De kystbyer du kan opleve langs Norges kyst 

Hurtigrutens skibe tager dig med på en rejse til 34 havne, hvor du kommer tæt på oplevelserne og de norske kystbyer. 

 

Hurtigruten besøger 34 havne både tur/retur. De havne skibene besøger om natten på rejsen mod nord, besøges om dagen på rejsen sydpå.

Der vil være fin tid til at gå rundt på egen hånd i land for at opleve atmosfæren eller tage med på de mange udflugter som Hurtigruten arrangerer. Alle udflugter er tilpasset til skibets tidsplan.

NRK lavede i 2011 en dokumentar om Hurtigruten, hvor der blev sendt live fra skibet “Nordnorge” 24 timer i døgnet. Se et 60 minutters udklip af filmen Minutt for Minutt herunder.

 

Kystbyer langs Norges kyst

       

Bergen

Bergen er byen, som også kaldes  indgangen til de Norske fjorde. Besøg Bryggen, der er på UNESCOs verdensarv liste, og nyd de mange restauranter og caféer. Tag turen op på fjeldet Fløyen med Fløibanen, besøg Fisketorget, se Edvard Griegs hjem og museum, eller tag turen til Fantoft Stavkirke. Færgen sejler ud ved aftenstid.

 

Måløy  

Vi opholder os kun i kort tid i Måløy, men byen har en befolkning på lidt over 3.000 mennesker i kommunen Vågsøy. Byen er lille, men har enorme faciliteter til opbevaring og forarbejdning af fisk. Hvert år landes 180.000-200.000 tons fisk her og eksporteres derefter. Udover byens mange fyrtårne er området kendt for Kannestenen, der gennem tusinder af år er dannet ved havet i en spektakulær champignon-lignende form. 

 


 

 

 

 

 

Torvik

Vi opholder os kun i kort tid her. Ud over de omkringliggende øgrupper kan man finde mange gletsjere og vandfald inden for køreafstand og adskillige nationalparker og fjorde. Den nærliggende ø Runde er kendt for sit rige fugleliv - med 240 arter observeret. Hvert år yngler flere end 500.000 fugle her! Runde er også kendt som Skatteøen. Et hollandsk skib, der transporterede 60.000 guld- og sølvmønter, sank her i 1725. Mønterne blev bjærget af dykkere i 1972.

 

Ålesund

Ålesund ligger ved Geirangerfjordens udmunding. Skibet navigerer mellem øer, skær og holme, før vi ankommer til Ålesund. Sejlturen går nordover til Ålesund, det perfekte eksempel på en by bygget i jugendstil. Ålesund er også kendt for fiskerestauranter i verdensklasse og Aksla fjeldet i midten af byen, som har 418 trin op til toppen.

 


 

 

 

 
   

Geirangerfjorden

Landsbyen Geiranger er en lille turistby i bunden af fjorden. Området har været på UNESCOs verdensarvliste siden 2005. Den naturskønne fjord byder på vandfaldet 'Brudesløret' og 'De syv søstre-vandfaldet', der er et af de mest fotograferede vandfald. Ørnesvinget er navnet på den stejleste vejstrækning op ad bjergsiden fra Geiranger. Vejen svinger gennem 11 hårnålesving til det højeste punkt.

Vi sejler kun ind i fjorden juni til juli.

 

Hjørundfjorden

I efteråret besøger man den smukke Hjørundfjord. Hjørundfjorden siges at være en af Norges mest uberørte, idylliske og smukke fjorde. Hjørundfjorden er omgivet af Alper med toppe, der rager 1.700 meter lige op fra fjorden. Selv om der ikke er megen plads til bebyggelse her, klamrer et par stædige små gårde sig til bjergsiderne. I bunden af fjorden er Urke med 1060 indbyggere. I bunden af fjorden kan du se en af Norges vildeste og smalleste dale, se resterne af en gammel bosættelse, der blev ødelagt af et stort jordskred for mere end hundrede år siden, og besøge det historiske og charmerende Union Hotel Øye.

Vi sejler kun ind i fjorden september og oktober. 

 


 

 

 

 
kristiansund   Havnen  

Kristiansund

Kristiansund ligger på den spektakulære Atlanterhavsvej, og som regnes som Norges hovedstad for tørret torsk «klippfisk», som den vigtigste norske eksporthavn for tørrfisk.

