Oplev naturens magiske lysshow: Få gode råd og inspiration til din nordlysrejse

Nyhed

Det nordiske fænomen, nordlyset, er en af naturens smukkeste og mest fascinerende optrædener. Lyset, der danser over himlen i farverige bølger, er et syn, der altid har betaget mennesker i årtusinder, og som mange eventyrlystne sjæle drømmer om at opleve mindst én gang i deres liv. 

I dette blogindlæg kan du blive klogere på det finurlige fænomen, få gode råd til at øge dine chancer for at opleve nordlys og blive inspireret til, hvor din nordlysrejse skal gå hen. 

Nordlys i Norge

Hvad er nordlyset, og hvordan opstår det?

Nordlys, også kendt som aurora borealis, er et naturligt fænomen, der opstår i polarområderne, når elektrisk ladede partikler fra solen kolliderer med atomer og molekyler i jordens atmosfære. Disse partikler stammer fra solvinde, der udsendes fra solens overflade. Når de elektriske partikler kolliderer med jordens atmosfære, forårsager det den farverige lysdannelse, vi kender som nordlys.

Det smukke lysshow er ofte i nuancer af grøn, men kan også forekomme i andre farver som rød, lyserød, violet, blå og endda hvid. De forskellige farver i nordlyset afhænger af solens aktivitet, de specifikke gasarter og højden i atmosfæren, hvor kollisionen sker. Den grønne farve er den mest almindelige og skyldes ioniseret oxygen i atmosfæren, mens rødligt nordlys opstår på grund af højere højde og lavere koncentrationer af oxygen. Violet optræder i lavere dele af atmosfæren og er typisk svært at se med det blotte øje, men kan fanges på kamera. Det er denne variation i farver, der gør nordlyset til et så fortryllende og omskifteligt naturfænomen.

Hvor kan man se nordlys?

Nordlys forekommer oftest i områder tæt på polarcirklerne, hvor jordens magnetfelt er mest koncentreret. Her er nogle af de mest populære destinationer for nordlysrejser:

 • Norge: Steder som Svalbard, Tromsø og Lofoten i Nordnorge er kendt for spektakulære nordlysoplevelser. Norge er en populær destination til nordlysrejser, fordi landet har et mildere klima end mange andre steder, hvor man kan se nordlys, samt et ekstraordinært landskab med sneklædte bjerge, dale og fjorde, der danner den perfekte kulisse for smukke billeder.

 • Island: Det isolerede landskab og den mørke vinterhimmel på Island giver fremragende muligheder for at se nordlyset danser over himlen med vulkaner, gletsjere og brusende vandfald i baggrunden. Jagt nordlyset på Island i september og marts, så er du næsten sikker på at få en fantastisk oplevelse.

 • Finland: Lapland i Nordfinland er et godt bud på et naturskønt nordlysmekka. Her er det endda muligt at sove i opvarmede glasigloer i den finske vinterødemark, hvor du kan nyde nordlyset gennem glastaget, mens du ligger i din varme seng. 

 • Canada og Alaska: Nordlige regioner som Yukon i Canada og Alaska i USA er fremragende steder i Nordamerika at opleve nordens magi. I Yukon forekommer nordlys hele 240 nætter om året i gennemsnit, hvilket giver nordlysgaranti, hvis du rejser i nordlyssæsonen.

 • Danmark: Det er af og til også muligt at se nordlys i Danmark, især i de nordligste dele af landet, som Grønland, Færøerne og det nordlige Jylland. Dog er det vigtigt at bemærke, at nordlys i Danmark ikke er lige så almindeligt eller intensivt som i andre lande, der ligger tættere på polarcirklen. Så hvis du er ivrig efter en ægte nordlysoplevelse, er det en god idé at rejse til et af de ovennævnte områder. 

Nordlys i Lapland, Finland Nordlys set fra glasiglo i Lapland

Det bedste tidspunkt at opleve nordlyset

Naturen afslører ikke altid sine spektakulære tricks på kommando, men vi kan da sige lidt om, hvornår der er størst chance for det. Der er nemlig nogle faktorer som vejr, klarhed og lysforurening, der spiller ind på, hvornår nordlyset viser sig på nattehimlen.

Som hovedregel er det bedste tidspunkt at se nordlyset i tidsrummet kl. 20:00-02:00 fra oktober til marts, når nætterne er lange og mørke. Der er dog tilfælde, hvor nordlys kan opstå på andre tidspunkter, selv i sommermånederne. I Norge topper nordlyssæsonen i november, på Island i september og marts, i Canada sidst august til oktober samt midt november til start april, og i Finland er chancen for at se nordlys størst i september og oktober samt februar og marts. 

Den allermest afgørende faktor for at se nordlys er vejret. En klar, skyfri himmel og minimal lysforurening er essentielle betingelser for at kunne se det smukke nordlys danse på himlen. Det vil altså sige, at det bedste tidspunkt afhænger af de lokale vejrforhold. 

