INTRODUKTIONBILLEDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISKE INFORMATIONERREJSEFORESPØRGSELUdskriv

Kroatien - gruppevandreferie med dansk vandreleder

Bjørnenes Rige - en oase i Kroatien

Ruby Rejser har et helt eksklusivt samarbejde med Nationalpark RISNJAK i Kroatien. Turen byder på en uge i flora og fauna, som ikke findes magen til i Europa. Vi skal vandre i bjørnenes rige med store muligheder for at opleve brunbjørne i sit rette element.  Vores danske turleder har selv besøgt området flere gange og vil sammen med lokale guider byde velkommen til en unik oplevelse.

8.798,00 kr
In stock
Travel Code
VAG-064
Bjørnenes Rige i Nationalpark Risnjak

Vi befinder os midt i Nationalpark Risnjak. Kontrasten til den turistede Adriaterhavskyst 20 km borte er enorm. Her er ingen turister. Kun uberørt natur.

Nationalpark Risnjak er et af de mest bjørnetætte områder i Europa. Årsagen er ganske logisk.

Området bliver stadig mere og mere affolket. Italienske soldater brændte hele landsbyer af under Anden Verdenskrig. Tito’s partisaner opererede på de skovklædte skråninger. En trediedel af befolkningen vendte aldrig hjem igen. Og så er der borgerkrigen i 90-erne og Kroatiens løsrivelse fra Jugoslavien. Mange menneskeliv er gået tabt. Men de lokale rangers understreger, at de mange tragedier til trods, er gevinsten værd at sætte pris på: Her er enormt meget plads at røre sig på. Og plads, det er hvad Los, Ulv og Bjørn kræver.

Er det ikke farligt?

Vores lokale guide smiler. Der har ikke været en eneste episode så længe hun husker mellem bjørn og menneske.

- Mennesket er ikke bjørnens fjende, så hvorfor skulle den interessere sig for os?, spørger hun venligt. Det samme gælder ulven. Hvis vi støder på hinanden er der nogle forholdsregler at tage. Det er aldrig noget problem.

Området omkring nationalparken er en grøn oase, hvor turens vandreleder, Mogens Cuber, på hver researchtur i 2016, i stigende grad har måtte overgive sig til hvad der bedst betegnes som en harmonisk sameksistens mellem mennesket og naturen. Med sine klare søer, solrige enge, talrige vandkilder, vandløb, floder og vidunderlige bakker og bjerge, er området en ideel destination for dem, der lovpriser indholdsrige vandredage i et gammelt kultur - og uberørt naturlandskab. 

Dagsprogram

1. dag. Afrejse
Afrejse med direkte fly fra Danmark til Zagreb i Kroatien. Fra lufthavnen går turen med bus frem til hotellet i Delnice.

2. dag. Kupa kildens udspring - Cabar - Sveta Gora
Vi starter dagen roligt ved Kupa flodens udspring i den nordlige del af parken. Busen kører os til Razloge, hvor dagens vandring starter. Her starter vi med en præsentation af området, og Risjnak Nationalpark. Og så går det ellers ned og ned gennem løvskov de næste 45 min. I 270 meters højde når vi frem til kilden der udspringer mere end 150 meter nede i bjergmassivet. Vandet er konstant 7 grader, vi må desværre ikke tage en dukkert, det er forbeholdt bjørnene :) , men dyppe tæerne må vi gerne. Vi nyder stilheden dybt inde i parken og får måske kuldegysninger over at stå her ved Kupaflodens udspring - et vandhul med en diameter på 50m. Velvidende, at der ude på midten går en kile ned der strækker sig mere end 150 meter ned i bjerget. Vi følger herefter floden nordpå til Hrvatsko. Her samles vi op og kører tilbage til vores hotel, hvor vi kan bruge resten af dagen på at gå på opdagelse i vores by. 
Sværhedsgrad 2  Samlet distance 10 km Vandretid 5-6 timer