 

Trondheim

Trondheim er kongernes by. Trondheim er midt-Norges hovedstad med sin pragtfulde Nidarosdomen (Domkirke) og andre seværdigheder, og er stadig hovedmålet for mange pilgrimsrejsende. Besøg den gamle bydel Bakklandet, med velbevarede og gamle farverige træhuse.

 


 

 

 

 

Havn billede

 

Havnebillede

 

Rørvik

Rørvik har midt norges største og mest moderne havn. Anlægget tager årligt mod flere tusind internationale og norske fartøjer, herunder cruiseskibe, regionalbåde mm. 

 

Brønnøysund

En charmerende lille by med lidt over 5000 indbyggere, som har god kommunikation med resten af landet. Herfra kan der flyves til Oslo, Trondheim og Bodø. De har en ny moderne gæstehavn, cruisekaj, havnelager og fiskerimuligheder.

 


 

 

 

 

 

 

Tromsø

Tromsø kaldes også porten til Ishavet. Tromsø er den arktiske hovedstad, en smuk by med et levende kulturliv. Byen er omgivet af fjelde, fjorde og øer, og med sit kendte landmærke Ishavskatedralen, som er et besøg værd. Der plejer at være gode muligheder i vinterperioden for, at opleve nordlyset danse på himlen over Tromsø.

 

Hammerfest

Hammerfest er på listen over verdens 10 nordligste byer. Det er dog et definitionsspørgsmål. Det er Norges første by der har haft elektrisk gadelys og nu om dage er byen vigtig for norsk gasproduktion. Om sommeren kan beboerne nyde 24 timers dagslys, hvorimod der om vinteren, at solen nogle dage slet ikke stiger over horisionten. 

 


 

 

 

Ørnes

Ørnes har cirka 1.700 indbyggere og er omgivet af 700 øer hvilket ligget til grund for et smukt sceneri. Her kan man besøge den traditionelle kærlighedsbænk, som er placeret yderst på molen. Her kan man sætte en hængelås fast og smide nøglen i havet, som tegn på evig kærlighed. 

 

Bodø

Her kan midnatssol og nordlys opleves, derudover findes verdens stærkeste malstrøm her. Bodø ligger nord for polarciklen og derudover er Bodø hovedstad i Nordland Fylke. Kjerrngøy ligger på kysten kort nord for Bodø, denne by er rigtig smuk og de autentiske bygninger har gjort at mange film er blevet lavet på lokationen. 

 


 
 

Lofoten - Stamsund

Denne by har 1.000 indbyggere, men bliver mere og mere populær grundet midnatssol om sommeren og nordlyset om vinteren. I byen foregår fiskeriet i sæsonen fra Januar til April, hvor specielt Marts har rigtig gode muligheder. Lofoten Vikingemuseum findes nær Stambund, hvor 83 x 9 store høvdingehuse er blevet udgravet. Gården er genopbygget og bestemt et visit værd. 

 

Lofoten - Svolvær

Paradis for naturelskere, hvor der er mulighed for en masse aktiviteter. Her er masser af liv, med caféer, gallerier og restauranter placeret over hele byen. Det er også et center for fiskeri, hvor verdens største torskefangster foregår. Om sommeren tiltrækker stedet en masse bjergsbestigere, da der er mulighed for at se symbolet "Svolværgeita".

 


 

 

 

 

Stokmarknes

Dette er havnebyen hvor Richard With grundlagde hurtigruten i 1893. Befolkningen er kun 3.200, men på trods af dette er folk fra hele 25 forskellige nationer. Hovedsageligt er mange tiltrukket af de jobmuligheder som fiskeindustrien skaber. I byen findes Hurtigruten Museum, hvor du kan se skibenes ændringer gennem de sidste 120 år. Herudover er masser af historier fra tidens løb. Skibet M/S Finnmarken ligger desuden ved siden af museet. 

 

Sortland

Sortland ligger mellem hundredvis af øer og har et fantastisk skærgårdslandskab. Befolkningen er på 10.000 og er stigende. Byen er i udvikling og er særlig kendt som værende den blå by. Dette har skabt international opmærksomhed, da lokale kunstnere og generelt befolkingen begyndte at male deres bygninger blå. Der er masser af aktivitet og ydermere er byen kendt, som den med størst omsætning pr. indbygger i Nordnorge

 


 
 

Risøyhamn

Dette er en utrolig lille charmerende landsby med blot 203 indbyggere. Der er tidligere fundet hele skeletter af Ichthyosaurser her, som er nogle kæmpe fisk-agtige dinosaurer, som levede i området, omkring 150 milioner år tilbage i tiden. Tæt på byen kan også findes gravhøje fra jernalderen. Desuden er hvalsafarier meget populære i området, da der kan er chance for, at se kaskelothvaler. 