Det erfarede vi også på en nordlysrejse langs Norges kyst og på Svalbard, som du kan læse mere om her

Sådan øger du din chance for at se nordlys

Selvom nordlys ikke kan garanteres, er der skridt, du kan tage for at forbedre dine chancer for at opleve dette enestående fænomen.

 1. Vælg den rette årstid og placering: Som nævnt er der størst chance for at se nordlys i vintermånederne nær polarcirklerne. Destinationer som Norge, Sverige, Island, Canada og Grønland er kendt for at tilbyde fantastiske nordlysoplevelser.

 2. Undgå byernes lysforurening: Sørg for at befinde dig et sted langt væk fra byernes lys, da lysforurening reducerer synligheden af nordlyset. Vælg afsidesliggende steder, som er så mørke og højt beliggende som muligt med frit udsyn mod nord.

 3. Hold øje med vejr- og nordlysprognoser: Nordlys opstår 90-500 km over jordens overflade, og derfor skal himlen være helt skyfri, hvis du skal kunne se det. Tjek de lokale vejrprognoser for at sikre, at himlen er klar og fri for skyer, og hold dig opdateret på nordlysprognoser som eksempelvis Aurora Alerts og Space Weather Prediction Center, der giver information om forventet nordlysaktivitet. 

 4. Medbring et kamera: Når du endelig har succes med din jagt efter nordlyset, er det også fedt at kunne dele dine oplevelser med andre. Desværre er det næsten umuligt at tage et godt billede af nordlys med dit kamera på mobiltelefonen, og derfor er det en god idé at medbringe et ordentligt spejlreflekskamera, der kan indstilles til fange lysshowet i mørket. 
 5. Book flere nætter: Da nordlys er uforudsigeligt, kan det være en god idé at være det samme sted flere nætter. Det er så ærgerligt, hvis nordlyset viser sig dagen efter, du er rejst hjem. Jo længere du er på stedet, desto større er sandsynligheden for at få en magisk nordlysoplevelse. 

 6. Tag på guidede ture med nordlyseksperter: Det kan betale sig at deltage i guidede nordlysture med eksperter, der kender de bedste steder og tidspunkter for at se nordlys. Guiderne hjælper desuden med at indstille dit kamera til at tage fantastiske billeder af nordlyset, hvilket kan være lidt af en kunst.
Nordlys på Svalbard Nordlys på Svalbard

Inspiration til din nordlysrejse: Vores mest populære nordlysrejser

Jagt nordlyset i Tromsø: Porten til nordlyset

En af de mest populære destinationer til nordlysrejser er den norske by, Tromsø, der er kendt som "porten til nordlyset". Denne charmerende by, beliggende godt over polarcirklen, er kendt som et af de bedste steder i verden at se det farverige nordlys danse på nattehimlen. Det kan være fra en fjeldtop eller en afsidesliggende dal, hvor du har et klart udsyn mod nord, og himlen er uberørt af skyer.

I Tromsø kan du deltage i guidede nordlysudflugter og ekspeditionskrydstogter langs Norges kyst. Tromsø er også hjemsted for det anerkendte Nordlysobservatoriet, hvor du kan fordybe dig i videnskaben bag lysfænomenet. Derudover kan du tage del i forskellige aktiviteter som hundeslædekørsel gennem det snedækkede landskab, besøge de lokale samer for at lære om deres kultur eller tage på en adrenalinfyldt snescootersafari.

Nordlyssafari på Svalbard: Den arktiske perle

En anden topdestination for nordlysrejser er den arktiske perle, Svalbard, der ligger langt mod nord i Norge. Svalbard er et af de mest isolerede og uberørte områder på Jorden plus et af de bedste steder at opleve nordlyset i sin fulde pragt. Svalbards placering nær Nordpolen giver optimale betingelser for at beundre dette smukke fænomen blandt sneklædte bjerge og frosne fjorde. Her er nordlys en regelmæssig gæst på nattehimlen, især i de kolde vintermåneder fra september til marts.

Sammen med lokale guider kan du tage til de bedste udsigtspunkter langt væk fra byernes lysforurening. Med mulighed for direkte fly til Svalbard og spændende udflugter som nordlyssafari med polarhunde, snescootertur og sightseeing i Longyearbyen er denne rejse mere end blot en nordlysoplevelse; Det er en dybdegående forbindelse til den rå og betagende arktiske natur.

Nordlys over Tromsø Nordlysjagt med hundeslæde i Svalbard

Skal du være en af de heldige, der oplever naturens største lysshow på første hånd, kan du finde alle vores fantastiske nordlysrejser her.

Hvis du mangler lidt mere overtalelse, så læs vores blogindlæg "5 gode grunde til at vælge en nordlysrejse".