Atlanterhavets perle Madeira

Madeira for Ældre Sagen, gruppevandretur

Lettere vandreture på den grønne ø for medlemmer af  Ældre Sagen

Blomsterøen i Atlanterhavet

Madeira er en botanisk perle af frodighed med blomster hele året rundt, øens gamle vulkantoppe knejser grønt over det blå Atlanterhav. De kendte levadaer (vandingskanaler) gør sammen med de grønklædte bjerge og dybe dale øen til et eldorado for vandrere. Bjergskråningerne smykkes med de hvide huse med røde tegltage mellem de små terrasser med vinstokke, grøntsager, frugt- og piletræer.
Vi har udvalgt de lettere vandreture og samtidig inkluderet nogle af de smukkeste steder på øen.
I løbet af ugen besøges øen fra nord til syd og fra øst til vest.

Indkvartering

Vi overnatter på Hotel Ochidea, som er et hyggeligt 3-stjernet hotel lige i hjertet af Funchal med seværdigheder, butikker og banker i gåafstand.
Værelserne er indrettet med alle praktiske fornødenheder.
Hotellet har gratis Wi-Fi

http://www.hotelorquidea.com/

Sværhedsgrad 2 / Kort

Vi har udvalgt de lettere vandringer med meget få stigninger og fald, men du skal være i en fysisk form, der gør dig i stand til at vandre i længere tid af gangen. Stierne er generelt gode faste jord- og skovstier samt stenbelagte stier. Der kan være korte passagerer, hvor der er langt ned, men alle steder har beskyttende hegn.
Nogle dage går man ud til et givet punkt og retur samme vej, så der vil være mulighed for at afkorte turen.
På vandredagene vil vi være tilbage på hotellet ca. kl. 16.30.

  

* Vi gør opmærksom på at kortet er vejledende og derfor ikke indeholder præcise angivelser

Dagsprogram

Dag 1. Afrejse 
Vi flyver med det portugiske flyselskab TAP fra Københavns Lufthavn, så vi får allerede her de første lokale indtryk. Afgang kl.18.20 via Lissabon til Funchal med ankomst over midnat. Vi bliver afhentet i lufthavnen og kører den korte tur ind til vores dejlige hotel i Funchal, som er vore base under hele turen.

Dag 2. Vandring fra landsbyen Prazeres i den vestlige del af Madeira
Vi kører nu dagslys langs sydkysten og får de første storslåede udsigter til både Madeiras rå bjerge og de frodige landskaber, som ligger her midt i det dybblå Atlanterhav. Målet er den fredelige og meget maleriske landsby Prazeres på den sydvestlige del af Madeira. 
Vandrestien fører os vestpå uden nævneværdige op- eller nedstigninger dels gennem skyggefuld skov og dels gennem landbrugsarealer. Området kaldes Madeiras kornkammer, da en stor del at øens kornafgrøder dyrkes her.
Efter vandreturen besøger vi Madeiras vestligste punkt, Ponta do Pargo, hvor de gulligt brune og røde klipper stiger brat op af havet. Det næsten 100 år gamle fyrtårn ligger her 290 meter over havets overflade med en fantastisk udsigt. 
På tilbagevejen mod Funchal stopper vi ved havklippen, Cabo Girão, med et direkte fald på 580 m. Her er for nylig bygget en udsigtsplatform af glas. De modige kan gå ud på den og se direkte ned gennem det klare vand til havbunden. 
Om aftenen spiser vi aftensmad sammen. 
Vandretid 3–3½ time, ca. 10 km.

Dag 3. Vandring langs Levada do Rei på Madeiras nordkyst
I dag skal vi til nordkysten, nærmere bestemt São Jorge ved Santana– igen et frugtbart område, hvor bjergsiderne er skovklædte eller lavet i terrasser og opdyrkede med mange forskellige afgrøder. Efter en let opstigning, når vi op til Kongens vandingskanal Levada do Rei og får vandets rislende lyd i ørerne. Dette er en af Madeiras smukkeste stier. En stor del af turen vandrer vi i laurisilvaskov – Madeiras urskov. Laurisilva er en unik vegetation, som udelukkende findes på steder med høj fugtighed og stabil mild temperatur. Vi følger jordstien langs levadaen og skal igennem et mindre vandfald. Man kan vælge mellem at blive lidt våd eller medbringe regnjakke.
Hvis tiden tillader det, besøger vi den barokke kirke i São Jorge. Udefra er kirken ganske uanselig men indvendig funkler guldet i store mængder omkring alteret. 
På vej tilbage til hotellet gør vi et kort stop i Santana, der er kendt for sine stråtækte A-huse, der var de oprindelige boliger for farmere med opholdsrum for neden og soverum oppe under loftet. 
Om aftenen spiser vi aftensmad sammen. 
Vandretid 3-3½ time, 10 km

