Dag 1. Kosmopolitiske København
Begynd eventyret med en overnatning i Danmarks vidunderlige hovedstad. Oplev den stilfulde og kompakte storby, der er spækket med arkitektoniske perler, caféer og parker. Det farverige kanalområde omkring Nyhavn er et godt sted til at kigge på mennesker.
Intet besøg i København ville være fuldendt uden at hilse på Den lille Havfrue. Hun er let at komme til på cykel eller til fods langs havnepromenaden.
Dag 2. Ombordstigningsdag i Nuuk
Velkommen til Grønlands hovedstad. I får en tidlig start på dagen, når I flyver fra København til Nuuk.
Nuuk er Grønlands farverige og kompakte hovedstad. Befolkningen er på under 20.000, og byen har en slående blanding af gamle og nye bygninger. Hvis man er mest til det første, kan man tage ned til den gamle bydel ved vandet, hvor man finder Vor Frelser Kirke og statuen af Hans Egede på en bakketop. Ved havet nedenfor kan man se den smukke statue af Havets Moder.
Ekspeditionsskibet venter på jer i havnen. Efter at være blevet budt velkommen på skibet og have hentet sin ekspeditionsjakke, der er inkluderet i rejsens pris, er det tid til at komme på plads i kahytten og nyde den første middag på skibet.
Dag 2-3. Sejlads mod Diskobugten
I sejler til Diskobugten og gør klar til den eventyrlige rejse. På vej mod den arktiske polarcirkel er der tid til at gøre sig bekendt med AECOs regler og anbefalinger vedrørende rejsen og landgange i det skrøbelige, arktiske miljø. Husk at deltage i de obligatoriske præsentationer, hvis man vil deltage i planlagte landgange under sejladsen nordpå.
Der er også tid til at komme på plads på skibet og opdage det topmoderne skibs faciliteter og overvære de første foredrag om emner, der er relateret til Grønland som borgervidenskabsprogrammer.
I løbet af sejladsen krydser I den arktiske polarcirkel og kommer ind i midnatssolens rige midt i højsommeren.
Dag 4. UNESCO-stedet Ilulissat Isfjord
Se naturens kunstneriske skønhed. I kommer til Diskobugten, der er et paradis for sæler og andre dyr. I havet ligger isbjerge i mange former og størrelser spredt, og de kommer alle fra ét sted – Ilulissat Isfjord. Det spektakulære UNESCO-sted topper jævnligt listen over oplevelser i Grønland, og I kommer til at opdage hvorfor. Nyd naturen på en gåtur på trægangbroen til den betagende isfjord.
Se de gigantiske isbjerge flyde forbi i det dybe, blå hav, mens de skifter farve til nuancer af hvid, grå og blå. Alle fotografer uanset færdigheder kommer tilbage til skibet med misundelsesværdige billeder. Tilbage i smukke Ilulissat besøger I isfjordscentret for at lære noget mere om isen i det fascinerende område og gå en tur til Sermermiut for at få noget at drikke til den fantastiske udsigt.
Dag 5. Udforskning af Uummannaq Fjord
I sejler gennem porten til Norden. Ved halvøen Nuussuaq begynder afstande at få betydning, for Grønlands “længst mod Nord” starter her. På denne breddegrad foregår livet i et langsommere tempo. Vejr- og isforhold bestemmer tempoet, og kaptajnens navigationsevner betyder meget for, at landgangene bliver vellykkede – især i sommerens tåge. Alt i alt er det perfekte omgivelser for ekspeditionen.
Landets skønhed og det relativt produktive miljø har trukket mennesker hertil, siden de første bosættere kom ned langs kysten for mere end 4.000 år siden. Spændende arkæologiske steder er et tavst vidnesbyrd om, at arktiske folk har kunnet trives i et så barsk miljø. Fra dette område blev de berømte qilakitsoq-mumier fundet.
Mulige aktiviteter her omfatter, at I lægger til ved små samfund som Uummannaq – en smuk by på en ø med et hjerteformet bjerg – eller Ukkusissat. I besøger måske det arkæologiske sted Qilakitsoq, tager på naturlandgange eller forsøger at tage på issejladser i de indre fjorde med skibets små ekspeditionsbåde.
Dag 6. Til søs
I tilbringer dagen på det åbne hav og krydser Melville Bugt. Det er en stor bugt, der grænser op til den isede Lauge Koch Kyst, hvor iskapperne møder havet. Bugten er kendt af de lokale som Qimusseriarsuaq, der betyder “det store hundeslædested”. Bugten fik nyt navn af britiske opdagelsesrejsende efter adelsmanden Robert Dundas, der var anden vicomte af Melville i midten af det 19. århundrede.
Nyd dagen, mens I sejler nord for 70 grader. Slap af på skibet, vær med til dyreobservationer fra dækket sammen med ekspeditionsteamet, og lær mere om Arktis med foredrag om natur, geologi og mytologi.
