Praktisk information for rejser langs kysten i Norge

Særlige ønsker

Specielle ønsker (fx om kost eller medicin) bedes oplyst ved bestilling af rejsen. Hurtigruten gør sit bedste for at imødekomme sådanne anmodninger, men kan ikke garantere at det kan lade sig gøre, og sådanne anmodninger bliver ikke accepteret som en del af den kontraktmæssige aftale under nogen omstændigheder.

Mobilitet

Hurtigruten er glade for at byde velkommen til passagerer, der ikke er fuldt mobile, og alle skibe (undtagen m/s Lofoten) har mindst en kahyt, der er udstyret til rejsende med kørestol. Hurtigrutens vil også forsøge at bestille passende hotelværelser. Passagerer, der bruger kørestol, skal medbringe egen standard-størrelse foldbar stol. Gæster, der uden hjælp kan bevæge sig rundt på skibet i kørestol, behøver ikke at have en rejsefælle. De, der har brug for hjælp, kan være nødt til at være ledsaget. Tal med bookingagent om det. I norske havne er der rampe eller landgangsbro til kørestolsbrugere. Udflugter er ikke tilpasset specifikt for gangbesværede passagerer. Spørg bookingagenten eller ekspeditionslederen om bord til råds, om udflugterne er kørestolsegnede. Det er vigtigt at informere Hurtigrutenom om særlige ønsker allerede, når rejsen bestilles, så de nødvendige foranstaltninger kan træffes.

Ændringer i rejseplan og udflugter

Vejret langs den norske kyst er uforudsigeligt, og vejr, hav og is kan påvirke rejseplan og udflugter. Gennemførsel af udflugter er også afhængig af minimum- / maksimumantal deltagere. Når julen nærmer sig, kan ruter ændres, for at skibene kan være vært for middage og fester for lokalsamfundene.

À la carte-menu

Hurtigrutens à la carte-menu er en madoplevelse ud over det sædvanlige - en middag af de absolut bedste råvarer fra lokale leverandører. På klassiske rejser er helpension inkluderet i prisen, og for et mindre gebyr kan man opgradere til à la carte. Hvis man ikke helpension, er du altid velkommen til at bestille à la carte-menu. På de fleste af Hurtigrutens skibe serveres à la carte-menuen i separate områder af restauranterne, men om bord på m/s Midnatsol, m/s Trollfjord og m/s Finnmarken er der separate spisestuer, der udelukkende anvendes til à la carte-gæster. Nyd 2-, 3-, 4- eller 5-retters middage og vælg mellem fire forretter, fem hovedretter, fire desserter og Hurtigrutens berømte ost Ekstra vin- og drikkepakker kan også tilkøbes. À la carte-menu kan kun bestilles om bord. M/s Lofoten har eget aftensmadkoncept med en menu fra 1960'erne, og m/s Vesterålen tilbyder ikke à la carte-menu.

Midnatssol

Midnatssol er et naturligt fænomen - at hele solskiven er synlig over horisonten 24 timer i døgnet. Det sker kun nord for polarcirklen på den nordlige halvkugle og tilsvarende på den sydlige. Se datoer og steder for midnatssolen herunder.

 • Sted                                   Første dag Sidste dag
 • Nordkap                            13. maj          31. juli
 • Hammerfest                    16. maj          28. juli
 • Vardø                                  16. maj          28. juli
 • Tromsø                              20. maj           25. juli
 • Harstad                              24. maj          20. juli
 • Svolvær                              28. maj          17. juli
 • Bodø                                     3. juni           11. juli

Polarnætter

Polarnat er et naturligt fænomen - at natten varer mere end 24 timer, hvilket betyder, at solen er under horisonten. Det sker kun nord for polarcirklen på den nordlige halvkugle. Og tilsvarende på den sydlige. Se datoer og steder for polarnatten herunder.

