INTRODUKTIONBILLEDERDAGSPROGRAMPRISERPRAKTISKE INFORMATIONERREJSEFORESPØRGSEL

Rila- og Pirinbjergenes bedste alpinruter

Bulgarien | Gruppevandreferie med dansk vandreleder

Gå ad Bulgariens bedste alpine vandrestier og oplev de højeste bjergtoppe på hele Balkanhalvøen. Du besøger Pirin nationalparken med krystalklare bjergsøer og landets største kloster. 

In stock
Travel Code
VAG-002

Det kan du glæde dig til

Bulgarien er et land med en uspoleret natur og et rigt dyreliv, og her kan du opleve Balkanhalvøens højeste bjergtoppe i Rila- og Pirinbjergene. Særligt Pirinbjergene er i en klasse helt for sig selv og blev erklæret for nationalpark helt tilbage i 1962. I 1983 blev bjergområdet endvidere optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Det er derfor ikke uden grund, at det bulgarske folk betegner Pirinbjergene som det smukkeste sted i landet, og også Politikens "Turen går til Europas smukkeste vandreruter" fremhæver Rila- og Pirinbjergene som noget ganske særligt. I Rilabjergene skal vi til tops på Bulgariens højeste bjerg, Mount Musala, 2925 m.o.h. Rila Nationalpark er Bulgariens største nationalpark, og her finder du nåletræer på 50-60 meters højde og et rigt dyreliv med bl.a. bjørne, ulve, kejserørne og vildgeder.

Turen byder også på et besøg i Rilaklostret, Bulgariens største kloster, der blev grundlagt tilbage i 900-tallet. Klostret er beliggende på et plateau i godt 1100 meters højde og omkranset af bjerge på over 2700 meter. Til trods for denne beliggenhed, er det et af Bulgariens vigtigste kulturelle og historiske monumenter, og klostret har knap 1 million besøgende om året.

På denne rejse har vi udvalgt nogle af de bedste vandreruter og seværdigheder i området syd for Sofia, Bulgariens hovedstad. Rejsen har en høj sværhedsgrad (4) og kræver, at du er en erfaren vandrer. Vi har lokale engelsktalende vandreguider med på alle vandringerne. Derudover har vi vores danske vandreleder med på hele turen. 

Kort

*Vi gør opmærksom på, at kortet er vejledende og derfor ikke indeholder præcise angivelser.

Dagsprogram

Dag 1. Afrejse
Afrejse fra Danmark til Sofia Lufthavn i Bulgarien. Herefter er der en køretur på 170 km til Bansko (ca. 3 timer). Den historiske by Bansko byder på et charmerende gammelt kvarter med smalle brostensbelagte gader og den imponerende St. Trinity-kirke. Byen er placeret for foden af Pirinbjergene og er det perfekte udgangspunkt for de næste tre vandredage i Pirin Nationalpark.

Dag 2. Bunderishki-søerne
Dagens vandretur går gennem en af de mest billedskønne dele af Pirinbjergene langs Bunderishki-søerne. Vi starter med en kort køretur på 30 minutter til Vihren-hytten, hvor vores vandretur begynder. Turen tager os forbi nogle af de smukke gletsjersøer og fører os direkte til Yulen Naturreservat. Herfra bevæger vi os nedad på en sti langs Damyanitsa-floden. Vi slutter vores tur i Karierataområdet, hvor vi bliver hentet af bussen og kørt tilbage til Bansko. Dagens rute er ca. 16 km og med mere end 1000 højdemeters nedstigning, så du skal påregne en lang dag med 6 til 7 timers vandring, når pauserne fratrækkes.


4


600 m


1100 m


6-7 t


Dag 3. Toptur til Polejan Peak, 2851 m.o.h.
I dag starter vi med en kort køretur til Gotse Delchev-hytten, 1412 m.o.h. Herfra tager vi stoleliften til Bezbog, der ligger langs den smukke Bezbog-sø. Her begynder vores vandretur til bjergtoppen Polejan Peak, 2851 m.o.h. Vi har rundt regnet 650 højdemeter til toppen, men det hårde arbejde for benene belønnes med en fantastisk panoramaudsigt. Fra toppen kan vi nyde udsigten til søerne Popovo og Gorno Polezhansko samt til de mange bjergtoppe rundt i området. Vi vandrer retur til Bezbog, hvor vi tager liften ned igen og kører tilbage til Bansko.  


