INTRODUKTIONBILLEDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISKE INFORMATIONERREJSEFORESPØRGSEL

"Hytte til hytte"-tur i Skarvheimen

På ski fra Finse til Skarslia

Tag ud med ski og rygsæk i de eventyrlige norske fjelde. Du vil bevæge dig fra hytte til hytte gennem det storslåede og smukke fjeldområde Skarvheimen.

In stock
Travel Code
SHH-001

Det kan du glæde dig til

Turen er en kombination af 3 fjeldområder – det nordlige Haradanger, Skarvheimen og – hvis vi er heldige med vejret – den sydligste del af Jotunheimen. Vi starter fra byen Ål med Bergensbanen hvor toget snor sig op på Hardangerplateauet til Finse Station. Bygningen af Bergensbanen er bl.a. beskrevet i Jan Guillos ”Brobyggerne”. Stednavne som Ustaoset, Finse og Rallarveggen er historiske lokaliteter med 100 år gamle fortællinger om de barske Rallere og ingeniøerne, som byggedde banen for over 100 år siden.

På Finse – en stor og flittig besøgt fjellstation - har vi en overliggerdag. Vi benytter dagen til at rette udstyr, smøre ski og få teknikken med rygsækken lidt på plads. Hvis vejret er med os ”på dagen” skal vi på Hardangerjøklen – en plateaugletcher - via Juvasshytten. En krævende og fascinerende tur i 1800 moh. med storslåede udsigter til vidderne og fjeldene rundt om Finse.

Fra Finse krydser vi gennem Skarvheimen fjeldene videre nordpå. Det er et højt beliggende terræn mellem toppe og over flere pas hvor vi virkelig ser et meget varieret fjeldlandskab. Dagene fremover fortsætter vi gennem Skarvheimen og sover undervejs på både betjente og selvbetjente hytter. Hytterne er enkle, men varme og med flinke værtsfolk, så om aftenen er der tid til afslapning og hygge så vi kan samle kræfter til næste dags tur.

Ugens tur ender i Skarslia, hvor vi efterlod vores rejsebagage, men der er flere spændende muligheder for valg af rute på den sidste del af turen, afhængig af vejr og vind, som du kan læse lidt mere om under dagsprogrammet.

Se mere under 'Praktiske informationer'/sværhedsgrad nederst på siden.

Dagsprogram

Ruteforbehold: Turlederen kan vælge at ændre ruten, såfremt vejret eller tilsvarende forhold kræver det. Specielt ruterne på dag 7 og dag 8 er afhænge af relativt godt vejr og turlederen forbeholder sig ret til at benytte alternative ruter.

Forkortelser: (Be) Betjent hytte og (S) Selvbetjent hytte.

1. dag (fredag)
Udrejse med bus fra Danmark, se køreplan.

2. dag (lørdag)
Finse (Be)
Vi ankommer om morgenen til Ruby Skarslia hotel til morgenmad. Vi skifter til turtøjet, og rejsetøjet efterlades på hotellet. 
Der smøres madpakke ved morgenmaden, og der er tid til ompakning og klargøring. 
Turlederen udleverer en snespade til alle og en to-personers vindsæk til hver anden deltager.
Gruppen kører til Ål, hvorfra der er forventet afgang med Bergensbanen til Finse kl. 11.35, forventet ankomst kl. 12.32. Finse Station er med sine 1.222 m. den højest beliggende togstation i Norge. Her spænder vi skiene på og går de 500 m. til Finsehytta, hvor vi skal bo de næste to nætter. Så er det tid til den første rigtige skitur. 

3. dag (søndag)
Finse (Be) Hardangerjøklen - 18 km. 
Hvis vejret er med os, går vi en forrygende skitur op på Hardangerjøklen (1.862 m.o.h).  Turen er stejl, men "med feller går det greit", og fra tophytten fortsætter vi ind over Hardangerjøkulen, der med sine 75 km2 er en af de store gletchere i Norge. Udsigterne og landskabet er helt specielt – vi går højt og flot med fjeldlandskaber hele horisonten hjem. 