 •  Sted                                   Første dag                      Sidste dag
 • Nordkap                            18. november                   23. januar
 • Hammerfest                      20. november                   21. januar
 • Vardø                                 21. november                   20. januar
 • Tromsø                              25. november                   16. januar
 • Harstad                              30. november                   11. januar
 • Svolvær                               4. december                      7. januar
 • Bodø                                  15. december                   28. december
Transport

Transport mellem fx lufthavn, togstation kan udføres af private firmaer med minibus eller privat bil og er som regel uden ledsager fra Hurtigruten. Alle detaljer fremgår af rejsedokumenterne - se "Ankomst- og afrejseoplysninger".

Check ind / ud - kahytter

Check ud-tid er kl. 12.00 - bortset fra disse store havne:

 •                               Check in efter                 Check ud før
 • Bergen                kl. 15.00                               kl. 10.00
 • Trondheim        ankomst                              kl. 08.00      
 • Kirkenes             ankomst                              kl. 08.30

Forsikring

En sygdom, en ulykke eller en uventet situation kan opstå før eller under enhver form for ferie. En sådan begivenhed kan medføre, at krydstogtet bliver forkortet, eller at ferien helt skal aflyses. Da et krydstogt er en betydelig investering, tilbyder Hurtigruten forsikring mod økonomisk tab i tilfælde af en nødsituation. Detaljer og priserne varierer. Det samme gør dækning, begrænsninger og undtagelser. Man kan købe Hurtigrutens egen forsikring eller bruge Hurtigrutens uafhængige forsikringsudbyder.

Aktiviteter om bord

Som en del af rejseoplevelsen tilbyder Hurtigruten nogle interessante aktiviteter om bord - demonstrationer og præsentationer. Aktiviteterne foregår både indendørs og udenfor på dækket, og de er afpasset årstiderne og / eller de områder, skibet sejler i. Det er frivilligt at deltage. Aktiviteterne annonceres i dag-til-dag-programmet eller ombord.

Cafeteria

Varme og kolde drikkevarer og snacks kan købes i cafeteriet, der regel er åbent hele døgnet. Om vinteren er åbningstiderne angivet om bord.

Elektricitet

230 volt vekselstrøm. To-stik af Continental-typen, som der kræves adapter/konverter, som man selv skal medbringe.

Ombordstigning og afsejling

I Bergen sejler Hurtigrutens skibe fra Hurtigrutens Terminal, Nøstegaten 30, N-5010 Bergen. Taxachauffører kender placeringen af terminalen. Skilte i byen viser til Hurtigruten Terminal. I terminalen kan der lejes bagagebokse. Terminalen er bemandet og åben for bagage check-in fra kl. 13.00 timer. Passager-indtjekning begynder kl. 15.00 timer, og ombordstigning finder sted fra kl. 16.00. Kahytter er tilgængelige fra kl. 18.00.

Periode                                        Afsejling      Check in fra

 • 1. januar - 31. maj                                 kl. 22.30       kl. 16.00
 • 1. juni - 31. oktober                               kl. 20.00        kl. 16.00
 • 1. november - 31. december             kl. 22.30         kl. 16.00

Der er ingen restaurant-faciliteter i terminalen, og passagererne kan frit gå på opdagelse i Bergen før check in-tid. Inden afsejling serveres buffetmiddag - som regel mellem kl. 18.00 og 21.00. Kun denne aften er der frit bordvalg. Rundrejse-passagerer kan finde deres fastebordnummer i kuverten, de modtager ved check in.

Oplysninger om bagagehåndtering og udcheckning i andre havne findes om bord.

Drikkepenge

Det er ikke almindelig praksis at give drikkepenge på Hurtigrutens skibe på kystrejser, men hvis man synes, at besætningsmedlemmer bør belønnes for ekstraordinær service, findes der drikkepengekasser og kuverter i restauranten.

Informationsmøde

Der er informations- og sikkerhedsmøde før afsejling fra Bergen og Kirkenes. Hvert skib har en ekspeditionsleder, der sælger og rådgiver om udflugter, udleverer dagsprogram og nyheder, og giver meddelelser om interessante steder, check ud m.v. Lejlighedsvis varetages dette af receptionen. Ekspeditionslederne taler norsk, engelsk og tysk.