3. dag. Lokve
Vi skal i dag vandre i vores nærområde og ud at sejle på en af de største søer i Regionen. Vi får lige snakket af på hotellet - og så tager vi de første kilometer i stilhed og gerne med god afstand til hinanden. Prøv for eksempel at tune dig ind på, at ikke bare Delnice, men alle byerne i hele området stille og roligt affolkes, mens bestand af bjørn vokser. Gad vide om det er bekymrende for de lokale at bo i nærheden af 2 til 3 ulveflokke + et par hundrede bjørne? Det giver anledning til  at snakke om de spørgsmål, der optager mange i Danmark med de nytilkomne ulve. 

Vi tager os rigtig god tid i dag - der er ingen stres, det eneste vi skal nå er en hjuldamper! Og han venter - kun på os. 

Turen er meget varieret og vi gør naturligvis stop undervejs og spiser vores medbragte frokost. Vi ender ved søen Lokvarsko jez. Herfra bliver vi fragtet på tværs af søen mod vest i den lille bitte hjuldamper. Tag gerne badetøj og et håndklæde med, hvis du har mod på en dukkert. Vandet er perfekt.
Vel ankommen en times sejlads senere bliver vi afhentet af vores bus, der fragter os retur til hotellet.

Sværhedsgrad 2 Samlet distance 14 km Vandretid 6 timer

4. dag. Platak- Lazac - Snjeznik-bjergtop (1505m) 
Vi starter dagen med en bustur til Platak (1110moh). Vi entrerer Risnjak nationalpark fra sydvest i retning af parkens næsthøjeste bjerg Snjeznik (1505 moh). Fra toppen har vi en fantastisk udsigt, hvor vi kan vi se store dele af kysten - og langt mod nord til Slovenien. Dernæst vandrer vi videre i retning af Lazac. Lazac er et helt særligt sted i nationalparken, hvor der er etableret en observationshytte. Her vil vores lokale guide fortælle mere om flora og fauna i nationalparken og er vi heldige hører vi hende kalde på ulvene i området.
Efter at have set nærmere på Lazac vandrer vi videre nordpå til Segina gennem skovklædt landskab.
Sværhedsgrad 3 Samlet distance 14 km Vandretid 6-7 timer

5. dag. Fridag. Valgfri dagstur til Crikvenica ved Adriaterhavet
For dem, der bare ønsker at strække benene og få hold på de mange oplevelser turen allerede nu har budt på, kan man roligt blive hjemme på hotellet. Der er også et par små korte, dejlige vandreture fra hotellet. Der er en dejlig terrasse og man behøver absolut ikke at kaste sig ud i nye eventyr, medmindre….
Man har lyst til at komme ud til havet. Vi har arrangeret det således, at der afgår en bus ned til Crikvenica (50 km. kørsel) Herfra kan man selv gå på opdagelse i området. Der er cykler at leje, gode restauranter, fantastiske bademuligheder og flere forskellige endagsture at tilkøbe blandt de lokale turistboder. I Crikvenica finder man den offentlige strand Gradsko kupalište, der byder på lækkert strandsand og indbydende badevand. Stranden er tilpasset til handicappede, og er fra kl. 8 indtil kl.17 en alm. strand, derefter bliver den forvandlet til en promenade og forlystelsespark.
Sidst på dagen vil der være fælles transport tilbage til vores hotel. Turen til Crikvenica er valgfri. Transfer med bussen er inkluderet i rejsens pris.

6. dag. Skrad - Zeleni vir - Brodna Kupi 
Der er afsætning på togstationen. Dernæst følger vi sporet nogle hundrede meter indtil vi drejer ned i skoven. Den næste times tid går det kun ned. Gennem markeret sti - Som altid forsøger vi ag vandre de første km. i stilhed. Der kunne jo være dyreaktivitet her også! Men et er sikkert; følelsen af at gå dybere og dybere ned i slugten og høre lyden af vand der fosser, længe før vi ser det, er frydefuld. Renselse for sjælen. Simpelthen.
I bunden af dalen når vi frem til selve området, hvor vand inde fra en grotte blandes med overfladevand, der står i kaskader ned i dalen fra 70 meter. 