Dag 4. Fridag på egen hånd i hovedstaden Funchal i syd
Dagen er afsat til aktiviteter på egen hånd. Det kunne være en nærmere udforskning af Funchal med sine fine regeringsbygninger, den gamle domkirke eller de mange mindre kirker. Besøg det farverige marked Mercado dos Lavradores, hvor bønder, fiskere, blomsterdyrkere og kurveflettere kommer for at sælge deres varer. 
Tag en slentretur langs den nye havnepromenade eller betragt livet gå forbi på en af de mange caféer mens du nyder den lokale Madeiravin. Tæt på byen findes den spændende botanisk have Jardim Botanico med planter fra hele verden samt Monte Palace tropiske have, som er en flot blanding af natur og kunst. 
Middag på egen hånd.

Dag 5. Madeiras højslette og vandring langs Levada dos Cedros
Vi kører over det 1000 meter høje Encumeada-pas til den flade højslette Paul da Serra, som forsyner levadaer med vand. Landskabet og vegetationen her oppe midt på øen er helt anderledes end de forrevne klipper på den øvrige del af Madeira. Vi fortsætter til Fanal området, som er oplagt til vandring og oplevelser i naturen og. Vi følger Levada dos Cedros i den fugtige Laurisilvaskov, hvor man får en fornemmelse af at være i en ”troldeskov”. Vi går på jordsti og nogle steder stenbelagt sti og passerer små vandfald. Steder hvor der er langt ned, er der beskyttende hegn. Undervejs vil skoven åbne sig, så vi kan nyde de smukke udsigter til Madeiras grønne bjerge. 
Efter endt vandring kører vi til den smukke landsby Ribeira da Janela i det nordvestlige hjørne af Madeira og følger den imponerende smukke nordkyst til landbrugsbyen São Vicente. Herfra tager vi den nemmere og hurtige vej retur mod Funchal. Vi fletter et kort stop ind undervejs for at prøvesmage Madeiras nationaldrink Poncha, der primært er lavet på sukkerrørsbrændevin, citron og bihonning (lille betaling). 
Om aftenen spiser vi aftensmad sammen. 
Vandretid 3 timer, 7,5 km

Dag 6. Bådtur
Vi skal på havet og se efter delfiner, hvaler og havskildpadder – en 3-timers tur.
Resten af dagen til fri disposition.

Dag 7. Vandring mod Ponta de São Lourenco, Madeiras østlige spids
Madeiras østligste spids byder på et helt anderledes landskab end de foregående dage. Det er et tørt ørkenagtigt område med nogle klippeformationer og farver, som er helt unikke, og som får dig til at gribe kameraet og tage utallige billeder i alle retninger. De imponerende udsigter akkompagneres af Atlanterhavets buldren mod klipperne. Her kan til tider være ret blæsende, men det forhindrer ikke de små vilde blomster i at trives her. Vandrestien bugter sig op og ned det meste af tiden, men vi går tilbage samme vej, så du bestemmer selv hvor langt du vil går. Der er steder med fald ned til havet, men der er rækværk.
Landtangen er udlagt som naturreservat, og hvis vi når helt ud til Casa de Sardinha (Sardinhuset), kan vi besøge det lille museum med plancher og billeder. 
Bagefter besøger vi Madeiras næststørste by Machico, hvor der bliver tid til en slentretur i byens hyggelige centrum. Dagens sidste stop bliver ved Kristus statuen fra 1927 i Garajau, som måske var forbillede for Kristusfiguren i Rio de Janeiro og i Lissabon. Her findes også Madeiras sidste hvalfanger-udsigtspost.
Om aftenen spiser vi afskedsmiddag sammen. 
Vandretid 2½-3 timer, 6 km

Dag 8. Hjemrejse
Efter morgenmaden kører vi mod lufthavnen for at flyve hjem til København via Lissabon. Ankomst København kl. 17.35.