Dag 7-11. Udforskning af Thuleområdet
Udforsk livet ved kanten af verden
“Ultima Thule” var det udtryk, der blev brugt i det 4. århundrede før vor tidsregning af den græske opdagelsesrejsende Pytheas til at beskrive et mytisk land i det fjerne nord. Der er ingen, der med sikkerhed ved, hvilket land Pytheas havde i tankerne, da han fandt på dette navn, men for nogle henviser det til Nordgrønland.
Udforsk den vilde skønhed ved kanten af den beboede verden. De ekstreme klimatiske forhold året rundt betyder, at indbyggerne lever isoleret og under hårde levevilkår, og selv efter arktiske standarder er Thule-regionen barsk og afsidesliggende. Alligevel var det den første region i Grønland, der blev koloniseret af inuitternes forløbere for omkring 4.500 år siden. Hvordan de formåede at overleve og trives i dette miljø undrer stadig arkæologerne.
Det rige fugle- og dyreliv er en fødekilde, og den traditionelle jagtkultur har haft lettere ved at gå videre til nyere generationer end noget andet sted i Grønland. De lokales viden om polarrejser har været meget eftertragtet på europæiske og amerikanske ekspeditioner, enten som guider eller som redningsfolk. På grund af sin beliggenhed har regionen derfor været det naturlige udgangspunkt for mange rejsende på vej mod Nordpolen.
I bruger de næste dage på at udforske regionen og tilpasser altid vores program til de skiftende vejr- og isforhold. Vi har et mål om at besøge lokalsamfund, tage på landgange med ekspeditionsbådene, beundre naturkræfterne og sejle gennem isede kanaler. Med lidt held får vi Arktis’ giganter at se – for eksempel hvalrosser, spækhuggere, narhvaler, hvidhvaler og måske endda isbjørne.
Dag 12-13. Til søs
Krydsning af Baffinbugten
I sejler retur sydpå, og de eventyrlige oplevelser mod nord er slut. Dagene til søs er perfekte til at slappe af på skibet, snakke med medrejsende i Expedition Lounge & Bar, overvære foredrag og nyde en afslappet frokost. Hvis man endnu ikke har prøvet boblebadene, er muligheden der nu. Der er noget magisk ved at bade i varmt vand, mens I sejler forbi isbjergene.
På dækket spejder ekspeditionsteamet efter dyr, og foredragsholdere fortsætter med at afsløre nye og spændende oplysninger om Grønland, Arktis og andre emner, der er relateret til rejsen. Man kan deltage i alle borgervidenskabsprojekterne ombord. De er engagerende og sjove, og man bidrager med noget nyttigt til global forskning.
Dag 14-15. Vestgrønlands landskaber og samfund
Besøg moderne byer på kanten af vildmarken. Grønlands centrale vestkyst er et område med kontraster og hjemsted for nogle af landets længste fjorde og overstrøet med bosættelser – blandt andet Grønlands næststørste by. Men landets størrelse gør kyststrækningen til et sparsomt befolket område, hvor store afstande er normen, og følelsen af afsondrethed og isolation er blot en del af hverdagen.
På rejsen sydpå besøger I samfund, hvor traditionerne stadig lever – blandt andet i Sisimiut, der ligger 40 kilometer nord for den arktiske polarcirkel. Den moderne by har udviklet sig sammen med meget gamle levn, der er ældre end 4.000 år. Hvis man vil lære noget mere om den gamle saqqaq-kultur, skal man besøge byens spændende museum. Hvis man leder efter en speciel souvenir, så køb et tørklæde, en hue eller vanter, der er lavet af qiviut, der er moskusoksens inderste uld, der siges at være ti gange varmere end fåreuld.
På rejsen sydpå besøger I samfund, hvor traditionerne stadig lever. Mulige anløbshavne omfatter Qeqertarsuaq, der er den største bosættelse på Diskoøen, og Itilleq, der er en lille fisker- og jagtby på en lille ø, der ligger lidt over 1,6 kilometer nord for den arktiske polarcirkel. Uanset om vi vandrer på land, møder de venlige grønlændere eller spejder efter dyreliv i vandet, er de sidste dage på skibet den perfekte afslutning på rejsen.
Dag 16. Ekspeditionen slutter i Nuuk
En lille hovedstad med storslåede omgivelser
Når I ankommer til Nuuk, siger vi farvel til M/S Fridtjof Nansen, hendes besætning, ekspeditionsteamet og de medrejsende. Grønlands livlige hovedstad er en metropol sammenlignet med landets andre byer, vi har besøgt i løbet af de seneste par uger. Hvis man har tid inden flyrejsen hjem, er Nuuk et fascinerende vindue til det moderne Grønland.
Fra Nuuk flyver vi tilbage til København med et væld af fantastiske minder, der uden tvivl vil vare ved.
Dag 17. Tilbage til København
Eventyret slutter i København, hvor der er endnu en mulighed for at udforske byen.
Man har muligvis fået et nyt indblik i, hvordan historien bag lille Danmark og kæmpestore Grønland er forbundet. Hvis der er tid til det, kan man udforske de dele af byen, man ikke nåede før turen. København har nogle fine strande, der ikke ligger så langt væk fra den internationale lufthavn, hvis man har lyst til at dyppe tæerne, inden turen går hjemad.