Bestil

Kongeriget Aragonien

Spanien | Majestætisk vandring med dansk vandreleder | Sværhedsgrad 3

For foden af Pyrenæernes storslåede toppe venter eminente vandreture, som krydres med små bjergbyer, skøn natur og historier fra middelalderens storslåede kongerige Aragonien. 

In stock
Travel Code
VAG-060

Det kan du glæde dig til

down v arrow

Turen går til Aragonien. En provins i det nordøstlige Spanien. Provinsen afgrænses mod nord af Pyrenæerne og kan prale af nogle af de mest spektakulære landskaber i Europa. Pyrenæernes højeste bjerge, imponerende kløfter med hundrede meter lodrette klippevægge, talrige floder og frodige grønne dale. Hertil kommer et varieret dyreliv hvor mange arter er endemiske. Området var fra 1000-1700 tallet kongerige under skiftende konger der samlede området og drev maurerne på flugt. Landskabet er præget af flere middelalderfæstninger heriblandt Borgen Loarre, som vi besøger. Borgen er Aragoniens bedst bevarede middelalderborg.

Et andet højdepunkt er den unikke by Alquezar hvor vi tilbringer 3 nætter. Byen er grundlagt i 800-tallet og bygget omkring den maurerske borg Alquezar. Bjergene omkring Alquezar byder på spektakulære vandreture. Vandreturen tager os også til udkanten af Pyrenæerne, hvor de majestætiske klippeformationer Mallos ligger som gigantiske konglomerater og giver associationer til Tolkiens fantasilandskaber. Ved foden trykker lilleput landsbyer sig og på de mest uvejsomme steder finder vi aftryk fra middelalderen i form af ensomt beliggende kapeller, der med bjergtagende udsigter vidner om menneskets evige søgen efter guddommelighed og mening.

En absolut perle er Montsec området med Canelles reservoiret og Noquera Ribagorcana floden, der med sit tyrkise vand skærer sig gennem kløften. Området er inden for de senere år gjort tilgængeligt og sammenhængende via en hængebro og en imponerende sti stedvist hugget ind i eller, ved 2 imponerende trapper, påsat den lodrette klippevæg.

Vores danske turleder har udviklet turen i samarbejde med de lokale guider og udvalgt de bedste steder i området. Vi kommer således til at se steder, der er vidt forskellige fra andre spanske regioner. Vores lokale guider vil en del af tiden være med på turen og fortælle om de områder og byer vi besøger. Vi har valgt at lave turen i maj og oktober måned, da disse årstider byder på lunt og stabilt vejr og vi kan holde ud at vandre for solens varme.

Oversigtskort

down v arrow

Dagsprogram

down v arrow

Dag 1: Afrejse
Afgang Kastrup-Barcelona, hvor vi afhentes og køres til Murillo de Gallego. Køretid godt 3 timer. Vi holder en kort pause undervejs. I Murillo indkvarteres vi i et restaureret landhus og herefter tager vi en kort rundtur i byen. Købmand, bar m.m. lokaliseres. Vores spanske værter sørger for et traditionelt aftensmåltid med kød fra grillen, som vi nyder i aftensolen på terrassen. Denne middag er inkluderet.

Dag 2: Villalangua-Agüero - på randen af Pyrenæerne, dets mennesker og landskaber
Aktiv vandretid: 6 timer, +710/-726 højdemeter, sværhedsgrad 3
Efter morgenmaden transporteres vi ca.15 minutter til den lille landsby Villalangua. Her fra snor ruten sig op gennem fantastiske forrevne klippeformationer, og vi kan snart nyde udsigten til dalen bag os. Vi fornemmer tydeligt hvordan de tektoniske plader i jordskorpen under os for tusinde år siden har løftet disse klippevægge, der nu nærmest stikker lige op i himlen. På de spidse klipper har lammegribbene sat sig til rette, og vi ser dem lette snart over, snart under os.

Halvvejs passerer vi ruinen af Salinas kirken, der ligger ensomt heroppe og engang var samlingssted for et lille samfund, der levede af at udvinde salt. Langt oppe ser vi en kæmpe klippemur, hvor vi kan skimte en lille åbning. Den er god nok! Dér skal vi igennem. På toppen har vi udsigt til de sneklædte Pyrenæer og står i bogstavelig forstand med ryggen mod muren og udsigt til et helt anderledes landskab. Der venter os en herlig picnic og et velfortjent hvil som belønning for den lange opstigning.