4. dag (mandag)
Finse - Geiteryghytta (Be) - 22 km. 

Vejret på dagen afgør om ruten går gennem Kyrkjedør eller voer Ormsvatnet. Under alle omstændigheder bliver det en varieret dag med flere mindre pas og fine små nedkørsler. Vi bevæger os igennem et flot landskab med pas, toppe og fjeldvægge. 

5. dag (tirsdag)
Geiteryghytta - Kongshellern (S) - 14 km.

Vi er nået til ugens højdepunkt, den mindste hytte med 12 senge og brændeoven. Hytten ligger 1.450 m. over havet. Vandet henter vi ved at hugge hul på isen. Det er ikke usandsynligt, at nogle deltagere kommer til at ligge på en madras på gulvet, hvis der er andre på tur. Flot, men også en meget eksponeret hytte. Vejret afgør, om vi kan tage en nattur under den mest utrolige stjernehimmel langt fra alt lys. 

6. dag (onsdag) 

Kongshellern - Iungdalshytta - 15 km (Be)

Efter et par timer i jævnt terræn, når vi et lille pas på 1.520 m. over havet. Her står vi højt på vandskellet og står  eller går, afhængigt af føret, på ski ned gennem den smukke, barske Vester Lungdalen. Dalen er som mejslet ned i fjeldplateauet med stejle fjelde på begge sider. Efterhånden flader ruten ud, og efter nogle kilometer ligger den hyggelige træhytte Iungsdalshytta. Her er der udsigt over store søer og åbne vidder. Iungdalshytten er kendt for norsk "tradistjonsmat på kortreiste råvarer" – tørret og røget rødding (fjeldørred), spekemat, flatbrøt, rømmegrød m.m. Glæd dig. 

7. dag (torsdag)
Iungdalshytta til Bjørdalsbu - 17 km. (S)

En storslået og lidt krævende tur med opstigning til den øde beliggende og meget hyggelige Bjørdalsbu (1.580 m.o.h). Landskabet her er dramatisk og minder om Jotunheimen. Dette er højfjeld – storslået, barsk og øde. Sneen ligger her til langt ind i juni måned!

Alternativ rute ved dårligt vejr på 7. dag: Ruten til Bjørdalsbu kan kun gennemføres ved gode vejrforhold. Alternativt tager vi en dagstur til og igennem den smukke Fødalen, hvorfra det i rimeligt vejr er muligt at gå en høj rute til Djup. Derfra over søen tilbage til Lungsdalhytten. 20 km.

8. dag (fredag)
Bjørdalsbu til Breistølen og retur til Skarslia.

Efter morgenmaden, som vi selv laver, begynder vi hjemturen med 13 km. let kuperet tur nedover mod Mørkedalen til Breistølen, hvor bussen til Skarslia kører fra. Vel "hjemme" på Skarslia er det tid til sauna, svømmehal og aftensmad.

Alternativ rute på 8 dag: Hvis vi ikke er kommet til Bjørdalsbu, går turen fra Lungsdalen ud igennem et fladt vidstrakt landskab med småøer og begyndende skovområder af birk og asp på Geitevatnet og Frosen. Gode chancer for at se ryper og hare. Vi nærmer os Reineskarvet fra nord og når gennem mindre pas og over søer til løjpenettet ovenfor Skarslia. 29 km.

9. dag (lørdag)
Skiløb på Skarslia.
En fin dag med ture i det smukke skiterræn ved Skarslia og Reineskarvet  evt. med vaffel og kaffe. Efter aftensmaden starter hjemrejsen.

10. dag (søndag)
Hjemkomst til Danmark iflg. køreplanen.

Indkvartering

På vores ture fra hytte til hytte anvender vi en blanding af selvbetjente og betjente hytter.

Selvbetjeningshytterne er uden strøm og indlagt vand. Der er gasblus, og man får vand ved enten at smelte sne eller hente overfladevand på søerne. Der er madlager i hytterne. 
Det forudsættes, at deltagerne selv står for madlavning og oprydning, når der er overnatning i selvbetjeningshytter. Når vi anvender Ruby Rejsers fællesrejsehoteller indgår du som gæst på samme måde som de gæster, der bor på hotellet hele ugen. Så det forventes, at du også deltager i de praktiske opgaver, ligesom du skal, når vi bor på selvbetjeningshytter.

