Rejsebrev: Et vintereventyr i Tromsø

Rejsebrev: Et vintereventyr i Tromsø

Nyhed

Lige siden jeg første gang læste om denne nordlysrejse til Tromsø, har jeg vidst at der skulle jeg op en dag. Her i starten af februar var det så endelig blevet tid til at tage afsted.

I hele måneden op til afgang havde vejrudsigten vist masser af skyer og sne, og chancerne for at se nordlys virkede derfor ikke som de bedste. Men jeg var stadig fuld af forventninger til turen – måske især fordi jeg fra start allermest havde glædet mig til mødet med samerne, et folkefærd som jeg har været fascineret af siden jeg var barn.

Velkommen til Tromsø

Vi havde en tidlig start fra Aarhus mandag morgen og kom frem til vores hotel i Tromsø allerede først på eftermiddagen. Vi klædte derfor hurtigt om til noget varmere tøj og gik ud efter noget frokost og for at se nærmere på byen.

Tromsø er en virkelig hyggelig by, og med gaderne og tagene fulde af sne og lysene i vinduerne kom vi nærmest helt i julehumør – på trods af at kalenderen viste start februar. Men nu har vinteren herhjemme i Danmark jo også været meget grå og kedelig i år, så det var fedt igen at høre sneen knirke under fødderne og se en by dækket i hvid, glitrende sne, som faldt roligt fra himlen.

Nordlyssafari

Allerede den første aften skulle vi på vores første nordlysudflugt, og turen gik denne aften vestpå til en nordlyscamp på den lille ø Hillesøya, beliggende yderst langs den norske kyst. Ved ankomst var der overskyet, blæsende og snevejr, så vi startede aftenen inde i hytten med en lækker varm fiskesuppe og varme drikke. Vejret blev dog hurtigt bedre, og snart kunne vi også se stjerner indimellem skyerne, og så gik nordlysjagten i gang!

Jagten på nordlys kræver tålmodighed – Især når der det ene øjeblik er stjerneklart med kun få skyer på himlen, og det næste øjeblik er totalt overskyet. Indimellem var det som om skyerne fik et grønligt skær, og så var det med at være klar med kameraerne. Nordlyset står nemlig altid tydeligere frem på kameraer, så de er en fantastisk hjælp til at tjekke om der faktisk er tale om nordlys eller ej. Og der var skam nordlys ind imellem skyerne! Da vi i løbet af aftenens mest blæsende øjeblikke sad indenfor og varmede os, kunne jeg konstatere at der faktisk var nordlys på flere af mine billeder fra tidligere på aftenen. Det var altså ikke bare ønsketænkning, når vi i løbet af aftenen følte at skyerne indimellem fik et grønt skær.

Sidst på aftenen trak der igen et tungt skydække indover, og vi vendte snuderne tilbage mod Tromsø efter en virkelig hyggelig første aften med nordlysjagt.

Nordlys over Hillesøya FiskesuppeBesøg hos samerne

Efter den tidlige start og sene aften i går, sov vi i dag længe og nød at vi havde det meste af dagen til afslapning og udforskning af Tromsø by.

Vi startede dagen med en i sandhed overdådig morgenmadsbuffet på hotellet, inden vi gik ud på opdagelse. Byens centrum er relativ lille og overskuelig, men her er alligevel mange spændende butikker med gode vintertilbud og finurlige varer. Vi besøgte også Polaria-museet, som er et arktisk oplevelsescenter, hvor vi bl.a. så centrets sæler blive fodret og trænet.

Om aftenen skulle vi igen på udflugt, denne gang ud at besøge samerne, hvilket efter min mening var turens absolutte højdepunkt, og også det jeg havde glædet mig allermest til. Efter ankomst til rensdyrcampen, startede vi aftenen med en rensdyrkanetur rundt i området, ført an af et meget charmende men til tider også meget stædigt rensdyr. Tilbage i campen var det blevet fodringstid, og rensdyrene var både snu og ivrige i deres forsøg på at lokke så meget foder som muligt ud af os besøgende.

Klar til rensdyrkanetur Bålhygge ved rensdyrcampen

Da kulden og snevejret blev for meget, var det tid til at rykke indenfor i hytten til en varm portion ”bidos” og varm kakao, mens vores lokale værter fortalte om deres klædedragtstraditioner, lokale samerkultur og hvordan denne havde udviklet sig igennem historien.

Aftenen var ved at være slut, og vi var langsomt begyndt at tage overtøj på igen, da en af vores værter kom ind og fortalte at der var nordlys udenfor. Vi skyndte os ud og så nordlyset flyve som grønne lyn over himlen i et par minutter, inden skyerne og snevejret igen tog over. Det var den perfekte afslutning på samerbesøget!

Nordlys over rensdyrcampen

Nordlys over rensdyrcampen.

Hyggedag i Tromsø

Efter to tætpakkede første dage stod onsdagen ingen på en sen morgenmad og denne gang efterfulgt af ren afslapning med lidt shopping og caféhygge.

Fantastiske udsigter og solnedgang fra Storsteinen

På denne vores sidste hele dag i byen havde vi billet til kabelbanen op til Storsteinen – en skøn udsigtspost over Tromsø by og det omkringliggende landskab. Vi besluttede os for at gå over til kabelbanens bundstation, som ligger på den anden side af vandet; både så vi kunne se den del af byen, nyde udsigten fra Tromsøbroen og ikke mindst gøre stop ved den utroligt smukke Ishavskatedral på vejen.

Fremme ved bundstationen var det begyndt at sne så meget at vi ikke kunne se toppen af kabelbanen. Men som vi hurtigt havde lært under vores ferie, kan vejret være meget omskifteligt. Der gik heller ikke mere end 5-10 minutter efter at vi var steget ud på toppen, før de fleste af skyerne fortrak sig, og den fineste blå himmel tonede frem over os.

Udsigterne fra Storsteinen til det omkringliggende landskab er i sandhed fantastiske – og med de skiftende lysforhold fra den lavthængende sol er de i evig forandring med sine hvide, blå og rosa nuancer. Vi var taget op på Storsteinen så vi var der knap en times tid før solnedgang, og tiden gik rigtig hurtigt med at beundre de smukke udsigter og vandre lidt rundt i det flotte vinterlandskab, inden vi til sidst nød solnedgangen over øhavet. Vi gik nu indenfor for at varme os lidt og få lidt at spise, mens vi ventede på at det skulle blive helt mørkt, så vi også kunne nyde natteudsigten over Tromsø, inden vi tog tilbage ned til byen og aftensmaden, som ventede i hotellets restaurant.

Storsteinen udsigtspunkt, Tromsø Landskab omkring Storsteinen Solnedgang fra Storsteinen

Vi sluttede vores sidste aften på ferien af med en afslappende og næsten mediterende tur i saunaen med udsigt til snevejret og vandet udenfor, efterfulgt at en kop varm kakao tilbage på værelset. Det var den perfekte slutning på en fabelagtig uge, som havde været fyldt med vinterhygge, spændende oplevelser og nye indtryk.

– Jane (var i Tromsø i starten af februar 2020)

Jagt nordlyset i Tromsø

Er du blevet inspireret af Janes oplevelser i Tromsø? Læs mere om rejsen hun var på, og se fremtidige afrejsedatoer på rejsen: Jagt nordlyset i Tromsø.