4


650 m


650 m


5 t

Dag 4. Toptur til Vihren Peak, 2914 m.o.h.
I dag er målet for vandreturen Vihren Peak. Dagens vandrerute er ugens mest krævende tur med mere end 1000 højdemeter op og ned. Vihren Peak er det højeste punkt i Pirinbjergene og det næsthøjeste punkt i hele Bulgarien. På vejen stopper vi ved den mere end 1300 år gamle og 28 meter høje hvidgran, Baikusehva Mura, inden vi fortsætter mod toppen. På vejen kan vi være heldige at opleve flokke af Gemse og på Djamdjievi Skali-klippen den sjældne plante Edelweiss. Vi nyder den fantastiske udsigt fra Vihren Peak, inden vi starter dagens nedstigning retur til Vihren-hytten. Her bliver vi hentet og kørt tilbage til Bansko. 


4


1000 m


1000 m


6-7 t


Dag 5. Besøg på Rilaklostret

Dagens starter med en køretur på halvanden time til Rilaklostret, der er et af de største og smukkeste klostre i Bulgarien og et af de ældste i hele Europa. Klostret er grundlagt i det 10. århundrede og opbygget i dets nuværende form i perioden 1816-1847. Klostret er på UNESCOs verdensarvsliste og er et af de mest besøgte steder i Bulgarien. Efter at vi har besøgt Rilaklostret, går vi en kort tur på 3,5 km til Sant Ivan Rilskis grav - grundlæggeren af klostret. Herefter går turen videre med bus til Goverdartsi. Undervejs gør vi et stop ved de såkaldte Stobpyramider, hvor vi har en kort gåtur på cirka 1,5 km til det imponerende naturfænomen. Her nyder vi den smukke udsigt og det betagende landskab, som hele tiden ændrer sig alt efter sæsonen. Vi kører videre til Goverdartsi, hvor vi skal bo de næste to dage.


4


400 m


400 m


2,5 t


Dag 6. De syv Rilasøer

I dag kører vi til Pionerska (1520 m.o.h.) ved ferieområdet Panichiste og tager stoleliften til Rilasø-hytten på toppen af bjerget. Vi skal vandre ved de syv Rilasøer i nationalparken og opleve de fascinerende gletsjersøer og imponerende bjergtoppe. Ved den sidste af søerne har vi vandret op så vi kan nyde den skønne panoramaudsigt ud over søerne. På vej tilbage kommer vi forbi Malyovitsa-bjerget og bevæger os ned i dalen af samme navn. Herfra har vi en kort køretur til vores hotel i Goverdartsi.


4


800 m


1200 m


7,5 t


Dag 7. Bulgariens højeste bjerg, Musala Peak, 2925 m.o.h.

Turens sidste vandremål er Bulgariens højeste punkt. Vi tager liften til Yastrebets Peak, 2369 m.o.h., hvorfra dagens vandrerute begynder. Vi vandrer opad til landskabet bliver klippefyldt, og efter det sidste stejle stykke når vi det majestætiske Musala Peak. Vi er nu på det højeste punkt på hele Balkanhalvøen og har en enestående udsigt rundt om os. Fra toppen vandrer vi samme vej tilbage til skiliften. Efter dagens vandretur er der ca. 1,5 times transfer til Sofia, hvor vi har vores sidste overnatning.


4


750 m


750 m


6 t


Dag 8. Hjemrejse

Vi kører fra vores hotel til Sofia Lufthavn og rejser tilbage til Danmark.

Sværhedsgrad 4

Her er der tale om ægte bjergvandring med enkelte dage, der er både lange og fysisk krævende. Vi har vurderet, at turen primært er sværhedsgrad 4. Vi vandrer mellem 8-18 km om dagen, og mellem 400-1200 højdemeter op og ned i terrænet. Som deltager bør du være i god fysisk form og have noget vandreerfaring, hvis du vil have det fulde udbytte af turen. Terrænet er kuperet med mange op- og nedstigninger. På stort set alle ture er der passager (ind imellem lange) op og ned ad store stenblokke, der kan udfordre balancen og benstyrken.