Efter frokost ubesværet nedstigning gennem dallignende terræn med udsigt til de forunderlige Mallos konglumerater der ligger som sten tårne drysset af en kæmpes hånd ud over dalen foran os. Vi ender i Aguero, hvor vi afhentes og køres til hjem til Murillo. Picnic inkluderet. Om aftenen er der arrangeret fælles middag. Middagen er ikke inkluderet.

Dag 3: Mallos de Riglos. Blandt giganter af ste
n. Vandring omkring Mallos de Riglos konglomeratet
Aktiv vandretid: 6 timer, +607/-607 højdemeter, sværhedsgrad 3
Efter morgenmaden transporteres vi ca. 15 minutter til Riglos. En lille landsby for fødderne af Riglos massivet. Vi skal ad en rute der fører os op og rundt om disse spektakulære koniske bjergformationer. Hele dagen har vi udsigt til dalen under os, og de imponerende bjerge omkring os, der gløder rødt i solen. Vi får helt sikkert klatrende vovehalse at se, der med reb og karabiner snegler sig mod toppen af de lodrette søjler. Overalt titter små blomster frem og vi går med duften af vild timian og kamille. På toppen nyder vi vores madpakker mens gribbene cirkler langt over os og udnytter den varme luft der stiger op fra dalen. Stien fører os via hængebroen over Gallégo floden tilbage til Murillo. Der er mulighed for en dukkert i floden.

Frokost er ikke inkluderet, men der er mulighed for at smøre madpakker ved morgenbordet, 5 euro per person inkl. vand. Om aftenen er der arrangeret fælles middag. Middagen er ikke inkluderet.

Dag 4: Generobringen af kongeriget, Loarre-borgen og Aneis Kapellet
Aktiv vandretid: 3,5 timer, +420/-300 højdemeter, sværhedsgrad 2
Rejsedag. Vi forlader Murillo og drager mod middelalderbyen Alquezar. Vi standser undervejs ved Loarre og går på opdagelse i en af Spaniens ældste bevarede borge fra 1100 tallet. Borgen knejser på en forhøjning med en imponerende udsigt over Loarre dalen og var et vigtigt fæstningsværk på grænsen mellem spanske og mauresk jordbesiddelser. Herfra fører stien os gennem et varieret landskab og skovområde til det lille kapel Aneis, der ligger malerisk men uvejsomt klemt inde mellem klipperne. Hvis vi er heldige, får vi lov til at få et kig indenfor, inden vi nyder vores picnic og fordøjer dette historiske vingesus. Efter vandringen har vi en god times køretur til middelalderbyen Alquézar, hvor vi skal bo 3 nætter.

Efter indkvartering, er der tid til en lille byrundtur i den smukke by der breder sig på bjerget som et kludetæppe af snørklede gader og pladser omkring den imponerende maurerske borg. Frokost: Picnic ved kapellet, inkluderet. Middag på restaurant, inkluderet.

Dag 5: Vero floden og Pasarelas de Alquézar (fridag)
Aktiv vandretid: 2,5 timer, +250/-250 højdemeter, sværhedsgrad 2
Denne dag er der mulighed for en fridag, men du kan også vælge at tage med på en formiddagstur, hvor vi efter morgenmaden går på oplevelse langs Vero floden. Der er et adgangsgebyr på 4 euro pr mand, som ikke er inkluderet. Til gengæld er turen pengene værd. Ruten snor sig fra Alquézar ned gennem et nærmest tropisk landskab med tæt bevoksning til bundn af kløften. Herfra følges floden delvist langs bredden, delvist langs den imponerende gangbro ´pasarelas´ på selve klippen, hvorfra vi kan herfra iagttage det fossende vand under os. Denne del af ruten er ubesværet og fører os frem til middelalderbroen Puente de Fuentebaños. Herfra går ruten tilbage til Alquézar gennem en olivenlund.

Resten af dagen kan nydes i Alquézars mange snørklede gader og smukke pladser. Overalt forundres man af disse middelalder huses detaljer og nænsomme restaurering. Der er mange små restauranter hvor en god frokost kan nydes, og til kaffen måske den traditionelle kage dobladillo med marmelade eller mandler. Byens kirke, bygget på resterne af den oprindelige maurerske borg, er også et besøg værd. Endelig kan man nyde hotellets smukke have og swimmingpool. Frokost er på egen hånd. Om aftenen spiser vi på byens bedste restaurant. Middag inkluderet.

