Galapagos

Mærkelige dyr, unikke økosystemer, evolutionsnørderi og naturbevarelse

Tag med til øgruppen, hvor fascinerende vulkanlandskaber, sjældne kæmpeskildpadder og legesyge søløver er en del af hverdagen. Gå i Darwins fodspor, og lær om arternes oprindelse.

Rejser til Galapagos – et unikt naturparadis

Galápagosøerne er en fortryllende øgruppe beliggende i det østlige Stillehav, cirka 1.000 kilometer ud for kysten af Ecuador. Øgruppen består af 19 vulkanske øer, der bærer på en skattekiste af biodiversitet, og i 1978 blev udnævnt som UNESCO-verdensarv. 

Galápagosøerne er mest kendt for sit unikke og mangfoldige dyreliv samt sin betydningsfulde rolle i Charles Darwins evolutionsteori. De mest kendte beboere er sandsynligvis de majestætiske landskildpadder, der har givet øerne deres navn (Galapagos betyder "skildpadde" på spansk).

Læs mere om vores eventyrlige rejser til Galapagos, og bliv klogere på den spændende øgruppe nederst på siden. 

Læs mere
per side

1 Item

Ekspeditionsrejse på Galápagosøerne | Rejse i 2024 og 2025

Træd i Darwins fodspor, og udforsk Galápagosøerne ombord på skønne MS Santa Cruz II. Over 8 dage vil du stifte bekendtskab med de eventyrlige øer ud fra Ecuadors smukke vestkyst.


  • Ingen dato sat
  • transport_icon/images/t/r/transport_ikon_-_egen_transport_2.png
    Egen transport
  • 8 nætter
Forespørg

Udforsk Galápagosøerne på ekspeditionsrejser

Hvis du skal udforske de afsidesliggende Galápagosøer, skal du være i selskab med certificerede guider. Dette skyldes, at øgruppen er en af de mest unikke og sårbare økosystemer i verden, hvorfor der er begrænsninger for antallet af besøgende og strenge regler for at bevare miljøet, inklusive ikke at forstyrre dyrelivet eller fjerne noget fra øen. 

Ekspeditionsrejser er således den ideelle måde at rejse til Galapagos på, hvis du vil helt tæt på de forskellige øer. Ombord på et af Hurtigrutens krydstogtskibe kan du sejle fra ø til ø sammen med et ekspeditionsteam, der organiserer og leder alle udflugter efter reglerne. Desuden tilbyder vores ekspeditionsrejser muligheden for at besøge fjernere og mindre turistede steder på øerne, hvilket giver dig en mere autentisk og isoleret oplevelse af Galápagosøerne. 

Har du en opdagelsesrejsende gemt i maven, så tag et kig på alle vores ekspeditionsrejser her, og bliv inspireret til dit næste eventyr. 

Ekspeditionsrejse i Galapagos Ekspeditionsrejse i Galapagos Snorkling på Galapagos

Mød usædvanlige dyrearter 

Galapágosøerne er hjemsted for en imponerende række af dyrearter, hvoraf mange er sjældne og endemiske, hvilket vil sige. at de ikke findes andre steder i verden. Her får du lidt info om de mest populære dyr, som du kan håbe at møde på din rejse til Galapagos:

Galapagos-skildpadden

De store, robuste Galapagos-skildpadder har eksisteret på øerne i millioner af år og er en af de mest berømte varemærker for øgruppen. Disse skildpadder er kendt for deres imponerende størrelse. De kan veje op til 400 kg og leve i op til 200 år, hvilket gør dem til et af de længstlevende krybdyr på jorden.

Du kan se Galapagos-skildpadderne i deres naturlige habitat på de forskellige øer eller besøge skildpaddeopdrætscentre for at lære mere om bevarelse og beskyttelse af disse imponerende skabninger.

Blåfodede suler

Disse sjældne fugle er kendt for deres bemærkelsesværdige blå fødder, der kan variere i farve fra en bleg himmelblå til en intens azurblå, afhængigt af fuglens alder og helbred. De blå fødder spiller en vigtig rolle i parringsritualerne, hvor hanfuglen danser og præsenterer sine blå fødder for at tiltrække en mage. 

Blåfodede suler er en stor turistattraktion på rejser til Galapagos, og du kan ofte spotte dem på bådture og vandreture til øernes kystnære områder. På Punta Pitt kan du være heldig at se hele tre arter af suler, men den blåfodede sule skiller sig ud pga. sine blå fødder.

Galapagos-skildpadden Blåfodede suler Blåfodede suler

Galapagos-søløven

Galapagos-søløver (Zalophus wollebaeki) er en underart af søløver, der er endemisk for Galápagosøerne. Denne art mindre end deres nære slægtninge, de californiske søløver, og har en slank krop, en lang snude og en karakteristisk rynket pande.

