Hemsedal er et af Norges mest populære skisportssteder

Skiferie i Hemsedal

Hemsedal - Norges skimekka

 

 

Hemsedal byder på skiferier for alle aldre og niveauer. Hemsedal et af Norges største alpinområder beliggende i fjelde, der har fået kælenavnet Skandinaviens Alper. Her finder du 45 km pister i alle sværhedsgrader inklusiv børnebakker, snowboardparker, sorte pukkelpister og gode off pistemuligheder.

Selvom området er mest kendt for sit alpine terræn, finder du her et godt langrendsterræn med muligheder for såvel skovterræn og mere krævende ture på højfjeldet.
Vi er i et ar Norges højeste skiområder, særligt kan Hallingdalsområdet nævnes, hvor der er fjelde på næste 2000m. Disse højder gør at der er en naturlig snesikkerhed i Hemsedal, men skulle vejret ikke yde de optimale omstændigheder, er området udstyret med snekanoner som sikrer de bedste rammer for en skiferie i Norge.

løjper i hemsedal Off-piste i Norge

  

Norges svar på Alperne

Vi gentager gerne – her finder du det hele! Der er 47 pister, 5 parker, 21 lifte – i alt ca 45 km pister. 

Perfekt område for børn og begyndere med hele 5 børnebakker og et kæmpestort børneland. Her er det sjovt at være begynder, og børnene finder masser af muligheder i børnelandet, hvor de kan stå på ski, tegne eller varme fødderne i tipien.

Snowboard og free-style folket finder en kanon park (2009 kåret til de 7. bedste i verden) med halfpipes, big-jump, quarterpipes, fun box og en lang række hop og rails.

Området har Norges højeste piste, der starter fra Totten i 1457 m – udsigten er fantastisk og turen ned på den grønne piste er nem. Dog er der kun en lift op, så der kan være lidt trængsel – tag turen først på ugen.
De fleste pister starter dog fra Tinden, der kun er 53 m lavere end Totten. De brede pister ligger tæt og krydser hinanden og de kan kombineres på mange måder. Der er altid nye muligheder.

Modsat sydpå er det ikke ulovligt at tage på off-piste ture i Norge og Hemsedal byder på mange fantastiske ture. Husk det er altid på eget ansvar og vi anbefaler at bruge områdets guider.

Vi har skibus de 3,5 km fra Fausko Skysstasjon til Alpincenteret morgen og eftermiddag. Og vi skal nok få det til at passe, så fællesmadlavning ikke står i vejen for skiløb, det er jo derfor vi er her. 

Solheisen Skisenter er et mindre alpinområde beliggende i Grøndalen. Området ligger solvendt og er et hyggeligt familieområde, men rummer dog også fine off piste muligheder. Nogle skibusser kører også hertil. Dit Hemsedal liftkort dækker også Solheisen; eller du kan vælge at købe et billigere lokalt skikort. 

Hemsedal pistekort

Til og fra alpincenteret uden brug af skibussen

Hvis du skal til og fra alpincenteret og gerne vil være uafhængig af skibussen, er der flere muligheder: A) Medbring både langrendsski og slalom ski, selv om du vil løbe alpint. Tag skibussen til Alpinlodgen første dag medbringende begge hold ski. Lej et skiskab i Alpinlodgen og stil langrendsskiene dér, mens du står på pisterne så længe du ønsker. Når du vil hjem, skifter du skiene ud til langrendsski og tager løjpen til Tuv, en tur på 2-3 km på en let skovløjpe. Næste morgen gør du det samme, bare omvendt, lige når det passer dig at tage af sted.

B) Skal du leje slalomski, kan du tilkøbe et ’multileje’ til ca. 1000 NOK pr voksen og ca. 500 NOK for børn/uge. Derefter kan du skifte ski 2 x dagligt – dvs. du kan afslutte din skidag med at bytte slalomski til langrendsski og tage løjpen de 3 km til Tuv. Og omvendt næste morgen. Med denne model sparer man udgiften til skabsleje.


Skifakta alpint:

 • 47 pister:
  • 5 sorte
  • 9 røde
  • 13 blå
  • 20 grønne 
 • 21 lifte:
  • 6 stolelifte
  • 4 T-lifte
  • 8 tallerkenlifte
  • 3 rullebånd
 • Kæmpe børneområde med 8 lifter og rullebånd 
 • 4 terrænparker
 • Samlet kapacitet 28.500 prs./time
 • 40 km pister hvoraf over 20 km kan dækkes med kunstsne.
 • Højdeforskel 810 m. 
 • Længste nedfart 6 km (grøn). Højdeforskel: 850 m
 • Du finder hele tre varmestuer på Hemsedal Alpinsenter.

Åbningstider: Hver dag kl. 09.00- 16.30. 

Offpiste i Hemsedal

Mulighederne er mange og oplevelserne store!

Hemsedal har det meste: relativt lange piste, efter forholdene gode faldmeter og, sidst men ikke mindst, gode off-piste-muligheder. Al færdsel på fjeldet, og specielt skiløb uden for de markerede piste, kræver kendskab til terræn og vejrforhold sammen med viden og laviner og valg af rute.

Vi anbefaler at bruge lokale fjeldguider til top-ture og off-pisteture. Lokale fjeldguider kender Hemsedal som deres egen baghave og er bekendte med de vejr- og sneforhold som gør sig gældende i Hemsedal.

Er du til randonné, telemark, snowboard, at spænde skiene på rygsækken eller slænge dem over skylderen, så kan den lokale guide finde gode ture til dig og/eller din gruppe, hvad enten du ønsker ski-bestigning eller en lokal guide, der viser dig Hemsedals krinkelkroge og ’hemmelige’ hjørner. 


Skileje

Du kan leje ski flere steder i Hemsedal.

Skistar og Hemsedal Ski Shop et stor udvalg.


Langrend - løjper lige for døren

Løber du langrend, så er der også en del muligheder! Fausko Skysstasjon ligger lige på løjpenettet, der giver dig 140 km maskinpræparerede løjper i dal og skovterræn samt 110 km afmærkede højfjeldsløjper. Neden for Fausko Skystation kan du gå på løjpen mod Solhejsen og Feten eller i modsatte retning, mod Alpinbakkerne, Hemsedal by og videre ud mod Ulsåk. Ønsker at tage på højfjeldet, kan du løbe ad løjpen fra Tuv til Alpinlodgen og dér stå på skibussen op til ’Skigården’ (ca. 7 min. m. skibus). Skigården ligger midt på alpinbakken, og langrendsløjpen til højfjeldet starter dér. Der er en rigtig dejlig tur ud til fx ’Flævasshytte’, hvor du gerne må spise sin medbragte mad, såfremt du køber noget at drikke dertil. De sælger også dejlige, ’nystegte vafler’. NB: Hjemturen må afpasses, så man når bussen ned fra Skigården, idet der ellers kun er en tur ned på langrendsski på alpinbakken – eller en længere og kedelig fodtur ad vejen.  Ingen af delene kan anbefales – men det kan turen til højfjeldet til gengæld!

  

Fælles langrendture Fællestur på Langrend