Med Hurtigruten Svalbard til 80 grader nord – Sarah i det arktiske øhav

Nyhed

For nylig havde vores kollega Sarah fornøjelsen af at tage på tur med Hurtigruten Svalbard – en ekspeditionsrejse fra Longyearbyen og nordpå, helt op til 80. breddegrad. Turen gav et unikt indblik i det, vores gæster oplever på sørejsen i det arktiske øhav – og bød på alt fra vilde naturscener og sjældne dyreobservationer til en sjælden følelse af ro. Her deler Sarah sine indtryk:

Afsejling fra Longyearbyen

Vi sejlede ud fra Longyearbyen en tidlig majmorgen. Der gik ikke længe, før vi mistede mobilsignal og internet – og det var egentlig ret befriende. Det gav ro i hovedet og gjorde det nemt at være til stede i det, der foregik omkring én.

Svalbard Svalbard

Det fantastiske dyreliv

Vi tilbragte mange timer på dækket. Man kunne bare stå og kigge ud – på is, hav og sneklædte fjelde – og håbe på at få øje på noget spændende. Og det gjorde vi faktisk: fugle, hvalrosser, hvaler eller is i nye formationer.

En isbjørn blev også spottet laaangt væk inde på land, ude på isen. Med kikkert kunne vi se den gå stille rundt. Den var meget langt væk, men det var alligevel en særlig oplevelse, og stemningen på dækket steg flere grader.

Landgange med gummibåd og storladen natur

Vi kom i land flere gange undervejs – med gummibåd. Det var en særlig følelse at stå på en øde strand og gå en tur i det arktiske landskab. Guiderne var meget dygtige og fortalte engageret om både naturen og områdets historie.

En af de oplevelser, der gjorde mest indtryk på mig, var da vi sejlede helt tæt forbi en stor gletsjer i aftensolen. Der var helt stille, og det føltes næsten, som om vi var de eneste mennesker i verden.

Svalbard Svalbard

Et lille samfund i verdens udkant

Vi lagde også til i Ny-Ålesund, som er en lille forskningsstation langt mod nord. Det var interessant at få et lille indblik i, hvordan man bor og arbejder så afsides. Her handler alt om logistik, samarbejde og at være tæt på naturen – på godt og ondt.

Smagfulde måltider og bobler

Maden ombord var rigtig god. Der var både variation og kvalitet, og det var tydeligt, at der blev gjort noget ud af måltiderne. Det meste blev lavet af norske, ferske råvarer, og det kunne smages – uanset om det var buffet eller en aftenmenu.

En anden fin oplevelse var, da vi passerede 80 grader nordlig bredde. Det blev markeret med bobler på dækket og fælles skål. Det var en hyggelig og lidt festlig stund midt i den kolde arktiske luft.

Svalbard Svalbard

En rejse, der bliver hos én

Alt i alt var det en rigtig spændende tur. Jeg fik set og lært meget, og det var rart at opleve, hvordan rejsen fungerer i praksis – både med hensyn til komfort, logistik og indhold. Det hele fungerede godt, og jeg forstår virkelig, hvorfor mange drømmer om at komme til Svalbard.

Drømmer du om at opleve Svalbards vilde natur og roen på havet? Se vores rejser med Hurtigruten på Svalbard her.