En vaskeægte naturskat i Danmark!

Nyhed

Oplev Nationalparken Mols Bjerge 

Velkommen til Mols Bjerge - et af Danmarks mest enestående naturområder! Her gemmer der sig fantastiske udsigter, smukke strande, frodige skove og et overvæld af dyre- og planteliv. 

Mols Bjerge

Mols Bjerge ligger i den sydlige del af Djursland og dækker over 180 km^2. Området strækker sig fra Kattegatkysten i Øst til Kalø skovene i Vest og fra de bugtede vige i Syd over Mols Bjerges storslåede morænelandskab til istidens smeltevandssletter i Nord. Mols Bjerge blev Danmarks 2. første nationalpark, da Dronning Margrethe indviede den i 2009. Det, der er særdeles kendetegnende ved Mols Bjerge er det særprægede istidslandskab og den yderst varierede natur. 

Mols Bjerge blev dannet af den seneste istid, der fandt sted for ca. 10.000 år siden. Området blev dannet af to gletchere, der skubbede og maste grus, sand og sten foran sig op gennem det, der i dag er Ebeltoft Vig og Kalø Vig. Der, hvor de to gletchere afleverede det materiale, isen skubbede foran sig, er det, vi i dag kender som Mols Bjerge. Netop sådan et område bliver kaldt for en randmoræne af geologer. Randmorænebakker er bakker af det materiale, som isen efterlod, da den smeltede bort. 

Mols hed tidligere Mulnæs, som betyder "det mørke næs", hvilket med tiden er blevet forkortet til Mols. Det antages, at halvøen har været dækket af en særlig mørk skov, og navnet derfor er kommet af den grund. Dog går der også tanker omkring, at der er tale om en fejlskrivning, og at der i stedet skulle have stået Malnæs efter det gamle ord "mal", som betyder grus og småsten. 

Trehøje i Mols Bjerge Rød solnedgang Få der går og græsser på engen

Fantastisk vandring i Mols Bjerge 

I Mols Bjerge er der helt usædvanlige mange muligheder for aktiviteter til alle aldre. Men det er ikke til at komme udenom, at en vandretur er en af de bedste måder at komme helt tæt på naturen i Mols Bjerge. Parken indbyder bestemt til smukke vandreoplevelser, og der er noget for enhver med både kortere samt længere ruter. Mols Bjerge Stien er en af de helt lange vandreruter på hele 60 km, som er opdelt i 3 forskellige dagsetaper: Kaløetapen, Bjergetapen og Ebeltoftetapen. Ruten er anlagt efter de internationale kriterier og er markeret med hvid skrift på træpæle rundt i landskabet. På ruten kommer du igennem smuk bøgetræsskov, idylliske lunde og ikke mindst fantastiske udsigter til kysten. Hvis du blot ønsker en lidt kortere vandreoplevelse, findes der mere end hele 25 forskellige ruter på ca. 1-6 km, der også sikrer, at du kommer igennem fantastiske områder med smuk natur. Og hvis du ønsker at gøre ruten en anelse længere, er der gode muligheder for at sammenkoble de kortere rute til én lang. Der er gode parkeringsmuligheder i parken, hvor du kan starte dine vandreoplevelser ud fra og samtidig være sikker på at komme tilbage til startpunktet. 

Alt imens du vandrer gennem den fantastiske natur møder du massevise af både historiske og kulturelle seværdigheder. Glæd dig bl.a. til at se og opleve Kalø Slotsruin, der gemmer på mere end 700 års historie, til at opleve Agri Bavnehøj, der er det højeste punkt i Mols Bjerge med sine 137 meter over havets overflade eller til at beundre bl.a. Poskær Stenhus, der er Danmarks største stendysse fra bondestenalderen ca. 3.300 f.Kr. 

Overnatning i Mols Bjerge

Der er en lang række af muligheder for overnatning både i og omkring nationalparken, Mols Bjerge - alt lige fra hoteller, bed-and-breakfasts, sommerhuse, vandrehjem, shelters og campingpladser. Fælles for dem alle er de helt igennem smukke omgivelser og udsigter, du sent vil glemme. Der er gode muligheder for leje af sommerhuse, da området byder på hele fem store udlejningsbureauer. Hvis du derimod søger den lidt mere primitive oplevelse af nationalparken, er der i samarbejde med Friluftsrådet og Naturstyrelsen Kronjyllan opsat mange shelters rundt omkring i parken, der gør det muligt at få naturen helt under huden. Det er helt oplagt at gøre Mols Bjerge et visit inklusiv overnatning, hvis du er en vaskeægte naturelsker og blot ønsker at nyde roen og naturens gang.    

Sti ved stranden og vandet Skovsti Udsigt til vand, sten og bjerge

Vidste du, at...

  1. Mols Bjerge er et af de bedste danske levesteder for sommerfugle? Hvis du er heldig, kan du endda få muligheden for at se den smukke og sjældne sommerfugl, "okkergul pletvinge", der lever i tør natur med rig flora. 
  2. Den nærliggende lufthavn, Tirstrup Lufthavn ligger på en stor smeltevandsslette, og at der derfor er flere lokale, der mener, at det er de højere magter, der har jævnet lufthavnens landingsbaner? Dette bliver dog sagt med et glimt i øjet.
  3. Molbohistorierne stammer fra Mols Bjerge? Molbohistorierne er ældre historier, der handler om molboernes dumheder, og er den dag i dag en form for turistattraktion, der kan opleves/høres på guidede ture rundt i Mols hovedstad, Ebeltoft. 
  4. Den største sten i nationalparken er Rønstenen på ca. hele 54 tons? Stenen står på revet i vandet ud for Kalø Slotsruin, men er kommet dertil med isen fra Sverige.
  5. Landsbyen, Femmøller engang var en rigtig mølleby med fem møller, der alle fik vand fra kildevældet i Kildeslugten? 

Lyder en vandretur til Mols Bjerge som noget for dig? Så tag et kig på vores mini-vandretur i Mols Bjerge eller vores 5-dages vandretur i de storslåede landskaber. Hvis du derimod ønsker at støve vandreskoene til andetsteds, har vi et stort udvalg af vandreferier til mange andre fantastiske destinationer