Søløverne er nogle af de mest synlige dyr, du vil møde på din rejse til Galápagosøerne, på grund af deres nysgerrighed og legesyge natur. Hvis du er heldig, kan du støde ind i en flok legesyge søløver under din snorkeltur eller finde dem på stranden, hvor de solbader året rundt.

Havleguaner

Galápagosøerne er også hjemsted for den eneste havleguan (Marine iguana), en unik skabning, der har tilpasset sig livet i det kolde havvand. Disse leguaner dykker under vandet for at finde føde, som hovedsageligt består af alger, og de er kendt for deres karakteristiske udseende med skællede hud og spidse snuder. Havleguanerne er klassificeret som en truet dyreart, men flere bevaringsindsatser har haft positiv indflydelse på at genoprette deres bestande. 

Galapagos-pingvinen

Galapagos-pingvinen (Spheniscus mendiculus) er en af de mest usædvanlige pingvinarter, da den er den eneste art af pingvin, der findes på den nordlige halvkugle. Galapagos-pingvinen er den mindste pingvinart og måler normalt omkring 48 centimeter i højden og vejer omkring 2-2,5 kg. Denne mindre størrelse hjælper dem med at regulere deres kropstemperatur i det varme klima på øerne.

På en rejse til Galapagos kan du være heldig at se pingviner både på land og under vand, da de bor i reder på klippespalter nær kysten, men er afhængige af det kolde havvand for at finde føde. 

Galapagos-søløven Galapagos-søløven Havleguan

Besøg Darwins forskningsstation

Puerto Ayora er øgruppens største by, beliggende på øen Santa Cruz. Her kan du finde den berømte Charles Darwin Research Station, som er et center for videnskab, bevaring og uddannelse, opkaldt efter Charles Darwin. På centeret arbejder over 200 forskere og frivillige dagligt med beskyttelse af truede dyrearter.

Selvom Darwins forskningsstation primært er en arbejdsplads for forskere, er der også mulighed for offentlige besøg. Rejsende kan besøge udstillinger, museer og informationscentre på stedet og lære mere om øernes naturlige historie, økosystemer og bevaringsindsats. F.eks. kan du besøge avlshusene, som huser små babyskildpadder i inkubatorer, og se den berømte finke, som Darwin brugte som grundlag for sin evolutionsteori. 

5 sjove facts om Galápagosøerne

  1. Frygtløse dyr: Dyrene på Galápagosøerne har ikke udviklet en naturlig frygt for mennesker, da de historisk set ikke har haft naturlige rovdyr. Dette betyder, at rejsende ofte kan komme helt tæt på dyrene uden at gøre dem bange.

  2. Tidslomme for evolution: På grund af deres isolerede beliggenhed har Galápagosøerne skabt en slags tidslomme for evolution, hvor arter har udviklet sig i isolation over millioner af år. Dette har ført til nogle af de mest bemærkelsesværdige og unikke evolutionære tilpasninger, og det er et paradis for forskere, der studerer evolution og biodiversitet.
  3. Skildpadde til tjeneste: I 2020 blev det annonceret, at en skildpadde ved navn Diego var blevet far til over 900 unger. Diego var udlånt fra San Diego Zoo og har på ene hånd reddet sin truede art fra udryddelse. Som tak for hans tjeneste er Diego nu blevet pensioneret på Galápagosøen, Española, med sin udvidede familie, hvor han forventes at leve, til han er omkring 150 år.

  4. Pirates of the Galapagos: Øerne har en rig historie, der inkluderer besøg fra pirater og søfarere. Ifølge rygter skulle pirater som Sir Francis Drake have brugt øerne som skjulested for deres skatte, og der er stadig legender om uopdagede skatte gemt på Galápagosøerne.

  5. Flere regler end Mars: Galápagosøerne har nogle af verdens mest strenge regler og begrænsninger for at beskytte øernes naturlige skatte. Der er færre restriktioner, hvis du flytter til Mars, end hvis du bosætter dig permanent på Galápagosøerne. Dette skyldes de strenge kvoter for befolkning, infrastruktur og turisme, som er indført for at bevare øernes enestående biodiversitet og miljø.

Rejs til Galapagos med Ruby Rejser

Er mærkelige dyr, unikke økosystemer og naturbevarelse lige din kop te, så vil du elske vores rejser til Galapagos. Hop ombord på et ekspeditionskrydstogt, og lad dig fragte fra det ene usædvanlige sted til det andet. Du kan eksempelvis kombinere din rejse til Galapagos med vandring i den forsvundne by, Machu Picchu, eller en storbyferie i den ecuadorianske hovedsted, Quito. 

Hvis du søger flere oplevelser som vores rejser til Galapagos, kan du med fordel tage et kig på vores ekspeditionsrejser i Sydamerika, der også byder på utrolig smuk natur og vildt dyreliv. Udforsk det frosne kontinent, Antarktis, hvor dyr som spækhuggere, kaskelothvaler, pingviner og sæler trives i det kolde, barske klima. Eller rejs til mere tropiske lande som Colombia og Panama, og nyd livet på paradisstrande.