Dag 1. Afrejsedag
Vi flyver fra Danmark til Barcelona, hvorfra vi kører med bus til vores første hotel i Torla. Turen tager ca. 4t30m. Der bliver gjort en pause undervejs. Her er der indkvartering og fælles aftensmad samt præsentation af de næste dages program.
Dag 2. Vandring ad ”Faja de Racon”
Vi starter dagen med en kort køretur op til parkeringspladsen i Nationalpark Ordesa. Allerede på den korte køretur op til dagens vandrerrute, fornemmer vi dette storslåede landskab, som vi skal stifte bekendtskab med resten af ugen. Fra parkeringspladsen snor ruten sig et stykke, før vi drejer fra og bevæger os op ad den stejle bjergside langs Carriatakløften med fin udsigt til Tozal del Mallo, en brat klippevæg, der rejser sig i 2254 m højde. Efter en god time fanger vi Faja de Racon; en sti der går rundt langs siden af bjerget. Stien er let og ubesværet. Heroppe har vi frit udsyn til den storslåede udsigt ud over Ordesa dalens gigantiske bjergformationer, der leder tankerne hen på Grand Canyon. Stien fører os til bunden af Cotatuero-kløften og der er mulighed for en afstikker til Cotatuero vandfaldet, før vi spiser frokost. Efter frokost fortsætter vi langs Faja Canadellos. Ruten er let, og der er frit udsyn det meste af tiden til Ordesa dalen under os. Vi drejer fra ved Salarons kløften og den sidste del af turen snor sig ned gennem et skovområde, til vi når Arazas floden, som vi følger tilbage til parkeringspladsen. Efter frokost er der mulighed for en kortere rute ned gennem Cotatuero kløften (ca. 1,5 time kortere). Den fulde tur er ca. 17 km.
Aften: Fælles middag
Dag 3. Rundtur gennem Ordesadalen til vandfaldet ”Cola de Caballo”
Dagens rute er blandt vores favoritter til den smukkeste vandretur i løbet af ugen. Udsigten over Ordesa-dalen fra denne side skal ganske enkelt opleves. Dalen indrammes af nærmest lodrette bjergsider og afrundes med en udsigt til toppen af Monte Perdido 3.176 moh. Det er ikke uden grund, at dette er Spaniens første Nationalpark.
På dagens tur har man valget mellem 2 ruter. Begge leder frem til vandfaldet ´Cola de Caballo´. Her mødes vi alle til frokost og går samlet derfra. Den ene rute følger Arazasfloden op gennem dalen. Dette er den mest populære af ruterne, som langt de fleste turister benytter. Ruten stiger de første 3 km op gennem skoven, hvorefter det jævner mere ud. Der er flere steder undervejs en fantastisk udsigt til floden og de mange små vandfald. Efter knap 6 km kommer vi ud i en helt åben dal, hvor terrænet flader næsten helt ud frem til Caballo-vandfaldet. Det er her ruten går retur igen. Har man ikke energi til at gå hele vejen til vandfaldet, kan man derfor stoppe undervejs og vente på, at gruppen returnerer ad samme rute.
Har man lyst til at prøve en højrute frem til Caballo-vandfaldet kan man vælge at gå langs ”Faja de Pelay”. Ruten betragtes som en af de smukkeste og mest imponerende ruter i Pyrenæerne. Turen op i terrænet er dog en krævende rute, hvor man skal næsten 1000 højdemeter op i løbet af 3 km. Det giver sved på panden og kan mærkes i benene. Men man kommer hurtigt op i højden, hvorfra det går langs højdekurven de næste 7 km frem til Caballo-vandfaldet. Udsigten over Ordesadalen er bjergtagende og bliver ikke meget bedre fra Faja de Pelay, men turen kan kun anbefales dem med god kondition.
Fælles for de to ture i dag er, at man vandrer ca. 21 km. Det er således en lang dag med mange timer i vandrestøvlerne.
Der er fælles middag i aftan.
Dag 4. Rundtur gennem Añisclo-kløften
Vi skal i dag forflytte os til Ainsa. På vejen gør vi stop for til fods at begive os ind i Añisclo-kløften. Vandreturen går op gennem den smukke og smalle kløft med bratte bjergsider. Añisclo-kløften er et klassisk karstlandskab, hvor vand og vejr igennem århundrede har eroderet kalkstensklipperne bort og dannet et imponerende landskab af stenformationer, vandfald og bassiner. Det er ikke uden grund at dagens vandrerute er ”highly recommended” i Michelins rejseguide.
Vi starter med at begive os til det smukke vandfald og broen ved Aso-floden. Stien videre fører og gennem landskabet der flere gange åbner sig med udsigt ud over Añisclo kløften. Herfra tager stien os videre ned til Bellos-floden og videre op gennem kløften. Først på den ene side af floden. Senere krydser vi Sangons broen og fortsætter op i kløften på den anden side. Stien er er let med bløde fald og stigninger hele vejen op gennem den spektakulære kløft. På turen tilbage kommer vi forbi tager vi en lidt kortere vej. Den fører os forbi et lille kapel Ermita de San Urbez i klippesiden. og videre ad den gamle middelalderbro over den bratte og dybe kløft. Turen er ca. 5 km.