Dag 6: Formidable udsigter og afkroge i Guara. (Turlederens favorit)
Aktiv vandretid: 8 timer, +900/-900 højdemeter, sværhedsgrad 3
På denne vandring har vi mulighed for at udforske dette sjældent besøgte område, som er en naturmæssig juvel, som bare skal opleves. Ruten er ikke teknisk svær men er, med sine knap 20 (14) km, turens længste og derfor den mest udfordrende. Området er kendt for sine helt ekstraordinære og nærmest figurative klippeformationer langs Mascún kløften skabt af vandmasser og erosion gennem millioner af år. Ruten starter ved Rodellar og følger Mascun floden i bunden af kløften. I foråret kan der være en del vand og vandresandaler kan være praktiske.

Derfra zig-zagger ruten sig op mod den forladte landsby by Otin der ligger ensomt heroppe og vidner om en svunden tid. Igenfølger vi igen floden, nu højt oppe. Udsigten er storslået og stien snor sig langs traversen ud og ind på de stejle klippesider og ikke egnet for folk med højdeskræk. Ca. halvvejs på ruten når vi vandfaldet ved Letosa. Her kan floden passeres. I foråret barfodet eller med vandresandaler. Her gør vi frokoststop.

Ruten fortsætter ad Faja De Raisen. Det er en naturlig klippehylde langs traversen. Resten af turen nu på modsatte side af floden snor sig op og ned til vi endelig kan se Rodellar hvor turen startede. Ruten kan afkortes Ved Otín, hvor man kan vælge en kortere rute retur til Rodellar (14 km) her slipper man også for de lidt udfordrende klippehylder. Frokost kan bestilles dagen før på hotellet, eller købes på hotellet, ikke inkluderet. Om aftenen er der arrangeret fælles middag. Middagen er ikke inkluderet.

Dag 7: Pasarelas de Montfalcó
Aktiv vandretid: 4 timer, +846/-523 højdemeter, sværhedsgrad 3
Vi forlader Alquezár og kører ca. 1 time til vores sidste stop på turen. Montsec er en naturpark omkring Canelles inddæmningen og Noquera Ribagorcana floden, der skærer sig gennem kløften Montrebi. Det store bjergområde har været stort set uberørt og forladt siden 1960´erne og er først i nyere tid år gjort tilgængeligt og sammenhængende via en hængebro og en sti. Den imponerende sti er stedvist hugget ind eller, ved 2 imponerende trapper, påsat den lodrette klippevæg. Hvis vores højdeskræk ikke allerede er blevet udfordret nok, så bliver den det med sikkerhed her. Hele dagen igennem har vi de mest fantastiske udsigter. Den blå himmel, de grønne bjerge det turkise vand.

Så langt øjet rækker betages og forundres man over, at så meget skønhed kan vær samlet på et sted, og at det er muligt at være midt i det. Sidst på eftermiddagen når vi frem til vores bestemmelses sted; det hyggelige vandrehjem Refugio de Montfalcó. Montfalcó er områdets eneste bebyggelse og ligger isoleret midt i naturparken. Stedet er forbundet med omverdenen med en 15 km lang grusvej og så vandrestien fra modsatte side. Stedet fungerer med solbatteri og generator og denne nat bor vi på 6-8 mands værelser med bad og toilet på gangen. Vi nyder turens sidste aften på dette fredfyldte sted midt i naturen, mens solen går ned bag bjergene. Frokost medbringes fra hotellet i Alquézar. Ikke inkluderet. Middag på Refugio de Montfalcó. Inkluderet. Ønsker man at booke privat dobbeltværelse kan dette tilkøbes, læs mere under "Indkvartering".

Dag 8: Hjemrejse
Dagen er nu kommet hvor vi må sige på gensyn til dejlige Aragonien. Vi køres fra Refugiet til lufthavnen i Barcelona.

Sværhedsgrad 3

down v arrow

Som udgangspunkt er der tale om sværhedsgrad 2-3 med hovedvægt på grad 3. Det er altså ikke hårdt krævende vandreture, men man skal dog have en vis vandreerfaring i rygsækken. Terrænet er kuperet med mange op og nedstigninger. Generelt fine stier, men løse sten og ujævnt underlag må påregnes. Vandrestave kan anbefales for balance og aflastning af knæ. Der forekommer stejle klippesider og smalle stier og turen kan derfor ikke anbefales til gæster med højdeskræk. På 6. dag skal vi passere floden Mascún flere gange. På forårsturen får vi afhængig af vandstanden dyppet fødderne, så vandresandaler kan anbefales. Vi vandrer mellem 8-19 km om dagen og 3-8 timer effektivt, når man fraregner pauserne.