Generelt er stierne gode og veltrådte, men løse sten og ujævnt underlag må påregnes. Vandrestave kan varmt anbefales, da de både giver støtte, balance og aflaster knæene på de lange nedstigninger. Der kan forekomme ændringer i dagsprogrammet undervejs, hvis vores turleder vurderer at dette er til fordel for at turene kan gennemføres i forhold til gruppens formåen. Ligeledes vil programmet tilpasses vejrforholdene.

Indkvartering

Undervejs på turen indkvarteres du på tre forskellige hoteller. 

 • Bansko: Hotel Chichin
  Hotel Chichin er et hyggeligt og traditionelt bulgarsk hotel, der byder på et stort udvalg af faciliteter. Der er fri adgang til spa-faciliteter såsom swimmingpool, boblebad, dampbad og sauna, og også fitnesscenter, billardspil og bordtennis kan fordrive tiden. Hotellet har fine værelser, der er udstyret med tv, køleskab, en-suite badeværelse med brusebad og eventuelt balkon. Centrum af Bansko, hvor der findes et bredt udvalg af restauranter, købmandsforretninger og cafeterier er kun 5 minutters gang væk.
 • Goveartsi: Hotel Miglena
  Hotel Miglena er et ny og moderne hotel, der kombinerer komfort, hygge, ro, ren bjergluft og smukke landskaber. Hotellet har hyggelige værelser, en rummelig gård samt à la carte-restaurant med terrasse, hvor der serveres traditionelle bulgarske retter. Samtlige værelser har opholdsområde med sovesofa og kabel-tv. Der er desuden eget badeværelse med bruser, gratis toiletartikler og hårtørrer. Nogle af værelserne har balkon.

 • Sofia/Simeonovo district: Hotel Zdravets
  Zdravets Hotel ligger i hjertet af Velinggrad og fortryller med en indbydende og sofistikeret atmosfære. Hotellet har hyggelige værelser, der alle har aircondition, fladskærms-tv med kabelkanaler, minibar samt eget badeværelse med gratis toiletartikler, brusebad og hårtørrer. Hotellet ligger i et roligt område, har et smukt design og kan friste med både god restaurant, lobbybar, winersalon og udendørs og indendørs swimmingpools

Vejr og klima

Klima

Generelt er vejret i Bulgarien forholdsvis tørt og varmt i løbet af sommeren. Selv i september måned sniger temperaturen sig let over de 20 grader i hovedstaden, Sofia.Dog skal man, som altid i bjergene, være opmærksom på at vejret hurtigt kan ændre sig. Der kan således være stor forskel på vejret fra dal til bjergtop, ligesom der kan være store variationer i vejret alt efter hvor i Bulgarien man befinder sig. Eksempelvis er gennemsnitstemperaturen på Musala Peak, 2925 m.o.h., kun 5-6 grader i september måned. September er den måned med mindst nedbør i Bulgarien, og hvor der stadig er behageligt og lunt i solen. Her er alle bjergpas og stier normalt åbne og frie for sne. 

Bestil

Antal rejsende
Vælg antal af rejsende
Afrejsedato
Vælg afrejsedato

Uge 28: Startdato 08.07.2022 varighed 7 nætter

Fra 9.498,- DKK
Praktiske Informationer

Prisen inkluderer:

 • Flyrejse fra København tur/retur
 • 7 nætter på hotel i henhold til programmet
 • Halvpension (morgenmad og aftensmad)
 • Madpakker på alle vandreturene
 • Alle programsatte transporter og lifte
 • Dansk vandreleder
 • Lokal engelsktalende guide.

Fradrag:

 • Fradrag ved egen transport 

Deleværelse:
Ved bestilling af deleværelse bliver du sat sammen med en anden rejsedeltager af samme køn. Hvis du på forhånd har aftalt deleværelse med en anden, skal du i din bestilling angive navnet på vedkommende i bemærkningsfeltet. Hvis antallet af personer til deleværelse ikke går op, forbeholder vi os retten til at opkræve enkeltværelsestillæg. Det vil ske senest 30 dage før afrejse.

Minimumstilslutning:
Deltagerantal er minimum 12 personer og maximum 24 personer, der skal være tilmeldt senest 30 dage før afrejse. Hvis minimumsantallet ikke opnås inden fristen, forbeholder vi os retten til at aflyse rejsen – vi refererer her til opsigelsesreglerne i vores gældende rejsebetingelser.

Vandreleder:
Helge Bramsen

Gå til toppen af siden