilkøbsudflugt til en gård.
Hvis forholdene tillader det, tilbringer vi lidt tid i Prins Christians Sund, hvor ring- og remmesæler hviler på isen, og diverse måger og sorte lomvier svæver ovenfor. Vi får måske endda våge- og pukkelhvaler at se. Hvis havisen forhindrer os i at komme ind i sundet, sejler vi mod forrevne Kap Farvel, der er Grønlands sydligste punkt.
Inkluderet: Landgang i Ivittuut
Dag 18-19. Tid til reflektioner over Grønland
Efter at have udforsket Grønlands nærmest overnaturlige, forrevne skønhed sætter vi kursen mod Island. Vi nyder to dage til søs med at opsummere højdepunkter med ekspeditionsteamet, lærer noget om det grønlandske fjordsystems skrøbelige miljø i videnskabscentret og slapper af.
Ude på dækket ser vi måske havfugle eller hvaler, der ynder at følge efter skibet. Skibets fotograf deler gode råd ud, så man kan fange dyrene i aktion. Man kan endda tælle alle de hvaler, man ser, til vores borgervidenskabsprogram Happywhale.
Du kan også nyde panorama-saunaen og boblebadene på dækket og dine medrejsendes selskab over en drink i Explorer Bar & Lounge.
Dag 20. Reykjavík
Vores ekspeditionskrydstogt til Grønland slutter i fascinerende Reykjavík, hvor oplevelserne står i kø. Tag et dyp i verdens mest berømte geotermiske badested – Den blå Lagune eller besøg Höfdi Huset, hvor Ronald Reagan og Mikhali Gorbatjov i 1986 holdt det topmøde, som var startskuddet til afslutningen på den kolde krig. Du kan også fordybe dig i vikingetiden på et af Reykjaviks spændende museer eller tage på shopping på Laugavegur, hvor smarte boutique ligger side om side med trendy cafeer. Overnatning på hotel nær lufthavnen.
Dag 21. Afrejse
Det nordiske eventyr er ovre for denne gang. Direkte fly tilbage til Danmark.