INTRODUKTIONBILLEDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISKE INFORMATIONERREJSEFORESPØRGSEL

De uspolerede Dolomitter

Italien - Gruppevandreferie med dansk vandreleder - togrejse eller kør-selv

Dolomitterne anses af mange som værende verdens smukkeste bjerge - og med god grund! Tag med på en fantastisk vandreuge ledt af forfatter Preben Hansen, og oplev bl.a. Europas største sæter.

In stock
Travel Code
VAG-057

Det kan du glæde dig til

Bjergkæden Dolomitterne er blandt de smukkeste i verden med deres karakteristiske forrevne og savtakkede tinder, der skinner i hvide og gule nuancer. Man finder næppe et bedre sted at holde vandreferie end her på sydsiden af Alperne, hvor solen skinner 300 dage om året. 

Ruby Rejser har i samarbejde med Preben Hansen, der har skrevet "Turen går til Venedig & Norditalien" sammensat et spændende program, hvor vi skal besøge nogle af de bedste områder i Sydtyrol for foden af Dolomitterne. Vandreturene er meget forskellige, og bevæger sig især gennem kulturlandskabet med fantastiske udsigter til Dolomitterne. Hvad siger du til at vandre på Europas største sæter, cykle ned gennem Brennerpasset, vandre langs vandingskanaler fra 1700-tallet gennem æbleplantager og vinmarker eller at få en sjælden canyon-oplevelse i Europa i Bletterbach-kløften? 
Bletterbach og Dolomitterne er på UNESCOs verdensarvliste.

Oversigtskort

Dagsprogram

Dag 1. Afrejse med tog fra Danmark
Afrejse med tog fra enten København eller Aarhus i retning mod Italien. Der er togskift i Hamborg, og vi kører til Nürnberg, hvor vi overnatter, fordi vi ønsker at køre veludhvilede gennem Alperne i dagslys. Efter indkvartering går vi en tur i den skønne, gamle bydel. 

Dag 2: Ankomst i Italien
Efter en tidlig morgenmad fortsætter vi rejsen frem mod Italien. Når vi kører fra München, begynder vi at kunne skimte de smukke Alper, hvor sneen stadig ligger på de højeste toppe. Vi kører gennem det mageløse alpine landskab frem til byen Chiusa, hvor en bagagetransport venter på stationen. Vi går selv fra stationen frem til hotellet, en kort tur på ca. 2½ km. Efter indkvartering vil der være lidt tid på egen hånd til at se nærmere på byen, inden vi mødes på hotellet til fælles middag.


Dag 3. Europas største sæter
Vi starter første vandredag lidt senere end sædvanligt, så vi kan nå at være udhvilet til dagens oplevelser. Vi skal vandre på Europas største sæter Alpe di Siusi, der er et 52 km² stort plateau i ca. 2000 meters højde. Vi kører en kort tur med bus til landsbyen Siusi (998 m.o.h.), hvorfra der er en flot svævebanetur til Compaccio (1844 m.o.h.). Her vandrer vi mellem spredte sæterhytter på grønne græsmarker med køer, får, geder, heste og masser af vilde blomster. Fra sæteren er der udsigt ned i Isarco- og Gardena-dalene med landsbyer som Chiusa og Ortisei, og bedst af alt er der udsigt til Dolomitter-massiver som Sciliar, Catinaccio og Sasso Lungo. På vandreturen kommer vi også forbi Heksebænken. Bænken ligner mere en stor stol, der er sat sammen af blokke af porfyr. Måske et sted til dyrkelse af en hedensk gud, men i hvert fald en guddommelig udsigt til dale og Dolomitbjerge. Ved bjerghytten Engelsrast kan udsigten kombineres med den lokale Forst pilsner på terrassen.


3


450 m


450 m


4 t


Dag 4. Jordpyramider og smalsporstog
Vi tager toget til Bolzano og fortsætter direkte videre med svævebane. Den røde kabine svæver fem km opad over stejlt skrånende vinmarker og over en lang dal med jordpyramider. Fra landsbyen Soprabolzano vandrer vi gennem skove og typiske landbrugsområder, hvor der satses stort på økologisk produktion. Mest malkekvæg og kødkvæg, men nogle forsøger sig også med lamaer. Til sidst når vi frem til det største område med de såkaldte jordpyramider, der er op til 10-15 m høje jordsøjler med pudsige stenhatte på toppen. Forklaringen er, at når regnvandet langsomt eroderer moræne-skråningerne, kommer de store sten til at fungere som en hat, der holder jorden nedenunder tør og hård. Og derved bliver de stående som søjler i forskellige højder. Vi fortsætter til landsbyen Collalbo, hvor vi kører 7 km med veterantog på smalsporsjernbane. Banen blev indviet i 1907 med en sporbredde på blot 1 meter. På vandreturen er der mange flotte udsigter til forrevne Dolomitbjerge.


