Bestil

Blandt verdens smukkeste bjerge - Dolomitterne

Italien | Gruppevandreferie med dansk vandreleder | Sværhedsgrad 2-3

Tag med på en fantastisk vandreuge til Dolomitterne, der anses af mange for at være verdens smukkeste bjergkæde. Turen krydres med vinsmagning, cykelture og kulinariske oplevelser.

In stock
Travel Code
VAG-057

Det kan du glæde dig til

down v arrow

Bjergkæden Dolomitterne er blandt de smukkeste i verden med deres karakteristiske forrevne og savtakkede tinder, der skinner i hvide og gule nuancer. Man finder næppe et bedre sted at holde vandreferie end her på sydsiden af Alperne, hvor solen skinner 300 dage om året. Og så er der jo også det kulinariske. Efter en dejlig dag med vandreture er det skønt at sætte sig til bordet, hvor der diskes op med lækre italienske retter.

Vi har i samarbejde med Preben Hansen, som har skrevet "Turen går til Venedig & Norditalien" sammensat et spændende program, hvor vi skal vandre i området omkring Bolzano. Vandreturene er meget forskellige, og bevæger sig især gennem kulturlandskabet med fantastiske udsigter til Dolomitterne. Hvad siger du til at vandre på Europas største sæter, cykle ned gennem Brennerpasset, vandre langs vandingskanaler fra 1700-tallet gennem æbleplantager og vinmarker, vandre forbi lamaer og jordpyramider eller følge labyrintstien for foden af Latemar-massivet? 

Oversigtskort

down v arrow

Dagsprogram

down v arrow

Dag 1. Afrejse med tog fra Danmark
Afrejse med tog fra enten København eller Aarhus i retning mod Italien. Der er togskift i Hamborg, og vi kører til München, hvor vi overnatter, fordi vi ønsker at køre veludhvilede gennem Alperne i dagslys. Efter indkvartering går vi en tur i den skønne, gamle bydel. 

Dag 2. Ankomst i Italien
Efter morgenmad fortsætter vi rejsen frem mod Italien. Når vi kører fra München, begynder vi at kunne skimte de smukke Alper, hvor sneen stadig ligger på de højeste toppe. Vi kører gennem det mageløse alpine landskab frem til byen Chiusa/Klausen, hvor en bagagetransport venter på stationen. Vi går selv fra stationen frem til hotellet, en kort tur på ca. 1 km. Efter indkvartering vil der være lidt tid på egen hånd til at se nærmere på byen, inden vi mødes på hotellet til fælles middag.

Hvis du har valgt selv at komme frem, starter turen i dag med check in på hotellet.

Dag 3. Europas største sæter
Aktiv vandretid: 4 timer, +450/-450 højdemeter, sværhedsgrad 3
Vi starter første vandredag lidt senere end sædvanligt, så vi er udhvilet til dagens oplevelser. Vi skal vandre på Europas største sæter Alpe di Siusi, der er et 52 km² stort plateau i ca. 2000 m's højde. Vi kører en kort tur med bus til landsbyen Siusi (998 m.o.h.), hvorfra der er en flot svævebanetur til Compaccio (1844 m.o.h.). Her vandrer vi mellem spredte sæterhytter på grønne græsmarker med køer, får, geder, heste og masser af vilde blomster. Fra sæteren er der udsigt ned i Isarco- og Gardena-dalene, og bedst af alt er der udsigt til Dolomitter-massiver som Sciliar, Catinaccio og Sasso Lungo. På vandreturen kommer vi også forbi Heksebænken. Bænken ligner mere en stor stol, der er sat sammen af blokke af porfyr. Måske et sted til dyrkelse af en hedensk gud, men i hvert fald en guddommelig udsigt til dale og Dolomitbjerge. Ved bjerghytten Puflatsch kan udsigten kombineres med den lokale Forst pilsner på terrassen.

Dag 4. Meranos vandingskanaler
Aktiv vandretid: 5 timer, -150 højdemeter, sværhedsgrad 2
Vi tager toget til kurbyen Merano. Merano-området har et netværk af vandingskanaler - de såkaldte Waale - som leder den rigelige mængde vand fra bjergene frem til marker og plantager på bjergskråningerne. Det regner forholdsvis lidt i Merano-dalen, og vandingskanalerne er en både genial og enkel måde at udnytte vandets fald på.
Vi vandrer langs den længste vandingskanal, som det tog karteuser-munke 19 år at bygge før den stod færdig i 1756. Vi starter i Tel, hvor kanalen henter vandet fra Adige-floden, og bringer det videre til æbleplantager og vingårde på skråningerne over landsbyerne Marlingo, Cermes og Lana. Stierne langs vandingskanalerne er de fleste steder kun 50 cm til 1 m. brede. Mens vi følger vandets snørklede vej langs bjergskråningerne, har vi en smuk udsigt over Merano, bjerge og dale med talrige slotte og borge. Stierne krydser mange små caféer og restauranter, hvor der serveres forfriskninger udendørs med panorama-udsigt.

