Vandreferie i Kap Verde

Besøg den lille frodige afrikanske ø-gruppe

Vandring på Kap Verde er noget for sig selv. Landets vandrestier leder dig gennem grønne bjerge med små jordlodder, hvor befolkningen dyrker afgrøder, men samtidig er der store områder på øerne, der er ganske golde med sandblæste og nøgne klippe- og bjergsider.

Kap Verde – Det fredelige mix af Afrika og Europa

I Atlanterhavet ud for Senegal på Afrikas vestkyst omkring 1.000 km sydvest for De Kanariske Øer finder du ø-staten Kap Verde. Øerne var tidligere en portugisisk koloni, og der er stadig tætte bånd mellem Portugal og Kap Verde, hvor mange kapverdere i dag bor og arbejder. Der bor lige over en halv million indbyggere i Kap Verde, og endnu flere kapverdere i udlandet, som sender penge hjem til familien på øen - noget der udgør en meget stor del af landets BNP. 

Øerne var ubeboede, da portugiserne opdagede dem, og blev i mange år brugt som mellemstation for slaver, der skulle sejles til Amerika. Slavehandlen og mødet mellem sorte og hvide trækker også spor frem til i dag. Her findes mennesker med alt mellem helt hvid og helt sort hudfarve.  

Sproget der tales er portugisisk og kreol, - en blanding af portugisisk og afrikanske sprog, og Kap Verde er kendt for sin musik sunget af bl.a. barfodssangerinden Cesaria Evora.

3 gode grunde til at tage på vandreferie i Kap Verde

  • På din rejse til Kap Verde vil du opdage et helt særligt øsamfund med kulturel baggrund i både Europa og Afrika.
  • Du besøger tre meget forskellige øer, som hver især har sin egen karakteristiske natur.
  • Du får en helt særlig vandreoplevelse væk fra de gængse destinationer
Læs mere
per side

1 Item

Kap Verde | Ø-vandring med dansk vandreleder

Tag med til modsætningernes paradis, hvor grønne bjerge, søde bananer og velduftende kaffeplanter møder stejle klippesider, utæmmet landskab og tørre marker, der venter på regn. 

  • 2 afrejser
  • 11 nætter
  • transport_icon/images/i/c/ico_plane.png
    Fly fra København
Fra 19.998,- DKK

3 øer du besøger på vandretur i Kap Verde med Ruby Rejser

Santiago

Den største af øerne på ca. 1000 kvadratkilometer og med hovedstaden Praia. Næsten halvdelen af Kap Verdes befolkning bor på Santiago.

Det var på Santiago, i Cidade Velha, at slaveskibene lagde til. Cidade Velha var på det tidspunkt den næstrigeste by i det portugisiske imperium. Byen blev grundlagt i 1462.

Santiago er Kap Verdes vigtigste fødevareproducerende ø, og er rimelig frugtbar på grund af de relativt høje bjerge, der samler fugten i luften. Østkysten og det indre af øen har glæde af mest nedbør, mens det sydlige og vestlige område er mere nedbørsfattigt.

Det højeste punkt på Santiago er Pico da Antonia, 1394 m.o.h.

Santo Antão

Den nordligste, næststørste og mest bjergrige af øerne. Det højeste bjerg er Topo de Coroa på 1979 m.o.h., og det næsthøjeste er Pico da Cruz på 1585 m.o.h.

Øen har ingen lufthavn, men er forbundet med daglige færgeafgange fra Mindelo på São Vicente.

På trods af øens størrelse er naturen meget forskellig. Ved indsejlingen til Porto Novo mødes øjet af tørre bjergsider. Den sydlige del af øen får meget lidt nedbør, hvor den nordlige og østlige del og især bjergene til gengæld modtager relativt megen nedbør, mest i de høje bjergområder, som får op til 1000 mm regn om året.

Når du kører op på bjergkammen fra Porto Novo, skifter landskabet derfor brat til skov og dyrkede marker, og vandreruterne ned gennem dalene mod øst viser en imponerende frodighed med terrassemarker med en overdådig variation i grønne nuancer.

São Vicente

En mindre, ret gold ø med landets næststørste by, Mindelo. Byen har en ret stor havn, så det vil ofte være her sejlere, sømænd og krydstogtgæster har mødt Kap Verde. Mindelo er kendt for sit musikliv og specielt barfodssangerinden Cesaria Evora, som boede i byen indtil sin død. Lufthavnen på São Vicente er opkaldt efter hende, og en stor statue af hende står foran lufthavnen.

I slutningen af 00’erne indviede man en ny international lufthavn på øen, hvilket gjorde, at øen nu kan modtage internationale fly direkte fra bl.a. Lissabon. Tidligere skulle alle med indenrigsfly fra Praia på Santiago. Den første gang vi besøgte øen i 2004, var der kun en lille lufthavn med meget få faciliteter, og din kuffert blev leveret gennem et hul i muren til ”ankomsthallen”.