3


300 m


300 m


5 tDag 5 Fridag på egen hånd
Du har gratis transport og adgang til over 80 seværdigheder i hele provinsen. Brug fx dagen til en nærmere udforskning af Chiusa eller Bressanone. Eller oplev det imponerende bjergmuseum Firmian, der er skabt i en renoveret fæstning fra år 1000 af den verdensberømte bjergbestiger Reinhold Messner. Eller tag toget til Trento – hovedstaden i Trentino - hvor der er endnu en vifte af muligheder.


Dag 6. Meranos vandingskanaler

Vi tager toget til kurbyen Merano. Merano-området har et netværk af vandingskanaler - de såkaldte Waale - som leder den rigelige mængde vand fra bjergene frem til marker og plantager på bjergskråningerne. Det regner forholdsvis lidt i Merano-dalen, og vandingskanalerne er en både genial og enkel måde at udnytte vandets fald på.
Vi vandrer langs den længste vandingskanal, som det tog karteuser-munke 19 år at bygge, før den stod færdig i 1756. Vi starter i Tel, hvor kanalen henter vandet fra Adige-floden, og bringer det videre til æbleplantager og vingårde på skråningerne over landsbyerne Marlingo, Cermes og Lana. Stierne langs vandingskanalerne er de fleste steder kun 50 cm til 1 m. brede. Mens vi følger vandets snørklede vej langs bjergskråningerne, har vi en smuk udsigt over Merano, bjerge og dale med talrige slotte og borge. Stierne krydser mange små caféer og restauranter, hvor der serveres forfriskninger udendørs med panorama-udsigt.Tilbage i Merano bliver der tid til at se nærmere på de flotte bygninger og kursteder langs floden og måske kigge ind i en specialforretning, hvor der udelukkende sælges lokale produkter.


2


0 m


150 m


4 t


Dag 7. Cykeltur gennem Brenner-dalen eller vandretur i Plose
Dagen byder på to muligheder:

 1. Vores guide Preben Hansen cykler forrest på en stille og rolig cykeltur på godt 30 km fra Chiusa (523 m.o.h.) til Bolzano (262 m.o.h.). Mange af os har sikkert drønet over Brennerpasset, hvor man svæver hen over landsbyer og kun glimtvis øjner gamle slotte og borge, fordi øjnene er fast naglet til motorvejen. Nu får du lejlighed til at opleve dalen i cykel-tempo. Der er asfalteret cykelsti hele vejen, og cykelstien kommer kun sjældent i kontakt med den øvrige trafik. Cykelstien følger den brusende Isarco-flod, som krydses på cykelbroer, og vi cykler forbi middelalderborgen Trostburg og gennem nedlagte jernbanetunneler i en stadig mere snæver kløft, indtil Bolzano folder sig ud som en fantastisk cykelby med mange cykelstier og cykelpromenader langs floden. Vi spiser frokost på en af de mange udendørsrestauranter på det hyggelige marked på Piazza Erbe. Inden vi tager toget tilbage til Chiusa, er der tid til at se den verdensberømte stenaldermand Ötzi – en 5300 år gammel mumie – der blev fundet i 1991. Han kan ses gennem glasruden i et stålfryser-mausoleum, men museet har også en mere hyggelig model af ismanden, hvor man får et indtryk af, hvordan han så ud i levende live med skindtøj, græskappe, pile og spyd. Cykelleje og togtur er inkluderet i prisen.
 2. Foretrækker du en vandretur, så få en detaljeret plan til en skøn dag på bjerget Plose (2486 m.o.h.). Transport og svævebane er inkluderet i prisen.


Dag 8. Canyon-vandring og vinsmagning 
I dag er der en næsten amerikansk canyon-oplevelse på programmet. Vandløbet Bletterbach har ædt sig op til 400 m. ned gennem bjerget Corno Bianco (2317 m) og skabt en kløft med talrige geologiske lag, hvor historien kan læses som en åben bog. Tiden skrues 240-280 millioner år tilbage i Jordens historie, og vi kan finde utallige forsteninger af krybdyr, fisk, muslinger og planter. Vi vandrer i bunden af kløften omgivet af næsten lodrette klippevægge. Der eksisterer ikke en sti i kløften, men vi følger vandløbet, der om sommeren kun har lidt vand i lejet. Her er vandrestøvler et must, og af sikkerheds grunde udleveres der hjelm til alle. Skoven forsøger at få fodfæste i kløften, men faldne træer vidner om, at de ikke skal lege med Bletterbach. Kløften slutter ved et højt vandfald, hvor vi vender og går ad en trappesti op ad kløften. 
Herefter kører vi langs den smukke vinvej til landsbyerne Caldaro og Termeno (Tramin), hvorfra druen gewürztraminer har sit navn. Vi besøger en meget speciel vingård, hvor vi selvfølgelig skal smage de fire bedste af vingårdens vine i en stemningsfuld vinkælder. Bussen bringer os sikkert hjem til Bressanone.