Dag 5. Cykeltur gennem Brenner-dalen eller vandretur i Plose

Dagen byder på to muligheder:

 1. Vores turleder cykler forrest på en stille og rolig cykeltur på godt 30 km fra Chiusa (523 m.o.h.) til Bolzano (262 m.o.h.). Mange af os har sikkert drønet over Brenner-passet, hvor man svæver hen over landsbyer og kun glimtvis øjner gamle slotte og borge, fordi øjnene er fast naglet til motorvejen. Nu får du lejlighed til at opleve dalen i cykel-tempo. Der er asfalteret cykelsti hele vejen, og cykelstien kommer kun sjældent i kontakt med den øvrige trafik. Cykelstien følger den brusende Isarco-flod, som krydses på cykelbroer, og vi cykler forbi middelalderborgen Trostburg og gennem nedlagte jernbanetunneler i en stadig mere snæver kløft, indtil Bolzano folder sig ud som en fantastisk cykelby med mange cykelstier og cykelpromenader langs floden. Vi spiser frokost på en af de mange udendørsrestauranter på det hyggelige marked på Piazza Erbe. Inden vi tager toget tilbage til Chiusa, er der tid til at se den verdensberømte stenaldermand Ötzi – en 5300 år gammel mumie – der blev fundet i 1991. Han kan ses gennem glasruden i et stålfryser-mausoleum, men museet har også en mere hyggelig model af ismanden, hvor man får et indtryk af, hvordan han så ud i levende live med skindtøj, græskappe, pile og spyd. Cykelleje og togtur er inkluderet i prisen.
 2. Foretrækker du en vandretur, så få en detaljeret plan til en skøn dag på det nærliggende bjerg Plose (2486 m.). Bus og svævebane er inkluderet i prisen.


Dag 6. Fridag på egen hånd

Du har gratis transport og adgang til over 80 seværdigheder i hele provinsen. Brug fx dagen til en nærmere udforskning af Chiusa eller Bressanone. Eller oplev det imponerende bjergmuseum Firmian, der er skabt i en renoveret fæstning fra år 1000 af den verdensberømte bjergbestiger Reinhold Messner.


Dag 7. Jordpyramider og smalsporstog
Aktiv vandretid: 5 timer, +300/-300 højdemeter, sværhedsgrad 3
Vi tager toget til Bolzano, og fortsætter direkte videre med svævebane. Den røde kabine svæver fem km opad over stejlt skrånende vinmarker og over en lang dal. Fra landsbyen Soprabolzano vandrer vi gennem skove og typiske landbrugsområder, hvor der satses stort på økologisk produktion. Mest malkekvæg og kødkvæg, men nogle forsøger sig også med lamaer. Til sidst når vi frem til det største område med de såkaldte jordpyramider, der er op til 10-15 m høje jordsøjler med pudsige stenhatte på toppen. Forklaringen er, at når regnvandet langsomt eroderer moræne-skråningerne, kommer de store sten til at fungere som en hat, der holder jorden nedenunder tør og hård. Og derved bliver de stående som søjler i forskellige højder. Vi fortsætter til landsbyen Collalbo, hvor vi kører 7 km med veterantog på smalsporsjernbane. Banen blev indviet i 1907 med en sporbredde på blot 1 meter. På vandreturen er der mange flotte udsigter til forrevne Dolomitbjerge.

Dag 8. Labyrint-vandring og vinsmagning
Aktiv vandretid: 3 timer, +250/-400 højdemeter, sværhedsgrad 3
Sidste vandredag har vi en udflugt med bus til en helt anden del af Dolomitterne. Her får vi en smagsprøve på at vandre i et mere vildt landskab over trægrænsen. Vi vandrer fra passet Costalunga (1745 m.) til den smukke blågrønne bjergsø Carezza. På turen følger vi labyrint-stien, der vitterligt siksakker sig gennem et klippelandskab for foden af det næsten 3 km høje Latemar-massiv. Fra vandrestien går vi forbi evig sne, og vi har en pragtfuld udsigt til Catinaccio-massivet (også kaldet Rosenhaven).

Herefter kører vi langs den smukke vinvej til landsbyerne Caldaro og Termeno (Tramin), hvorfra druen gewürztraminer har sit navn.Vi besøger Tramins imponerende og arkitektonisk flotte vinkooperativ, hvor vi skal følge produktionen fra druer til flaske. Vi prøvesmager gewürztraminer, lagrein, pinot noir og andre vine af høj kvalitet – mens vi nyder udsigten over vinmarkerne. Bussen bringer os sikkert hjem til Chiusa.