Internet

Der er internetcafé på alle skibe, undtaget m/s Lofoten. Der er trådløse netværk i de fleste fælles-områder til bærbare computere, mobiltelefoner osv. Den trådløse forbindelse kan være langsom.

Sprog

Norsk og engelsk er de officielle sprog om bord. Personalet i receptionen og nogle af besætningsmedlemmerne taler også tysk. Turlederen taler norsk, engelsk og tysk.

Vaskeri

Vaskerum med vaskemaskiner, tørretumblere og strygejern er til rådighed på alle skibe. Poletter kan købes i receptionen.

Måltider

Morgenmad serveres normalt fra kl 07.30 (ingen faste pladser), frokost fra kl. 12.00 eller 13.00 (ingen faste pladser) og aftensmad fra kl. 18.30 (tildelte pladser). I højsæsonen kan der være to frokost- og to aftensmadshold. Det forklares om bord. Rejsen begynder med en buffetmiddag på afsejlinger fra Bergen og slutter med brunch på ankomstdagen tilbage i Bergen. Morgenmad består af et godt udvalg af pålæg, ost, æg, kornprodukter og frugt, med friskbagt brød, kager og ofte "sveler" (små pandekager) og vafler, der bages i restauranten. All Inclusive-pakken indeholder en blanding af buffeter og menuer til frokoster og middage. De, der ønsker bedre madoplevelser, kan for en lille merpris købe à la carte-menu. Alle skibe har fuld restaurantlicens, og priserne om bord svarer til priserne på det norske fastland

Lægehjælp / Medicinske nødsituationer

Der er ingen læge eller apotek om bord. Men skibets officerer er uddannet i førstehjælp og kan give medicinsk nødhjælp. Skibene er også tæt på land, hvis der kræves akut lægehjælp.

Kreditkort / Betalingsmuligheder / Valuta i Norge

Der bruges norsk valuta om bord. Der kan veksles fra de fleste større valutaer. Visa, American Express, MasterCard og Diners Card accepteres om bord. Et krydstogtkort kan anskaffes og anvendes til betaling for bl.a. drikkevarer og afregnes ved rejsens afslutning. Der tages forbehold for ændringer. Hurtigruten foreslår, at man medbringer en lille mængde norske kroner (NOK) i kontanter. Større kreditkort er almindeligt accepteret i Norge, undtagen muligvis i mindre virksomheder. Man kan blive bedt om at vise identifikation, når man betaler med kreditkort eller veksler penge.

Sikkerheds- / velkomstmøde / værdigenstande

Det er et sikkerheds krav, at alle Hurtigrutens passagerer deltager i en obligatorisk sikkerhedsbriefing i Bergen, før skibet forlader havnen. Efter check in og før afsejling skal alle gå til terminalbygningens stueetage, hvor Hurtigrutens personale jævnligt giver sikkerhedsbriefing. Den varer 10-15 minutter - første gang kl. 15.45 (check in på skibet starter kl. 16.00 - fra samme etage). Foredraget indeholder en demonstration af, hvordan man tager redningsvest på og instruktioner, der skal følges i et usandsynligt tilfælde af en evakuering eller andre nødsituationer i løbet af rejsen. Briefingen er obligatorisk for alle passagerer - også dem, der tidligere har rejst med Hurtigruten. Der er lejlighed til at stille spørgsmål, hvis man er i tvivl om noget. Når sikkerhedsbriefingen er slut, bedes man gå om bord med det samme. Den sidste briefing er kl. 19.30. Passagerer, der ankommer efter dette tidspunkt, har pligt til at deltage i et sikkerhedsmøde om bord kl. 20.00, før skibet forlader Bergen.

Læs venligst opslagene om nødprocedurer, der hænger på indersiden af kahytsdøren og i fællesarealer, og spørg i receptionen, hvis der er tvivl om noget. I mange havne kan der være en del aktivitet på kajen med biler, der kører til eller fra borde og / eller varer, der lastes eller losses. Pas på denne trafik! Pas på i vintermånederne, da der kan være isglat - på udendørs dæk og ved skibets landgangsbro og ved udstigning fra busser. Ispigge til sko og andet vintertøj kan købes i skibets butik. Gå ikke rundt med store kontante beløb, og hold altid øje med værdifulde genstande - bl.a. mobiltelefoner og kameraer.