Indkvartering

down v arrow

Vi bor 3 forskellige steder i løbet af ugen. Opholdene er en blanding af hotel, vandrehjem og renoverede stenhuse.

 • Vi har tre overnatninger i byen Murillo de Gállego på et nyrenoveret stenhus, Casa Leandrón . Huset har bl.a. et fælles køkken og stue samt flere fælles toiletter med bad. Værelserne er derfor ikke med privat toilet og bad, typisk 2 værelser per badeværelse.
 • Vi har tre overnatninger på et fantastisk smukt hotel i Alquézar, Hotel Villa de Alquezar . Hotellet er nyistandsat og perfekt integreret i den lokale arkitektur. Et sted man virkelig nyder at være.
 • Vi har en enkelt overnatning i Alberge de Montfalcó , der er et hyggeligt vandrehjem i skønne omgivelser. Vandrehjemmet har flere forskellige værelsestyper, og vi kan ikke garantere, at man får et værelse med eget bad og toilet. Vi bor som udgangspunkt i sovesal med 6 sovepladser på hvert værelse. Ønsker man at booke et privat værelse, kan vandrehjemmet tilbyde dobbeltværelser mod en merpris(150 kr/værelse). Yderligere kan man også booke dobbeltværelse som enkeltværelse mod en merpris (250 kr/værelse). Der er et begrænset antal dobbeltværelser på vandrehjemmet.

Klima

down v arrow

Aragonien er kendt for et mildt klima om foråret og efteråret og et meget varmt klima om sommeren. Dagstemperaturerne i forårsmånederne ligger mellem 15-21 grader, mens de i efterårsmånederne typisk ligger lige over 20 grader. Der kan dog forekomme køligere dage.

Klima

 

Transport

down v arrow

Der tages forbehold for ændringer i flyruter og -tider. 
De endelige flyruter og -tider sendes sammen med flybilletten senest 3 dage før afrejse.
Bemærk at flytider er i lokaltid.


Forventede flytider 15.10.23 - 22.10.23

København → Barcelona   Kl. 07.15 - 10.05

Barcelona → København   Kl. 10.55 - 13.50
 

Bestil

Antal rejsende
Vælg antal af rejsende
Afrejsedato
Vælg afrejsedato
   

Uge 19: Startdato 03.05.2024 varighed 7 nætter

Fra 9.998,- DKK
down v arrow

Praktiske informationer

down v arrow

Inkluderet i prisen:

 • Flyrejse fra København til Barcelona t/r
 • 1 stk bagage + 1 stk håndbagage
 • 6 overnatninger på hotel
 • 1 overnatning i sovesal på vandrehjem
 • 7 x morgenmad
 • 2 x frokost i det grønne
 • 4 x aftensmad 
 • Alle programsatte transporter, entréer, lifter
 • Dansk vandreleder
 • Lokal spansk- og engelsktalende guide på udvalgte etaper

Ikke inkluderet i prisen:

 • Adgang til Vero-floden på fridagen (dag 5)
 • Rejseforsikring (kan tilkøbes)
 • Afbestillingsforsikring (kan tilkøbes)

Mulige tilkøb (se priser under "bestil"):

 • Tillæg for opgradering til privat værelse på Alberge de Montfalcó med eget bad/toilet

Turleder:

 • Lone Skriver

Minimumstilslutning:
Deltagerantal er minimum 10 personer og maximum 15 personer, der skal være tilmeldt senest 30 dage før afrejse. Hvis minimumsantallet ikke opnås inden fristen, forbeholder vi os retten til at aflyse rejsen – vi refererer her til opsigelsesreglerne i vores gældende rejsebetingelser.

Deleværelse:
Ved bestilling af deleværelse bliver du sat sammen med en anden rejsedeltager af samme køn. Hvis du på forhånd har aftalt deleværelse med en anden, skal du i din bestilling angive navnet på vedkommende i bemærkningsfeltet. Hvis antallet af personer til deleværelse ikke går op, forbeholder vi os retten til at opkræve enkeltværelsestillæg. Det vil ske senest 30 dage før afrejse.

Gå til toppen af siden