Dagsprogram - September

Dag 1: Afrejse fra Danmark til Rom
Vi flyver fra København til Rom, hvor vi stiger på bussen og begynder vores rejse gennem regionen Lazio og nordpå ind i det smukke Umbrien – også kaldet Italiens grønne hjerte.  

Herefter går turen til Montone, hvor vi vil blive indlogeret på Borgo di Faldo.

 

Dag 2: Vandring og introduktion til det italienske sprog
I dag tager vi på byvandring i en af Italiens 100 smukkeste byer, Montone. For de, der har lyst til en ekstra gåtur i den fantastiske natur omkring byen, vil dette også være muligt. Montone er med sine godt 1600 indbyggere på listen over Italiens 100 smukkeste byer, og det med rette. Overalt hvor man færdes indenfor de gamle bymure, der for århundreder siden blev bygget for at beskytte byens borgere, er huse, veje og kirker nænsomt restaureret med stor respekt for fortiden. Byen hører til under Perugia-provinsen i Umbrien. Montone menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyraner - som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det. Den lille landsby er ikke specielt kendt blandt turister, men byen er en sand perle med sine brostensbelagte gader og balkoner draperet med farverige blomster, der snoer sig i takt med de bugtede gader, der synes at gå mere op end ned.

Herefter er der tilbud om fællesfrokost i Montone på en af byens forrygende restauranter.

Hjemme på hotellet igen vil eftermiddagen gå med lidt italiensk undervisning, hvor vi skal lære de mest almindelige gloser.

 

Dag 3: Den italienske madkultur og madlavning
Vi starter dagen i dag med det første foredrag, der vil brede det umbriske køkken ud i al sin pragt. Samtidig ser vi nærmere på fascismens indflydelse på den italienske madkultur – for også her har Mussolini sat sine tydelige spor!

Efter foredraget går vi i køkkenet, hvor vores italienske kok vil vise os, hvordan man laver de lækre gnocchi, der rent faktisk er en forløber til pastaen!

Eftermiddagen er fri til udforskning på egen hånd.

Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo.

  

Dag 4: Fridag eller mulighed for ekstraudflugt
Ekstraudflugten går til Castello di Montegiove hos dansk/italienske Lorenzo, der siden 2002 har drevet familiens vinslot. Castello di Montegiove er normalt ikke offentligt tilgængeligt, men vi har fået lov til at komme på besøg og få en rundvisning – som Lorenzo selv vil stå for!

Tilbud om fællesfrokost på Castello di Montegiove, pris 25 €. Herefter kører vi til det gamle kloster La Scarzuola. Klosteret byder på surrealistisk arkitektur, der omfatter strukturer og detaljer fra klassisk til middelalderlig og endda renæssancearkitektur.

Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo og andet foredrag om Italien og italiensk levevis er på programmet.

 

Dag 5: Lokale producenter
I dag skal vi dykke ned i den italienske madkultur med et besøg hos den lokale osteproducent, Antonello Monni, hvor vi får en rundvisning og selvfølgelig smager nogle af de fantastiske oste, som der produceres her.         

Herefter besøger vi den lokale vinproducent Poggio Maiolo, en lokal vinproducent, der laver vine på druerne fra Chardonnay, Syrah og Pinot Nero. Vi skal høre om produktionen og selvfølgelig smage på udvalgte vine.                          

Om aftenen får vi besøg af Alberto Bracchini, der er 2. generation i en stolt tradition af pølsemagere. Med sig har Alberto et udvalg af sine fantastiske italienske pølser. 

 

Dag 6: Fridag eller mulighed for ekstraudflugt til vinslottet Tili
På ekstraudflugten vil vi få mulighed for at lære hvordan en ægte vinmager arbejder! Vi skal lære, hvordan man bruger alle sine sanser, når man smager på vin. Vi vil høre om processerne i det at lave vin, skal ud og gå i druemarkerne, høre om forskellene på konventionel og økologisk produktion – og skal selvfølgelig smage det hele undervejs. Når dagen er omme – og vi har spist en fantastisk frokost som Mamma Tili vil tilberede til os, vil vi forhåbentlig alle have gjort os fortjent til et diplom for vores nyerhvervede viden.  

 

Dag 7: Bytur i Perugia
I dag kører vi til Perugia, der er hovedbyen i Umbrien. I byen findes der stadig rester af bymure, som blev bygget for mere end 2.200 år siden.  Perugia er med sine næsten 170.000 indbyggere den største by i Umbrien. Den gamle by har ca. 9 kilometer byport rundt om det historiske centrum, og har siden 1973 været hjemsted for Umbria Jazz festival, der er den største af sin art i hele Italien. Perugia er en af Italiens ældste byer og ifølge legenden grundlagt af Noah. Men det ville nok have været svært for ham at nå helt fra Araratbjerget i Lilleasien, hvor han strandede med sin ark. I virkeligheden er Perugia grundlagt af etruskerne og sikkert lige så gammel som Rom. I 295 f. kr. blev Perugia romersk, og derfor er der overalt romerske bygningsværker oven på de etruskiske. Men i de sidste 400 år er der ikke meget, der har ændret sig. Gaderne er så smalle og stejle, at selv bilens 1. gear knap kan klare dem og med så mange ensretninger, at man kører i ring. Universitet i Perugia, der blev grundlagt i 1308 er et af Europas ældste, og med godt 40.000 studerende fra hele verden, omkring en fjerdedel af byens befolkning, sætter studentermiljøet sit meget tydelige præg på byen i form af en ung og international atmosfære. Perugia er med sin unikke beliggenhed på et højdedrag midt i den smukke, umbriske dal en af Italiens allerbedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer, som med sin rolige livsrytme og klassiske, italienske charme byder den besøgende på en overflod af skønhed, historie, kunst, arkitektur, vin og gastronomi. Vi bruger dagen på at udforske byen på kryds og tværs. Frokosten indtages på egen hånd.

Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo. Efter aftensmaden vil Lene berige os med det første af foredragene i foredragsrækken om italienerne og deres levevis.

 

Dag 8: Fri eller mulighed for ekstraudflugt
Ekstraudflugten går til Marco Penna, en af Umbriens mest anerkendte trøffelproducenter. Sammen med ham skal vi i dag skal vi på jagt efter jordens diamanter, de guddommelige trøfler, der naturligvis vil indgå som en del af dagens frokost på en ægte trøffelrestaurant. Turen gennemføres med guide og trøffelhund og er en meget speciel og unik oplevelse, som de færreste får mulighed for at prøve.

Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo. Efter aftensmaden vil Lene berige os med det første af foredragene i foredragsrækken om italienerne og deres levevis.

 

Dag 9: Fridag og afslapning
I dag er der mulighed for udforskning og oplevelser på egen hånd. Brug dagen til afslapning, aktiviteter på hotellet, opdagelser i naturen eller udforskning i byen. Frokost er i dag igen på egen hånd, så prøv en af de restauranter i byen, som du endnu har til gode. Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo.

 

Dag 10: Assisi
Udflugt med turistbus til Assisi, der efter Vatikanet og Peterskirken i Rom er en af de mest søgte rejsemål blandt pilgrimme verden over! Byen er især kendt for den hellige Frans af Assisi – en rig klædehandlers søn, der finder Gud og skaber en ny munkeorden: Franzikaner munkene/ gråbrødrene, der nu er en verdensomspændende orden. I Assisi vil vi møde den danske munk Theodor, der vil vise os rundt i San Francesko-basilikaen og undervejs vil fortælle om byens religiøse historie. Herefter vil der være tid til at gå lidt på opdagelse og spise frokost på egen hånd. På hjemturen lægger vi vejen forbi Santa Maria degli Angeli. Kirken er den 7. største kirke i den kristne verden.

Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo.

  

Dag 11: Pasta, pasta, pasta
Er der noget, italienerne er stolte af, så er det deres pasta! I dag går vi i køkkenet med italienske Daniela, der skal lære os, hvordan vi laver pasta fra bunden!

Eftermiddagen er til udforskning på egen hånd.

Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo.

  

Dag 12: Udflugt til Middelalderbyen Gubbio
I dag kører vi med turistbus til Gubbio, Gubbio, der er rig på religiøse begivenheder og personligheder, der gør den til en af de mest besøgte byer blandt de katolske pilgrimme. Byen, der ligger majestætisk knejsende på Monte Iginos bjergskråninger, er en af Umbriens ældste byer - og måske altid et besøg værd. I den tidlige middelalder blev Gubbio meget magtfuld. Byen sendte 1000 riddere på det første korstog under lederskab af hertug Girolamo Gabrielli, og ifølge den udokumenterede overlevering skulle de være de første til at trænge ind til Jesu grav, da Jerusalem blev erobret i 1099. Gubbios centrum har et middelalderpræg, og byen er præget af mørkegrå sten, snævre gader og gotisk arkitektur. Vi tager på vandring i byen og besøger også bymuseet, Museo Civico Palazzo dei Consoli, hvor man blandt andet kan se et sæt bronzetavler, der udgør den største overleverede tekst i oldumbrisk. Vi starter turen med en vandring på bjerget bag byen, hvor vi blandt andet kommer ud at gå på en gammel aquadukt, der i århundreder har bragt vand ind til byen.

Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo.

 

Dag 13: Fridag eller mulighed for ekstraudflugt
Ekstraudflugten går til Torgiano, hvor vi i dag skal dykke ned i olivenoliens gyldne verden.

Vi starter dagen på Lungarotti Oliven Museet, hvor vi vil få en guidet rundvisning og selvfølgelig skal smage på en række forskellige olier. Efter at have fået en traditionel umbrisk frokost vil vi gå på oplevelse i den lille middelalderby Torgiano, der udover at være kendt for sin olie er kendt for dens vine – især vinen Torgiano Rosso Riserva, der prydes af den højeste kvalitetsmærkning nemlig DOCG.

 

Dag 14: Fridag og afslapning
I dag er der mulighed for udforskning og oplevelser på egen hånd. Brug dagen til afslapning, aktiviteter på hotellet, opdagelser i naturen eller udforskning i byen. Frokost er i dag igen på egen hånd, så prøv en af de restauranter i byen, som du endnu har til gode. Om aftenen serveres aftenmenu på vores agriturismo.

 

Dag 15: Hjemrejse
I dag går turen til lufthavnen i Rom, og med kufferten fuld af gode minder og oplevelser går turen tilbage til Danmark. Inden vi helt slutter for denne gang, tager vi dog lige et lille stop i Monsterparken i Bomarzo. Parken, der blev bygget i 1552, indeholder et væld af mere eller mindre obskure skulpturer og er helt og aldeles fantastisk.