Kap Verde Fakta

Velkommen til de små øer med de store oplevelser
Geografi

Kap Verde øerne er tropiske øer. De ligger 500 km ud for Senegal på Afrikas vestkyst, mellem 15. og 17. nordlige breddegrad. Landet består af 10 øer og 5 mindre holme. Kap Verde betyder ”Det Grønne Forbjerg”.

Øerne er opdelt i Barlavento (vindsiden) med Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, og Boa Vista samt i Sotaventogruppen (læsiden) med   Maio, Santiago, Fogo og Brava. Alle øer undtagen Santa Luzia er beboede.

Alle øerne er af vulkansk oprindelse. Det seneste vulkanudbrud er stadig i udbrud på øen Fogo, det kraftigste siden 1951. De vestlige øer (f.eks. Santo Antão) er meget bjergrige, hvorimod de østlige (f.eks. Sal) er nederoderede og sandede.

 


Klima

Kap Verdes klima er præget af fire faktorer: det er et tropisk land, det ligger midt i Atlanterhavet, det har høje bjerge, og det ligger i samme klimabælte som Sahel, det 1000 km brede tørre bælte der strækker sig tværs over Afrika, og som danner overgangen mellem ørkenen mod nord og regnskovsområderne mod syd. 

Beliggenheden i Atlanterhavet giver et behageligt klima, med dagtemperaturer om vinteren på 23 grader og 29 grader om sommeren.

Beliggenheden i Sahelbæltet giver meget sparsom nedbør, gennemsnitligt 265 mm om året, hovedsageligt i perioden fra august til oktober. Til sammenligning er nedbørsmængden i Danmark 760 mm.

Nedbørsmængderne varierer dog meget, de høje bjerge på nogle af øerne har op mod 1000 mm årlig nedbør.

Nedbøren er dog svingende fra år til år, jævnligt er der år med svigtende regn.


Befolkning

Øerne var ubeboede, da de blev opdaget af Portugiserne, og befolkningen er en blandingsbefolkning (mulatter) af slaver fra Afrika og europæere fra mange lande – især portugisere. Der er derfor ingen oprindelige kapverdianere, og det har måske betydning for, at landet ikke er plaget af stridigheder mellem forskellige befolkningsgrupper.

Landet har knap 500.000 indbyggere, men der bor endnu flere kapverdianere i udlandet. Der er store kapverdiske samfund i USA, Portugal og Angola – mange har også bosat sig i Holland og Spanien.

Befolkningen er glad og åben, en blandingsbefolkning med alle farvenuancer mellem hvid og sort.

Deres sprog er kreol, et blandingssprog med elementer fra Portugal og Afrika. Kreol er dog kun et talt sprog, skriftsproget er portugisisk - et fremmedsprog, som børnene må lære, før de lærer at læse og skrive. Herudover kan nogle tale lidt engelsk eller fransk.

Især mange mænd flytter rundt mellem øerne i et forsøg på at finde en levevej. Det er derfor helt almindeligt at kvinderne er alenemødre med børn, som har forskellige fædre. Kernefamilie med far, mor og fælles børn ser man sjældent.

Gennemsnitslevealderen er ca. 76 år.

 


Økonomi

Kap Verde har gennem historien kunnet drage fordel af sin beliggenhed i Atlanterhavet, på vejen fra Afrika til Amerika. Under slavehandelen var Kap Verde et udbredt transitland; slaverne blev sejlet til slavemarkedet i Cidade Velha (den første by på Kap Verde) på hovedøen Santiago, 15 km vest for hovedstaden Praia. På slavemarkedet blev slaverne videresolgt til skibe med ledig lastkapacitet på vejen til især Sydamerika. På slavemarkedet på Santiago var prisen typisk dobbelt så høj som prisen var på slaver på Afrikas vestkyst. Det skyldtes at slaverne, som nåede velbeholdne til Kap Verde, allerede havde overlevet den første strabadserende del af sejlturen til f.eks. Brasiliens plantager. 

Da dampskibene kom til, efter slavehandelens ophør, blev Mindelo på São Vicente en vigtig forsynings by, hvor lasten blev fyldt op med kul. Mindelo ligger både på sejlruten fra Europa syd om Afrika, og på sejlruten fra Afrika over Atlanten.