Zelini Vir er vores første stop. Her kommer en af lokal guiderne os i møde. Den næste times tid bliver eventyrlig. Grotter, vand, og grønt som bare pokker. Hold øje med himlen. Og med de stejle klipper. Der er ravne, rovfugle og chance for at spotte en bjergged. Floraen er et helt kapitel for sig selv.

Efter frokost på restauranten i Zelini Vir - og eventuelt et besøg på Hydro værket der stadig leverer strøm selvom maskinerne er fra 1920 - går vi langs med en sideflod til Kupa. Fluefiskere fra hele Europa kender godt til området. Som udflugts mål for kroaterne er det knapt som kendt, så  det kan godt være vi ikke møder mere end en håndfuld vandrere undervejs. Der går historier om legende bjørne i vandet. De få husmandssteder og gårde vi passerer kender alle til bjørn der går på æblerov i nyttehaven. Er der grund til bekymring? Overhovedet ikke. Men vi går så vidt muligt i stilhed med pæn afstand til hinanden - det gør naturoplevelsen større. Vi samles ved floden, dypper tæerne, tanker frisk vand, er vi heldige står der en fluefisker og fortryller os med sine kast.

De sidste par km foregår på landevej. Mod nord. Til grænsen mod Slovenien. Brodna Kupi bliver endestation i dag.  Inden vi returnerer til Delnice strækker vi benene på en af cafeerne.

Sværhedsgrad 2 Samlet distance 14 km Vandretid 5-6 timer

7. dag. Risnjak top. 
Ugens sidste vandretur krones med at vi samles på toppen i Nationalpark Risjnak. Herfra vil vi kunne overskue hele det område vi har vandret i. Frokosten indtages hos Gary og Vesna i refugiet 100 meter under højeste top. Der er store chancer for både at få en krammer og en god historie fra ægteparret, der har gjort det til en livsstil at sørge for vandregæster i Risjnak. De glæder sig til at se os.

Vandreturen starter med transfer i bus fra hotellet i Delnice til Nationalparkens hovedsæde. Her er også restaurant og hotel. Når vi kommer ned fra toppen mødes vi her igen til en velfortjent fyraftens øl. Som i de forgående dage starter vi vandringen i stilhed den første halve times tid. Undervejs gør vi holdt, hvis der viser sig spor efter bjørn og ulv. Vi er samtidig i et område hvor Europas mest truede rovdyr, Lossen, også lever. Den er næsten umulig at se. Men vores guide, Dina, er en ørn til at læse selv de mindste detaljer, så der bliver masser af historier undervejs. Vi vandrer gennem kuperet landskab og stiger næsten 700 højdemeter. Turen til toppen bliver stille og rolig, så alle kan være med. Vi deler os op efter tempo og behov. Alle vil alligevel mødes på toppen hos Vesna og Gary.
Turen hjem bliver en anden, men længden er næsten den samme.

Sværhedsgrad 3 Samlet distance ca. 16 km Vandretid 7 timer

8. dag. Hjemrejse

Bussen bringer os til lufthavnen i Zagreb, hvor der er direkte fly hjem til Danmark.

Sværhedsgrad 2-3

Vandreturenes sværhedsgrad ligger fra 2 til 3. Stigningerne og nedstigningerne er for de fleste tures vedkommende ikke voldsomme. Der er mange højdemeter i løbet af ugen, eftersom landskabet er kuperet. Til gengæld er der også længere stræk hvor vi går i skyggefulde dale, og skovstrækninger. Langs med floder.

Indkvartering

Vi overnatter hele ugen på Petehovac bjergcenter lidt uden for Delnice. Hotellet ligger på et plateau 1035 moh. og har en lang historie bag sig som ski- og bjergsportshotel. Stedet blev renoveret i 2004 og udvidet i 2013 med det nuværende antal sengepladser. Fra hotellet er der en herlig udsigt over området og ned til Delnice.