Butikker

Der er en butik om bord på alle skibe. De sælger lokale produkter, souvenirs, strik, bøger, postkort, frimærker og et begrænset udbud af toiletartikler. På m/s Lofoten håndterer cafeteriet denne service.

Udflugter

Det anbefales at forudbestille udflugter (hvis det er muligt), da kun de resterende pladser sælges om bord. Udflugter, der bestilles om bord, skal betales i norske kroner, og prisen kan variere som følge af valutakursudsving. Forudbestilling af udflugter i land er muligt indtil fire uger før afrejse. Hvis der betales med kreditkort, kan der forudbestilles indtil to uger før afrejse. Udflugter og deres indhold er afgængige af maksimum / minimum antal deltagere, sejltider, vejret og lokale forhold.

Rygning

Der må ryges i de afmærkede områder på de udendørs dæk. Men rygning er ikke tilladt, når skibene er i havn og under brændstofpåfyldning. Personalet vil oplyse, hvornår det ikke er tilladt at ryge udenfor. Rygning i kahytterne er forbudt og vil medføre bøde.

Stabilisatorer

Med undtagelse af m/s Lofoten er alle Hurtigrutens skibe er udstyret med stabilisatorer.

Telefon / mobiltelefoner

Private mobiltelefoner kan anvendes om bord selv om forbindelsesforhold kan variere. Spørg udbyderen af telefonabonnementet om priser for at benytte telefonen i udlandet.

Dress code

Om bord er påklædning uformel. Selv om nogle passagerer vælger at skifte tøj før middag, er dress coden snarere afslappet end formel. Vejret i Norge kan skifte i løbet af hver sejlads eller endda i løbet af dagen. For at tage højde for disse variationer anbefaler Hurtigruten lagdelt påklædning, der gør det nemt at tilpasse sig ændringer i temperatur, vind og nedbør. På alle rejser anbefaler Hurtigruten at medbring åndbart, vand- og vindtæt tøj. En varm hue, handsker, halstørklæde og termotøj og -undertøj kan være nyttigt i vintermånederne. På land, hvor det kan være iskoldt, er solide sko vigtige på udflugterne, og en stok eller vandrestav kan være nyttig.

Arbejdende skibe

Hurtigrutens skibe er arbejdende skibe, der anløber havne døgnet rundt. Der kan forventes støj og vibrationer i nogle kahytter, når der lægges til kaj og når der lastes gods. Dette varierer afhængigt af kahyttens beliggenhed og skibstypen. Støj påvirker folk forskelligt, og hvad der kan være et problem for én person, er ikke et problem for en anden.

Fartplan

Alle Hurtigrutens skibe har egen fartplan. Når vi besøger havne på ruten, skal man selv sørge for at være tilbage om bord til tiden, især hvis skibet ankommer forsinket, men afsejler i tide for at holde fartplanen. Afsejlingstidspunktet vises ved landgangsbroen. Hurtigruten skibe kan ikke vente på forsinkede passagerer, da fartplanen skal overholdes. Hvis man mister en afsejling, skal man selv komme til næste havn på egen regning.

Havne

Fra Bergen til Kirkenes besøger alle Hurtigrutens kystskibe 34 havne.

Bagage

Bagagehåndtering er ikke inkluderet i rejsens pris. Bortset fra Bergen skal man selv bære sin bagage til og fra skibet.

Køretøjer / biler

Skibene kan medbringe biler, så man kan kombinere en kystsejlads med en biltur. Eller hvis man er på bilferie og ønsker en pause, er Hurtigruten et glimrende alternativ til et hotelophold.

Kæledyr

Kæledyr bortset fra førerhunde  er kun tilladt i dyre kabine. Kæledyr er ikke tilladt i fælles områder om bord på skibet.

Fitnesslokale / motionsrum

Nogle af Hurtigrutens skibe har jacuzzi og fitnessrum.