Under anden verdenskrig blev Kap Verdes placering igen vigtig, Italien købte retten til at anlægge en lufthavn på den flade ø, Sal – da det var en ideel placering for at tanke fly, der fløj på strækningen fra Sydeuropa til Sydamerika.

Desværre har Kap Verde ikke denne betydning i dag, så øerne må nøjes med at drage nytte af sine egne ressourcer, og de er ikke så store.

Kun godt 10% af øernes areal kan dyrkes, ofte med ringe udbytte på grund af de ringe regnmængder, der gennemsnitligt er på øerne. Det meste af landbrugsproduktionen foregår på små jordlodder, som kan brødføde en familie.

De vigtigste afgrøder er majs, yams, bønner, bananer og kaffe.

Fiskeri er vigtigt nogle steder, men havet ville kunne blive en langt vigtigere indtægtskilde, hvis der blev draget nytte af større både, men også hvis landet kunne forhindre store industrifiskebåde i at overfiske i Kap Verdes territorialfarvand. Et stort ønske er derfor inspektionsskibe, som kan håndhæve fiskerigrænserne.

En vigtig indtægtskilde er den store gruppe af kapverdianere, som bor i andre lande og sender penge hjem til familien.

Desuden gives en del udviklingsstøtte fra forskellige donorlande.

På trods af de få ressourcer har landet et bruttonationalprodukt, der er dobbelt så højt som gennemsnittet for Afrika.

Det er også lykkedes at halvere arbejdsløsheden, fra 20,4% i 2002 til det halve i dag.

Som i andre udviklingslande gør en høj fødselsrate, kombineret med Kap Verdes meget lave børnedødelighed, at 31% af befolkningen er under 15 år, 5,8% er over 64 år. 10% af mændene og 20% af kvinderne er analfabeter.


 

Politik

Kap Verde er et lille, selvstændigt afrikansk land. Landet er samfundsmæssigt velfungerende med skolevæsen, sundhedssystem og rimeligt velfungerende infrastruktur, bedre end de fleste udviklingslande.

Kap Verde er nu et parlamentarisk demokrati med et flerpartisystem. Størstedelen af landets historie har det dog været en portugisisk koloni. Efter nellikerevolutionen i Portugal i 1974 blev Kap Verde selvstændigt i 1975. Herefter blev landet et socialistisk ledet land med etpartistyre frem til 1990. Siden har landet været et demokratisk land med flerpartistyre. I perioden med socialisme blev statsapparatet, sundhedssystemet og undervisningssystemet opbygget – noget som har udgjort rygraden i hvad der i dag må betegnes som et udviklingsland med relativt velfungerende institutioner.

Kap Verde er det ledende land for demokrati i Afrika, med forfatningsbestemt pressefrihed og garanteret kildebeskyttelse; desuden en klar opdeling af den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt.

Landet ligger som nr. 41 på verdensranglisten med hensyn til fravær af korruption, næstbedste score i Afrika, lige under Spanien, men langt bedre end de fleste østeuropæiske EU-medlemmer.


 

Religion

Langt den største del af befolkningen tilhører den katolske kirke, og en mindre del er protestanter.

De første katolske præster kom til landet i 1462.


 

Mobiltelefon

Der er mobildækning de fleste steder på øerne. Der er stor prisforskel på de forskellige

telefonselskaber, så tjek dit telefonselskab for samtalepriser og priser for modtagelse og afsendelse

af SMS.


 

Vandring på Kap Verde

På de bjergrigeste øer, hvor størstedelen af afgrøderne dyrkes, findes der et utal af stier, som bruges til og fra markerne, og som befolkningen har brugt i århundreder til transport af afgrøder på æselryg fra markederne.

Vandreturismen er stadig i sin vorden, men specielt Santo Antão har store potentialer med mange stier og høje bjerge.


 

Santiago

Den største af øerne på ca. 1000 kvadratkilometer og hovedbyen Praia. Næsten halvdelen af Kap Verdes befolkning bor på Santiago.