3


250 m


250 m


3 t

Dag 9. Hjemrejse
Vi har hele dagen til disposition i skønne Chiusa/Klausen inden vi sidst på eftermiddagen går til stationen - vores bagage bliver kørt. Herfra tager vi toget i retning mod Østrig, hvor vi i Innsbruck skrifter til Nightjet nattoget mod Hamborg.

Dag 10: Hjemkomst til Danmark
Der er togskifte i Hamborg, og derefter går turen til Danmark, hvor vi ankommer om eftermiddagen. 

Sværhedsgrad 2-3

Vandreturens sværhedsgrad ligger på 2-3. Stigningerne og nedstigningerne er for de fleste tures vedkommende ikke voldsomme, men underlaget er til tider ret ujævnt.

Denne vandretur er velegnet til en familieferie, hvor også de yngre medlemmer kan deltage, hvis de er friske på traveture.

Bemærk, at vi vandrer i dale og på sætere op til godt 2000 m.o.h., men ikke på de krævende vandreruter over trægrænsen.

Se mere om sværhedsgrader, vandretider og højdemeter her.

Indkvartering

Vi bor hele ugen på det skønne Parkhotel Post*** i Chiusa, eller Klausen, som byen hedder på tysk. Hotellet ligger i hjertet af byen med floden som nabo til den ene side. Byen Chiusa/Klausen er blevet kåret til at være blandt de 100 smukkeste byer i Italien. Byen har en rig historie og gennem århundreder tiltrukket mange kunstnere. På en bakketop ved byen ligger benediktiner-klosteret Säben.

Når du kommer hjem fra dagens vandring, byder hotellet på et mindre, veludstyret wellness område. Her er der bl.a. sauna, tyrkisk bad og dampbad. I haven findes endvidere en udendørs swimmingpool. Desuden har hotellet et vinotek og kan byde på et udvalg på flere end 300 vine.

Parkhotel Post byder på en skøn morgenmadsbuffet. Om aftenen spiser vi middag på hotellets egen restaurant. Middagen består af en lækker 4-retters menu med salatbar.

Klima

Klima

I juni og juli ligger dagtemperaturerne normalt på 18-26 grader, men noget køligere om aftenen. Der kan dog også komme en regnbyge. Det er vigtigt at være opmærksom på, at vejret i højderne kan være noget køligere end i selve byen vi bor i.

Bestil

Antal rejsende
Vælg antal af rejsende
Afrejsedato
Vælg afrejsedato

Send rejseforespørgsel

De uspolerede Dolomitter
Jeg accepterer Ruby Rejsers Privatlivspolitik og giver samtykke til, at Ruby Rejser ApS må behandle min persondata i overensstemmelse hermed.
Ja tak, tilmeld mig Ruby Rejsers nyhedsbrev
Praktiske Informationer

Inkluderet i prisen:

 • Togrejse fra København eller Aarhus t/r
 • 1 overnatning i Nürnberg
 • 7 overnatninger i Chiusa/Klausen
 • 1 overnatning i Nightjet tog fra Innsbruck til Hamborg i 4-køjes kupé
 • 1 let morgenmad i Nightjet toget
 • Daglig morgenmad på hotellerne
 • 6 x aftensmad
 • Alle programsatte transporter og entréer
 • Cykelleje som beskrevet
 • Vinsmagning som beskrevet
 • Museumobil card (gratis transport i Sydtyrol og adgang til over 80 attraktioner og museer)
 • Dansk vandreleder

Minimumstilslutning:

Deltagerantal er minimum 12 personer og maximum 24 personer, der alle skal være tilmeldt senest 30 dage før afrejse. Hvis minimumsantallet ikke opnås inden fristen, forbeholder vi os retten til at aflyse rejsen – vi refererer her til opsigelsesreglerne i vores gældende rejsebetingelser.

Vandreleder:
Preben Hansen, Forfatter til Politikens "Turen går til Venedig og Norditalien"

Gå til toppen af siden

Loading...