Med ski og rygsæk i de norske fjelde fra Hallingskeid og Finse til Skarslia
Hytte til hytte Skitur
Forudsætninger for deltagelse
Fjeldture er ikke for nybegyndere på ski.
Turene er med ski og rygsæk i de norske fjelde fra hytte til hytte.
På vores hytte til hytte-ture skal du gå med hele din oppakning. Dagsmarcherne er mellem 15-29 km i fjeldterræn. Du skal regne med en bagagevægt på 10-15 kg.
Vi forbeholder os ret til at ændre på ruterne, hvis vejr/sneforhold eller andet gør det nødvendigt.
- Du skal mindst have været på 4 ugers langrendsskiferie.
- Du skal føle dig fortrolig med den grundlæggende skiteknik og skal have fysik og kondition til at klare dagsruter på 12-25 km med 10-15 kg oppakning.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan klare at tage på hytte til hyttetur, er du velkommen til at ringe og tage en snak med os.
Hvis du tidligere har deltaget på vore hytte til hytteture, kan du uden videre tilmelde dig turene.
Øvrige deltagere skal udfylde et skema, som vi fremsender, hvori vi gerne vil have oplysninger om dine tidligere erfaringer på ski m.v.
Ophold
På vores ture fra hytte til hytte anvender vi en blanding af selvbetjente og betjente hytter.
Selvbetjeningshytterne er uden strøm og uden indlagt vand. Der er gasblus og man får vand ved enten at smelte sne eller hente overfladevand på søerne. Der er madlager i hytterne. Deltagerne står selv for madlavning, oprydning og rengøring i disse hytter.
På de betjente hytter vil du finde tilnærmelsesvis den samme standard som på fjeldstuerne, men på hytte til hytte-tur skal man ofte sove i flersengsrum.
Der vil som regel være bad og toilet på gangen på de betjente hytter.
Udstyrsliste
Udstyrsliste til hytte til hytte-ture. Er du meget rutineret på fjeldet på ski, kan du afvige fra nedenstående; nye deltagere på turen bør følge nedenstående liste:
Skiudstyr
- Solide ski, bør minimum være 55 mm brede på midten; enten med stålkanter; ½ stålkant, træski el. tilsvarende kvalitet
- Støvler, sål med god isolation, skal gerne støtte i ankel
- Skifeller
Tilbehør som kan deles af flere deltagere:
- Skismøre (også klistervoks)
- Skiskraber m. smørekork
Påklædning
- Vindtætte skibukser gerne med gamascher eller anden tæt overgang til støvlerne.
- Vindtæt jakke/anorak m. hætte (og evt. vindtunnel)
- Uldundertøj m. lange ærmer og ben
- Uldsokker, evt. indersok i kunststof - ikke bomuld
- Uldvanter
- Uldtrøjer (2 tynde er bedre end 1 tyk)
- Uldhue eller balaclava
- Uldskjorte, fleece eller lignende
- Overtræksvanter
- Vindtætte overtræksbukser
- Uldent tørklæde
- Evt. støvleovertræk
- Indendørssko (helst med vandtæt sål)
- Evt. fodposer
- Desuden ekstra: Sokker, vanter, undertøj, skjorte eller bluser
Overnatnings-/sikkerhedsudstyr
- Sovepose (til ca. - 10c)
- Lygte, evt. pandelampe
- Liggeunderlag, gerne godt isoleret
- Kniv
- Gazekompres
- Plaster i rulle
- Elastikbind
- Evt. smertestillende tabletter
Personligt udstyr
- Rygsæk
- Turkort 1:50000. Skarvheimen. Det dækker 90 % af turen.
- Hvis man vil have alt med skal man supplerer med kortet: Reineskarvet. Det dækker den sidste dagsetape til Skarslia.
- Evt. kortmappe
- Kompas
- Solbriller eller alpinbriller med god solbeskyttelse
- Solcreme og evt. læbepomade
- Thermoflaske og kop
- Papir og blyant
- Evt. sygrej
- Toiletsager
- Håndklæde
Fælles udstyr der stilles til rådighed på Ruby Rejsers hytte til hytte-ture
- Snespade, en pr. person
- Vindsæk, en pr. to personer
- Ekstra skispids
- Sondestang
Det fælles udstyr vil blive delt ud til deltagerne så vægten bliver fordelt.
Rejsebeklædning
Rejser du med vores busser til vore hytte til hytteture, vil du i forbindelse med morgenpausen på udrejsen kunne deponere dit rejsetøj, så du kun skal gå med det mest nødvendige.
Råd og fif til udstyret på turen
Generelt
På fjeldet skifter terræn, underlag, føre og vejret ofte. Hård skare, blød nysne eller afblæst sne hvor is og sten kommer frem, er almindelige forhold på vinterfjeldet, og opleves tit på samme tur. Derfor skal ski, bindinger og støvler være tilsvarende robuste og tåle lidt af hvert. Fjeldskien er i sin grundform en god allround ski, oprindeligt og i mange år en træski, beregnet til lidt af hvert, lange ture med rygsæk, transport og jagt, men i dag i betydningen: en ski der skal bruges udenfor opkørte spor til længere ture i fjeldet, ofte med rygsæk, som en friluftsaktivitet.
Ski
Fjeld- og turski har enten en kerne af træ eller kunststof. Sålen er af plast og skien er forstærket med glasfiber el.lign. Rene træski produceres stadig, og de er udmærkede ski, men de kræver mere pleje og vedligeholdelse. Træskien er for entusiasten! Under skiens sål skal der være en ca.8 mm bred rille – kaldet styrerillen. Den forbedre skiens evne til at styre lige, hvilket er vigtigt, når man skal gå langt på ski. Uden den har skien en tendens til at ”skøjte” til siderne.