Tidligere var gadebilledet noget præget af gadebørn, men det har ændret sig meget. Der er kommet flere torvepladser, men samtidig er der stadig gang i gadesalget, hvor kvinderne sælger deres produkter. Byen har også et større fiskemarked, som er værd at besøge.

Vandrere ved kysten i Kap Verde Jordlodder i Kap Verde Vandrere i bjergene i Kap Verde

Visum

Når du rejser til Kap Verde, skal du have et visum. For at få det, skal du på forhånd have sendt bestemte informationer fra dit pas til myndighederne i landet. Derfor vil vi bede dig om følgende oplysninger ved tilmelding på rejsen: fødselsdato, fødselssted, nationalitet, pasnummer, udstedelsesdato og udløbsdato. Vær opmærksom på, at dit pas skal have udløbsdato mere end 6 måneder efter din hjemrejsedato fra Kap Verde.

Fakta omkring Kap Verde

Geografi

Kap Verde øerne er tropiske øer. De ligger 500 km ud for Senegal på Afrikas vestkyst, mellem 15. og 17. nordlige breddegrad. Kap Verde betyder ”Det Grønne Forbjerg”. Antallet af øer varierer blandt forskellige kilder, men herunder kan du se de 10 største. 

Øerne er opdelt i Barlavento (vindsiden) med Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, og Boa Vista samt i Sotaventogruppen (læsiden) med Maio, Santiago, Fogo og Brava. Alle øer undtagen Santa Luzia er beboede.

Alle øerne er af vulkansk oprindelse. Det seneste vulkanudbrud var på øen Fogo i 2014, det kraftigste siden 1951. De vestlige øer (f.eks. Santo Antão) er meget bjergrige, hvorimod de østlige (f.eks. Sal) er nederoderede og sandede.

 Klima

Kap Verdes klima er præget af fire faktorer: det er et tropisk land, det ligger midt i Atlanterhavet, det har høje bjerge, og det ligger i samme klimabælte som Sahel, det 1000 km brede tørre bælte der strækker sig tværs over Afrika, og som danner overgangen mellem ørkenen mod nord og regnskovsområderne mod syd. 

Beliggenheden i Atlanterhavet giver et behageligt klima, med dagtemperaturer om vinteren på 23 grader og 29 grader om sommeren.

Beliggenheden i Sahelbæltet giver meget sparsom nedbør, gennemsnitligt 265 mm om året, hovedsageligt i perioden fra august til oktober. Til sammenligning er nedbørsmængden i Danmark 760 mm.

Nedbørsmængderne varierer dog meget, de høje bjerge på nogle af øerne har op mod 1000 mm årlig nedbør.

Nedbøren er dog svingende fra år til år, jævnligt er der år med svigtende regn.

Befolkning

Øerne var ubeboede, da de blev opdaget af portugiserne, og befolkningen er en blandingsbefolkning (mulatter) af slaver fra Afrika og europæere fra mange lande – især portugisere. Der er derfor ingen oprindelige kapverdianere, og det har måske betydning for, at landet ikke er plaget af stridigheder mellem forskellige befolkningsgrupper.

Landet har lige over 500.000 indbyggere, men der bor endnu flere kapverdianere i udlandet. Der er store kapverdiske samfund i USA, Portugal og Angola – mange har også bosat sig i Holland og Spanien.

Befolkningen er glad og åben, en blandingsbefolkning med alle farvenuancer mellem hvid og sort.

Deres sprog er kreol, et blandingssprog med elementer fra portugisisk og afrikanske sprog. Kreol er dog kun et talt sprog, skriftsproget er portugisisk - et fremmedsprog, som børnene må lære, før de lærer at læse og skrive. Herudover kan nogle tale lidt engelsk eller fransk.

Især mange mænd flytter rundt mellem øerne i et forsøg på at finde en levevej. Det er derfor helt almindeligt, at kvinderne er alenemødre med børn, som har forskellige fædre. Kernefamilie med far, mor og fælles børn ser man sjældent.

Gennemsnitslevealderen er lige over 72 år. 

 

Børn på Kap Verde Gadebilledet i Kap Verde Glad Kapverdianer

Økonomi og historie

Kap Verde har gennem historien kunnet drage fordel af sin beliggenhed i Atlanterhavet, på vejen fra Afrika til Amerika. Under slavehandelen var Kap Verde et udbredt transitland; slaverne blev sejlet til slavemarkedet i Cidade Velha (den første by på Kap Verde) på hovedøen Santiago, 15 km vest for hovedstaden Praia. På slavemarkedet blev slaverne videresolgt til skibe med ledig lastkapacitet på vejen til især Sydamerika. På slavemarkedet på Santiago var prisen typisk dobbelt så høj som prisen var på slaver på Afrikas vestkyst. Det skyldtes at slaverne, som nåede velbeholdne til Kap Verde, allerede havde overlevet den første strabadserende del af sejlturen til f.eks. Brasiliens plantager. 

Da dampskibene kom til efter slavehandelens ophør, blev Mindelo på São Vicente en vigtig forsynings by, hvor lasten blev fyldt op med kul. Mindelo ligger både på sejlruten fra Europa syd om Afrika, og på sejlruten fra Afrika over Atlanten.