Det var på Santiago, i Cidade Velha, at slaveskibene lagde til, og Cidade Velha var på det tidspunkt den næstrigeste by i det Portugisiske imperium. Byen blev grundlagt i 1462.

Santiago er Kap Verdes vigtigste fødevareproducerende ø, og er rimelig frugtbar på grund af de relativt høje bjerge, der samler fugten i luften. Østkysten og det indre af øen har glæde af mest nedbør, det sydlige og vestlige område er mere nedbørsfattigt.

Det højeste punkt på Santiago er Pico da Antonia, 1394 m.o.h. Santiagos højst beliggende landsby er Rui Vaz, hvor nogle af vore vandregæster bor på Quinta da Montanha.


Santo Antão

Den nordligste, næststørste og mest bjergrige af øerne. Det højeste bjerg er Topo de Coroa på 1979 m.o.h., og det næsthøjeste er Pico da Cruz på 1585 m.o.h.

Øen har ingen lufthavn, men er forbundet med daglige færgeafgange fra Mindelo.

På trods af øens størrelse er naturen meget forskellig. Ved indsejlingen til Porto Novo mødes øjet af tørre bjergsider, og den sydlige del af øen får meget lidt nedbør, den nordlige og østlige del og især bjergene modtager til gengæld relativt megen nedbør, mest i de høje bjergområder, som får op til 1000 mm regn om året.

Når du kører op på bjergkammen fra Porto Novo skifter landskabet derfor brat til skov og dyrkede marker, og vandringerne ned gennem dalene mod øst viser en imponerende frodighed med terrassemarker med en overdådig variation i grønne nuancer.


 

São Vicente

En mindre, ret gold ø med landets anden største by, Mindelo. Byen har en ret stor havn, så det vil ofte være her sejlere, sømænd og krydstogtgæster har mødt Kap Verde. Mindelo er kendt for sit musikliv og specielt barfodssangerinden Cesario Evora, som boede i byen indtil sin død. Lufthavnen på São Vicente er opkaldt efter hende, og en stor statue af hende står foran lufthavnen.

For få år siden blev den nye internationale lufthavn indviet, hvilket betyder, at øen nu kan modtage internationale fly direkte fra bl.a. Lissabon. Tidligere skulle alle med indenrigsfly fra Praia på Santiago. Den første gang vi besøgte øen i 2004 var der kun en lille lufthavn med meget få faciliteter, og din kuffert blev leveret gennem et hul i muren til ”ankomsthallen”.

Tidligere var gadebilledet noget præget af gadebørn, men det har ændret sig meget. Der er kommet flere torvepladser, men samtidig er der stadig gang i gadesalget, hvor kvinderne sælger deres produkter. Byen har også et større fiskemarked, som er værd at besøge.


Om at rejse på Kap Verde

Vi oplever befolkningen som meget venlige, afslappede og imødekommende. Den generelle stemning passer meget godt med deres motto ”ingen stress på Kap Verde”.

Børnene er ofte nysgerrige og vil gerne have kontakt med os på trods af generthed. Vi møder dem i landsbyerne og på vandrestierne. Hvis du har lyst til at give dem noget, kan vi varmt anbefale at medbringe blyanter, kuglepenne, balloner o.lign. De bliver rigtig glade for det, og kuglepenne og blyanter er en mangelvare alle steder – også i skolerne. Vi foreslår at man ikke giver børnene penge, en lille skilling til et barn kan let blive et større beløb end den løn som far og mor kan tjene på en dag.

Vil du støtte dem, du møder økonomisk, kan du derfor give gode drikkepenge. Drikkepenge er det almindeligt at man giver til chauffører, hotelpersonale samt på restaurant. Det almindelige er at lægge 10% på en regning, på et hotelværelse kan du typisk lægge det der svarer til 1-1½ Euro; men selvfølgelig gerne mere.

I det hele taget opfordrer vi dig til at hilse på alle du møder på din vej, tal med folk du møder - manglende fælles sprog er blot en lille hindring, når bare du gør et forsøg - og folk sætter pris på en smilende imødekommenhed fra turisterne.

Litteratur: Cape Verde Islands, The Bradt Travel Guide