Spænd og smørezone
Fjeldski har et såkaldt spænd. Spændet hæver skiens midterste 1/3 nogle millimeter fra underlaget. Det område kaldes smørelommen eller smørezonen. Når man smører fæstevoks i smørelommen, kan man få fæste ved at træde skien hårdt ned og ”sætte af” og dermed skabe fremdrift. Det kaldes fraspark. En ski med hårdt spænd beholder fæstevoksen længe, og den giver godt glid, men den har dårlige svingegenskaber på grund af stivheden. En blødt spændt ski skal smøres oftere og har dårligere glid, men til gengæld har den lidt bedre svingegenskaber.
Stålkanter
På fjeldet er en ski med stålkanter at foretrække. Stålkanterne giver bedre fæste og god retningsstabilitet på skråt og hårdt underlag, fx skare eller is, og de gør samtidig skien mere robust og holdbar. Nogle ski fås med ¾ stålkanter, hvilket giver en lidt lettere ski, men den mister lidt nemmere greb på stejlt skråt terræn. Den er dog udmærket til hytteture.
Indsving
Skiens indsving betyder noget for skiens evne til at dreje. Jo mere indsving skien har, desto nemmere er den at svinge med. Fjeldski har et beskedent indsving, da for stort indsving gør skien svær at styre lige ud, hvilket er en stor ulempe, når man skal gå langt.
Bindinger og støvler
Bindinger og støvler skal passe sammen. Den klassiske binding er en kabelbinding, som er en stærk og pålidelig binding under alle forhold og med tilsvarende kraftige læderstøvler, er man godt rustet til alt fra hytteture og vanskeligt terræn til topbestigninger og stejle nedkørsler. Kabelbindinger fås i forskellige udgaver, men generelt er det enkle og stærke bindinger, om end lidt klodsede og tunge. De er brede og klodsede i opkørte spor.
Mange foretrækker lidt lettere og smallere bindinger med tilsvarende lettere støvler som fx NNN BC. NNN BC (Ny Nordisk Norm Back Country) er en god binding til hytteture. Den findes med både manuel og automatisk betjening. Den kan under særlige vejrforhold give problemer pga. ophobning af hård sne og is i låsen, men det kan oftest løsnes med en lille kniv el.lign.
NNN (Ny Nordisk Norm) bindinger i standard udgaven(ikke BC) er, især for tungere skiløbere, være for spinkel til hytte til hytte ture
”Super Telemark” er en klassisk 75 mm binding. Den lukker kun foran og hælen kan derfor løftes frit, hvilket gør at den føles lettere end kabelbindinger. Super Telemarken kræver kraftige støvler. Det er en enkel og stærk binding.
Samme type binding som Super Telemark findes i en spinklere og lettere udgave af tyk tråd, oftest ældre modeller fra 70'erne og 80'erne med tilsvarende støvler med plastik sål og nappaoverdel. De er ikke egnet til fjeldterræn.
Stave
Stærke stave med god, stor og fleksibel trens samt hård spids. Teleskopstave som kan justeres vejer lidt mere end almindelige stave, men kan være nyttige når man går med eller uden oppakning og på stigninger. Aluminium er bedst. Glasfiber ok.
Skifæller
Oprindeligt et stykke dyreskind med hårene vendt bagud påsat under smørelommen. I dag fremstillet af kunststof i bredder svarene til skien. Ruby Rejser anbefaler 40 mm brede fæller til hyttetur. Skifæller gør det meget nemmere at gå stejlt, og de er også en stor fordel i varmt og glat føre, hvor voksen ikke har fæste. Easyskin, til fx Fischer 99 eller Madshus, er gode til fjeldture
Voks til smøring af skiene
Findes i mange varianter baseret på temperatur og snetype. Jo varmere, jo flere varianter af voks. Til hytteturen kan medbringes grøn -7 til -13, blå -3 til -7, blå ekstra -1 til -7 og evt. lilla eller rød til varmt vejr*. Klister er på eget ansvar, men tager du det med så skal klisterfjerner også med!* En hyttetur kan klares med mindre, fx blå ekstra.
Diverse
Skiskraber af hård plast/aluminium. Smøreklods af hård skum/kork.
Påklædning
Til turen anbefaler vi lag-på-lag princippet, så man kan tilpasse sig fysisk aktivitet, vejr og vind, uden at blive våd af sved. Princippet er baseret på at transportere fugt og sved væk fra kroppen og ud gennem lagene til ventilation, så kroppen holdes tør og dermed varm. Bomuld skal aldrig anvendes i de inderste lag, da det suger fugt og sved, og dermed afkøler kroppen.
Inderst undertøj af uld eller kunststof. Alternativt kan bruges silke. Uldstrømper.
Mellemlaget skal være et eller flere lag uld eller fleece-varianter i forskellig tykkelse og varme.
Yderst skal laget være vindtæt og gerne vandafvisende. Jakke eller anorak med hætte evt. med vindtunnel og snefang(pels), vindtætte bukser, vindtætte gamacher(snelåse), vindtætte overtræksluffer, uld/fleecehue, balaclava.
Indendørssko, gerne lette, vandafvisende og lidt varme. På hytten kan gulvet være lidt vådt og koldt af smeltet sne. Det er også rart at man lige kan gå ud og tisse uden at skulle skifte til støvler.