Under anden verdenskrig blev Kap Verdes placering igen vigtig, Italien købte retten til at anlægge en lufthavn på den flade ø, Sal – da det var en ideel placering for at tanke fly, der fløj på strækningen fra Sydeuropa til Sydamerika.

Desværre har Kap Verde ikke denne betydning i dag, så øerne må nøjes med at drage nytte af sine egne ressourcer, og de er ikke så store.

Kun godt 10% af øernes areal kan dyrkes, ofte med ringe udbytte på grund af de ringe regnmængder, der gennemsnitligt er på øerne. Det meste af landbrugsproduktionen foregår på små jordlodder, som kan brødføde en familie.

De vigtigste afgrøder er majs, yams, bønner, bananer og kaffe.

Fiskeri er vigtigt nogle steder, men havet ville kunne blive en langt vigtigere indtægtskilde, hvis der blev draget nytte af større både, men også hvis landet kunne forhindre store industrifiskebåde i at overfiske i Kap Verdes territorialfarvand. Et stort ønske er derfor inspektionsskibe, som kan håndhæve fiskerigrænserne.

En vigtig indtægtskilde er den store gruppe af kapverdianere, som bor i andre lande og sender penge hjem til familien.

Desuden gives en del udviklingsstøtte fra forskellige donorlande.

På trods af de få ressourcer har landet et bruttonationalprodukt, der er dobbelt så højt som gennemsnittet for Afrika.

Som i andre udviklingslande gør en høj fødselsrate, kombineret med Kap Verdes meget lave børnedødelighed, at omkring en tredjedel af befolkningen er under 15 år, mens knap 5 % er over 64 år.

Politik

Kap Verde er et lille, selvstændigt afrikansk land. Landet er samfundsmæssigt velfungerende med skolevæsen, sundhedssystem og rimeligt velfungerende infrastruktur, bedre end de fleste udviklingslande.

Kap Verde er nu et parlamentarisk demokrati med et flerpartisystem. Størstedelen af landets historie har det dog været en portugisisk koloni. Efter nellikerevolutionen i Portugal i 1974 blev Kap Verde selvstændigt i 1975. Herefter blev landet et socialistisk ledet land med etpartistyre frem til 1990. Siden har landet været et demokratisk land med flerpartistyre. I perioden med socialisme blev statsapparatet, sundhedssystemet og undervisningssystemet opbygget – noget som har udgjort rygraden i, hvad der i dag må betegnes som et udviklingsland med relativt velfungerende institutioner.

Kap Verde er det ledende land for demokrati i Afrika, med forfatningsbestemt pressefrihed og garanteret kildebeskyttelse; desuden en klar opdeling af den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt.

Landet lå i 2018 som nr. 45 på verdensranglisten med hensyn til fravær af korruption. 

Religion

Langt den største del af befolkningen tilhører den katolske kirke, og en mindre del er protestanter.

De første katolske præster kom til landet i 1462.

Om at rejse på Kap Verde

Vi oplever befolkningen som meget venlige, afslappede og imødekommende. Den generelle stemning passer meget godt med deres motto ”ingen stress på Kap Verde”.

Børnene er ofte nysgerrige og vil gerne have kontakt med os på trods af generthed. Vi møder dem i landsbyerne og på vandrestierne. Hvis du har lyst til at give dem noget, kan vi varmt anbefale at medbringe blyanter, kuglepenne, balloner o.lign. De bliver rigtig glade for det, og kuglepenne og blyanter er en mangelvare alle steder – også i skolerne. Vi foreslår, at man ikke giver børnene penge, en lille skilling til et barn kan let blive et større beløb end den løn som far og mor kan tjene på en dag.

Vil du støtte dem, du møder økonomisk, kan du derfor give gode drikkepenge. Drikkepenge er det almindeligt at man giver til chauffører, hotelpersonale samt på restaurant. Det almindelige er at lægge 10% på en regning, på et hotelværelse kan du typisk lægge det der svarer til 1-1½ Euro; men selvfølgelig gerne mere.

I det hele taget opfordrer vi dig til at hilse på alle du møder på din vej, tal med folk du møder - manglende fælles sprog er blot en lille hindring, når bare du gør et forsøg - og folk sætter pris på en smilende imødekommenhed fra turisterne.

Spørgsmål

Hvis du sidder med spørgsmål til vores vandreferier i Kap Verde, kan du bare ringe til os på 86 15 35 99, så sidder vi klar til at hjælpe dig. Det gælder også, hvis du har særlige behov til din ferie, så undersøger vi, om vi kan imødekomme disse krav.

Hvis det er et vandreventyr uden for Europa, der kalder på dig, men du ikke lige synes, Kap Verde er det rigtige sted, kan du kigge nærmere på vores vandreferier i fx Vietnam, Canada eller Marokko. Hvis det er atlanterhavsøer, du er interesseret i, kan vi også tilbyde dig vandreferier på De Kanariske Øer eller Madeira