Dag 9. Hjemrejse
Vi har det meste af dagen til disposition i skønne Chiusa/Klausen, inden vi sidst på eftermiddagen går til stationen - vores bagage bliver kørt. Herfra tager vi toget i retning mod Østrig, hvor vi i Innsbruck skrifter til Nightjet nattoget mod Hamborg.

Hvis du selv har sørget for transport, slutter turen efter tjek ud på hotellet. 

Dag 10: Hjemkomst til Danmark
Der er togskifte i Hamborg, og derefter går turen til Danmark, hvor vi ankommer om eftermiddagen. 

Sværhedsgrad 2-3

down v arrow

Vandreturens sværhedsgrad ligger på 2-3. Stigningerne og nedstigningerne er for de fleste tures vedkommende ikke voldsomme, men underlaget er til tider ret ujævnt.

Denne vandretur er velegnet til en familieferie, hvor også de yngre medlemmer kan deltage, hvis de er friske på traveture.

Bemærk, at vi vandrer i dale og på sætere op til godt 2000 m.o.h., men ikke på de krævende vandreruter over trægrænsen.

Se mere om sværhedsgrader, vandretider og højdemeter her.

Indkvartering

down v arrow

Klausen, Sydtyrol, vil du blive indkvarteret på det centrale 3-stjernede Parkhotel Post . Hotellet er familie drevet og byder fin restaurant og wellnes. 

Parkhotel Post byder på en skøn morgenmadsbuffet og om aftenen er der middag på hotellets egen restaurant. Middagen består af en lækker 4-retters menu med salatbar.

Klima

down v arrow

Klima

I juni og juli ligger dagtemperaturerne normalt på 18-26 grader, men noget køligere om aftenen. Der kan dog også komme en regnbyge. Det er vigtigt at være opmærksom på, at vejret i højderne kan være noget køligere end i selve byen vi bor i.

Bestil

Antal rejsende
Vælg antal af rejsende
Afrejsedato
Vælg afrejsedato
     

Uge 24: Startdato 09.06.2023 varighed 9 nætter

Udsolgt

Uge 27: Startdato 01.07.2023 varighed 9 nætter

Udsolgt

Uge 28: Startdato 10.07.2023 varighed 9 nætter

Udsolgt

Uge 34: Startdato 19.08.2023 varighed 9 nætter

Udsolgt
down v arrow

Praktiske informationer

down v arrow

Inkluderet i prisen:

 • Togrejse fra København eller Aarhus t/r
 • 1 overnatning i München inkl. morgenmad
 • 1 overnatning i Nightjet tog fra Innsbruck til Hamborg i 4-køjes kupé
 • 1 let morgenmad i Nightjet toget
 • 7 overnatninger i Chiusa/Klausen
 • Daglig morgenmad på hotellet
 • 6 x aftensmad på hotellet i Chiusa/Klausen
 • Alle programsatte transporter og entréer
 • Cykelleje som beskrevet
 • Vinsmagning som beskrevet
 • Museumobil card (gratis transport i Sydtyrol og adgang til over 80 attraktioner og museer)
 • Dansk vandreleder

Ikke inkluderet i prisen:

 • Rejseforsikring (kan tilkøbes)
 • Afbestillingsforsikring (kan tilkøbes

Mulige tilkøb (se priser under "bestil"):

 • 2-køjes sovevognskupé på hjemrejsen (OBS: Tilkøb af sovevognskupé er altid på forespørgsel. Endelig bekræftelse af sovevogn kan tidligst bekræftes 1 måned før afrejse)

Turleder:

 • Preben Hansen, forfatter til Politikens "Turen går til Venedig og Norditalien"
 • Dorte Vistrup Madsen

Minimumstilslutning:
Deltagerantal er minimum 12 personer og maximum 24 personer, der skal være tilmeldt senest 30 dage før afrejse. Hvis minimumsantallet ikke opnås inden fristen, forbeholder vi os retten til at aflyse rejsen – vi refererer her til opsigelsesreglerne i vores gældende rejsebetingelser.

Deleværelse:
Ved bestilling af deleværelse bliver du sat sammen med en anden rejsedeltager af samme køn. Hvis du på forhånd har aftalt deleværelse med en anden, skal du i din bestilling angive navnet på vedkommende i bemærkningsfeltet. Hvis antallet af personer til deleværelse ikke går op, forbeholder vi os retten til at opkræve enkeltværelsestillæg. Det vil ske senest 30 dage før afrejse.

Gå til toppen af siden