Alle værelser er med eget bad og toilet.

Hotellet har egen restaurant med hyggelig åben pejs. De tilbyder varierede gatronomiske retter og forskellige lokale specialiteter.

Forplejning

Der er inkluderet halvpension (morgenmad og aftensmad) på hotellet alle dage (undtagen på fridagen, hvor der kun er morgenmad inkluderet). Da vi ankommer sent til hotellet på dag 1, vil der desværre ikke indgå aftensmad i programmet denne dag. Vi anbefaler, at man køber aftensmad i Københavns lufthavn eller en lettere anretning ombord på flyet. Ved ankomst til hotellet om aftenen vil der være lidt varme drikke og juice, små sandwiches og lidt kage, så man kan stille den lille sult inden sengetid.

Forplejningen starter med morgenmad på dag 2 og slutter med morgenmad på afrejsedagen.

Frokost er for egen regning. Vores turleder vil informere mere om mulighederne for frokostindkøb til de forskellige vandreture.

Klima

Fra YR.no

Juni/Juli måned er en varm måned i Kroatien. Gennemsnitstempareturen i Delnice er 20-26 grader. Generelt befinder vi os 700 m.o.h. så man kan ikke sammenligne klimaet med det nede ved kysten ved Adriaterhavet.

Der er gennemsnitligt 9 regnvejrsdage i Delnice i juli måned.

September måned byder på gode temperaturer 15-21 grader. Og 8 nedbørsdage i gennemsnit.

Rejsefakta

VALUTA

Der benyttes Kroatiske Kuna, og kursen er tæt på 1, så 100 Kuna svarer til 100 kr. Da vi bor og vandrer langt fra større byer anbefaler vi alle at medbringe kroatiske kuna i kontanter. Der er en hæveautomat i Delnice, men vi anbefaler at man har kontanter med fra Danmark, da vi ikke kender åbningstiderne for stedet med hæveautomaten. Man kan eventuelt finde en hæveautomat på fridagen i Crikvenica, da dette er et større turistområde. De steder vi besøger undervejs på vandreturene kan ligeledes ikke modtage kreditkort.

Flyinformation

Flytider er med forbehold for tidsændringer fra flyselskabet.

Afrejsedato Flyselskab Afrejse info Ankomst info Transfer
22-09-2018 Norwegian Kastrup kl. 19.10 Zagreb kl. 21.05 Ca. 2 timer med busHjemrejsedato Flyselskab Afrejse info Ankomst info Transfer
29-09-2018 Norwegian Zagreb kl. 21.35 Katrup kl. 23.30 Ca. 2 timer med bus
Bestil rejse

1 person. Enkeltværelse, bad/toilet - pris pr. person

UgeStartdatoSlutdatoVarighedPris 
3922-09-201829-09-20187 nætter9.498,- DKKBESTIL
UgeStartdatoVarighed
( nætter)
Pris 
3922-09-201879.498,- DKKBESTIL

2 personer. Dobbeltværelse, bad/toilet - pris pr. person

UgeStartdatoSlutdatoVarighedPris 
3922-09-201829-09-20187 nætter8.798,- DKKBESTIL
UgeStartdatoVarighed
( nætter)
Pris 
3922-09-201878.798,- DKKBESTIL
Praktiske Informationer

Inkluderet i prisen:

  • Flyrejse tur/retur fra København
  • 7 overnatninger i dobbeltværelse
  • 5 x halvpension
  • 2 x kvartpension
  • Alle programsatte transporter, entréer, lifter
  • Dansk vandreleder
  • Lokal kroatisk og engelsk talende guide

Rabat:

  • Rabat ved egen transport 900 kr.

Tillæg:

Deltagerantal min. 10 - max 20 personer

Vandreleder: Mogens Cuber. Journalist med særlig tilknytning til Kroatien.

Gå til toppen af siden