På de betjente hytter vil du finde tilnærmelsesvis den samme standard som på fjeldstuerne, men på hytte til hytte-ture skal man ofte sove i flersengsrum. Der vil som regel være bad og toilet på gangen. Vi forbeholder os ret til at ændre på ruterne, hvis vejr/sneforhold eller andet gør det nødvendigt.

Bestil

Antal rejsende
Vælg antal af rejsende
Afrejsedato
Vælg afrejsedato

1 person. Delt værelse med delt bad/toilet

Fra 10.398,- DKK
Praktiske Informationer

Prisen inkluderer: 

 • Busrejse fra Danmark samt lokaltransport
 • Turleder
 • Ophold som beskrevet inkl. helpension (morgenmad, selvsmurt madpakke m. påfyldning af thermoflaske, samt middag). Dog er alle deltagere involveret i fælles madlavning og rengøring på selvbetjente hytter og på Ruby Rejsers fællesrejsehotel.
  Bemærk! Der er begrænsede muligheder for specialforplejning. Hvis du har specielle ønsker, vil vi melde dette på de betjente hytter, som efter bedste evne vil forsøge at tilgodese dine ønsker. Dette skal oplyses ved bestilling af rejsen.


Prisen inkluderer ikke:

 • Obligatorisk medlemskab af DNT, Den Norske Turistforening. Prisen er 740 NOK, og medlemskabet gælder fra 1. januar til 31. december. Indmeldelse via Den Norske Turistforening
 • Skileje og personligt udstyr
 • Evt. turkort: ca. 150 kr

 

Rejsen med bus:

 • Udrejse fra Danmark er fredag, med ankomst til Norge lørdag morgen. Og afrejse fra Norge lørdag, og retur til Danmark søndag. Se køreplan for bussen.

 

Sværhedsgrad:

 • Dette er 120 km udenfor løjper! Og udstyret er fjeldski med stålkanter og kraftige støvler og bindinger, som beskrevet i udstyrslisten nedenfor. Hytte til hytte-ture henvender sig ikke til nybegyndere på ski. Du skal mindst have været på 4 ugers langrendsskiferie. Du skal føle dig fortrolig med den grundlæggende skiteknik, og du skal have fysik og kondition til at kunne klare dagsruter på 12-30 km med 10-15 kg oppakning. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan klare at tage på hytte til hytte-tur, er du velkommen til at ringe og tage en snak med os.
 • Terrænnet på dagsetaperne er mere kuperede end vores tidligere ture i Rondane og Jotunheimen, selvom der ikke er toppe på over 2000 moh.  Det skyldes at vi på denne tur går højere i terrænnet i mindre dale og over små pas – vi kommer ofte over 1500 m over havet. Vejret kan, især de første dage på Hardanger, være lidt hårdt, da området ligger langt mod vest ud mod vestlandet/fjordene – det såkaldte "Vestavejr". Snesikkerheden er helt i top, og ofte er de små hytter i området kun synlige med skorstene stikkene op gennem sneen!
 • Hvis du tidligere har gennemført en af vores hytte til hytte-ture, kan du uden videre tilmelde dig turene – sværhedsgraden ligger tættere på Jotunheimen end på Rondane. Øvrige deltagere skal udfylde et skema, som vi fremsender, hvori vi gerne vil have oplysninger om dine tidligere erfaringer på ski m.v.
Deleværelser:
Ved booking af et delt værelse kan vi ikke garantere, at du kommer til at bo med den person, som du evt. har ønsket. Samtidig forbeholder vi os retten til at opgradere dig til et enkeltværelse mod evt. tillæg, i det tilfælde at du har booket en plads i et delt værelse, og det ikke går op med rejsens totale antal af bookinger.

Turen bygger på, at du selv medbringer udstyr til turen. 

Her finder du udstyrsliste/forslag til medbragt udstyr.

Gå til toppen af siden