 

Harstad

Harstad er Nordnorges tredjdestørste by og dermed har den en vigtig rolle som handelscentrum i regionen. Byen har masser af liv, her er bl.a. forskellige festivaler, restauranter af høj kvalitet, pubber, kirker, en god havn mm. Der er uforglemmelige oplevelser for naturelskeren, da der er kilometervis af skove, stier, fjorde og bjerge. Verdens nordligste middelalderkirke findes desuden kort uden for Harstad

 


 

 

 

 

Finnsnes

Denne by er meget præget af landbrug og fiskeri, hvor fiskeopdræt er af meget høj betydning. Finnsnes bliver kaldt "Mini-Norge", da man her kan se bjerge, små sanfund, fjorde og alle typer af vejr. Beboerne omtales som gæstfrie og har meget gå-på-mod. 

 

Sandnessjøen

Ligger perfekt mellem bjerge og øer. Når man nærmer sig byen kan man se bjergkæden "De Syv Søstre" og samtidigt ligger UNESCOs Vega øer heller ikke langt herfra. Kommunen har 7.500 indbyggere, hvor fiskeri, handel, industri og færgetrafik udgør størstedelen af kommunens aktivitet. 

 


 
 

Lyngenfjorden

Lyngenfjorden er en 85 km. lang fjord - den længste i Troms. Her er omgivelserne særdeles smukke, med udsigt til bjerge. Derudover er kontrasten mellem de grønne enge og det krystalblå hav særligt utroligt. De heldige kan opleve nordlys i denne region. Besøges på den sydgående rejse i foråret.

 

Skjervøy

Øen Skjervøy er et fiskersamfund, hvor levegrundlaget netop er fisk og skaldyr. Der er i alt 2.900 borgere, som bor på Skjervøy og de andre omkringliggende små-øer.

 


 

 

 

 

Øksfjord

En lille fiskerby med et smukt bjerglandskab, og huse i alle farver som klamrer sig til skrånede landskab. Fra byen kan man ane Øksfjordjøkulen - Norges femtestørste gletscher. Derudover har området omkring 500 beboere, hvor lokalsamfundet er stærkt. Øksfjord bærer stort præg af fiskeforarbejdningsfabrikker og skibsværfer, som vidner om, at fiskeri er ganske essentielt for samfundet.

 

Nesna 

Kommunen er en del af Helgeland-regionen og er etableret i 1838. Nesna er en tidligere handelsstation, hvor der altid virker roligt og idyllisk. På trods af, at det er en rigtig lille by, findes der stadig butikker og services. Ud fra Nesna findes Nesnaøerne, som er ganske smukke og kan være et visit værd. 

 


 
 

Kjøllefjord

Kjøllefjord er en hygelig lille fiskerby ved en lille fjord. Byen har omtrent 1000 indbyggere, men har på trods af dette mange funktioner og butikker. 

 

Honningsvåg og Nordkap

Honningsvåg er indgangen til Nordkapp, der er det nordligste punkt på europæisk fastland. Honningsvåg er dermed det nordligste punkt vi sejler med Hurtigruten. På den nordgående rejse kan du besøge Nordkap året rundt.

 


 
 

Havøysund

Den lille fiskerby har en befolkning på 1.000, men stadig en masse at byde på. Ude ved kysten findes masser af huse fra efterkrigstiden, i alverdens farver. Derudover ligger Hjelmsøystauren lige ud for Havøysund, hvor Europas største antal af ynglende fuglearter findes. Dette er bl.a. alke, lomvier og også rider. 

 

Vardø og Kirkenes

Vardø er den ældste by i det nordlige norge. Arkæologer har fundet bosættelser, der var baseret på fiskeri, som er mellem 900 og 9000 år gamle. Her er perfekt udsyn til det norsk-russiske Arktis og Nordøst-passagen. Kommunen har omkring 2.200 indbyggere, som er kendt for at være venligsindede. Her er både museer, fæstninger mm. som kan besøges. I samme bugt ca 250 km syd ligger Kirkenes, som har 7.000 indbyggere. Her er også monumenter og lign. som kan besøges.