Vi kører nu videre til vores næste hotel i den smukke middelalderby Ainsa. Ainsa var oprindeligt hovedbyen i det lille kongerige Sobrabe og blev indlemmet i Aragonien i 1100 tallet. Den oprindelige bymur er næsten intakt omkring den lille bykerne. Når vi er blevet indlogeret på vores hotel kan byen udforskes på egen hånd. Mon ikke flere finder vejen til den centrale plads hvor, man kan nyde lidt tapas og en velfortjent ´copa´, et glas vin. Byen byder også på et interessant geologisk museum og et Ecomuseoum om områdets fauna med specielt fokus på gribbearten quebrantehuesos, som hedder lammegrib på dansk og har tilnavnet knogleknuseren.
Aften: Fælles middag
Dag 5. Udsigter til Monte Perdido-massivet og Añisclo-kløften
I dag skal vi se mere til Añisclo-kløften. Denne gang fra toppen af kløften, hvor vi også har nogle helt fantastiske udsigter til Monte Perdido. Vores udgangspunkt for turen er ”Plana Canal” 1750 m.o.h. i Sensabjergene. Fra ”Plana Canal” vandrer vi langs kanten af Añisclo-kløften og får en fornemmelse af kløftens bratte sider. Det er et imponerende syn, der igen sender tankerne hen på Gran Canyon. Dagens tur er i helt åbent terræn, hvor vi kommer over 2.000 m.o.h. Vi har storslået udsigt 360 grader rundt og over os kredser lammegribbene og udnytter den opstigende luft fra dalen. I klart vejr ser vi tydeligt Monte Perdido og de 3 karakteristiske bjergtoppe ´De tre Marias´. Det giver nogle smukke panoramaudsigter, men kræver også en god solhat, hvis vi er heldige at have helt blå himmel heroppe. Dagen vandring er 10 km.
Efter dagens vandring flytter vi hotel til byen Benasque. Her har vi vores sidste tre overnatninger.
Aften: Fælles middag
Dag 6. Rundtur til bjergsøerne Batisielles
Fra vores hotel har vi en kort køretur op gennem dalen til Aneto Campingplads. Herfra starter dagens vandrerute i Estós dalen. Vi har kurs mod de to smeltevandssøer Esarpinosa og Bastielles. Vi følger nu Estos-floden et godt stykke tid. Efter ca. 3 km kommer vi frem til en sti, der zigzagger op i terrænet. Vi bevæger os næsten på tværs af højdekurverne, så der skal arbejdes for sagen. Til gengæld er stien velholdt, så vi vinder hurtig en del højde og kommer efter knap 2 km til et plateau og Escarpinosa søen. Et herligt fredfyldt område, der indbyder til en velfortjent pause. Har man stadig god energi i benene, går turen en god times tid videre. (Har man ikke mod på mere, kan man tage en lang pause her indtil resten af gruppen kommer retur igen.) Turen fortsætter opad. Nogle steder skal vi have hænderne til hjælp for at forcere klippestykker. Vi går et stykke langs et rislende vandløb og gennem en fyrreskov, der åbner op til vores mål, den store smeltevandssø Batisielles. Udsigten herfra er alle anstrengelserne værd. Helt heroppe i knapt 2000 m har vi udsigt til majestætiske bjergtinder, som spejler sig i søens klare vand. Efter en velfortjent pause går turen retur igen mod dagens startsted. Vi vandrer i alt 12 km.
Aften: Fælles middag.
Dag 7. Toppen af Pyrenæerne fra nordsiden af Aneto-massivet
Ugens sidste vandredag byder på et spektakulært landskab med udsigt til flere 3.000 meters toppe og ikke mindst til Aneto gletsjeren og Pico de Aneto, der med sine 3404 m er pyrenæernes højeste tinde. Vi starter vores tur ved La Basurta i ca. 1800 m. Vi følger en sti, der fører os op til til Renclusa refugiet, som benyttes af bl.a. bjergbestigere på vej til Anetogletsjeren. Herfra fortsætter vi op gennem Renclusa-passet og kan undervejs nyde den fantastiske udsigt. På den anden side kommer vi ud til en stor smeltevandsslette, der krydses af flere vandløb. Vi har for første gang Anetogletsjeren i sigte. Området vrimler med nysgerrige murmeldyr, som man kan se på nært hold. Inden frokost tager vi det sidste stykke op til Toro-passet. Her på kanten til Frankrig ligger den blændende azurblå smeltevandssø Ibon de Toro. Efter frokost går turen videre forbi Forau de Aiguallut og Aiguallut vandfaldet. Forau betyder hul eller krater på lokal dialekt, og længe var det et mysterium, hvor de store vandmasser fra vandfaldet forsvandt hen. Først i 1931 ved hjælp af et flourocerende stof, fandt man ud af at vandet filtreres gennem undergrunden og løber i underjordiske hulrum og ender på den franske side i Carona floden, som udmunder i Atlanterhavet. Fra Forau er der behagelig nedstigning til vores udgangspunkt. Dagens vandring er en værdig afslutning på en fantastisk vandreuge. Dagens vandring er 13 km.
Eftermiddag på egen hånd i Benasque.
Aften: Fælles afskedsmiddag.
Dag 8. Hjemrejsedag
En uges smuk vandring lakker mod enden, og fra Benasque kører vi til lufthavnen i Barcelona, hvorfra der er fly hjem tilbage til Danmark.